15 maart 2022

Alice Di Micele - Every Seed We Plant

Every Seed We Plant is al het zestiende album van de Amerikaanse singer-songwriter Alice Di Micele, maar het is een zeer geïnspireerd klinkend album met geweldige muziek, sterke songs en zeer overtuigende vocalen
Alice Di Micele timmert al heel wat jaren aan de weg, maar heeft met het deze week verschenen Every Seed We Plant een verrassend sterk album afgeleverd. De Amerikaanse muzikante kan binnen de Amerikaanse rootsmuziek op een breed terrein uit de voeten, heeft een stel prima muzikanten om zich heen verzameld, schrijft sterke songs en indringende verhalen en beschikt ook nog eens over een geweldige stem, die niet alleen warm en krachtig klinkt, maar ook beschikt over een flink bereik en er bovendien in slaagt om de songs op het album met veel gevoel te vertolken. Het levert een tijdloos klinkend album op dat alle respect en waardering verdient.


Alice Di Micele is een Amerikaanse singer-songwriter die al sinds de tweede helft van de jaren 80 muziek uitbrengt en daarom inmiddels een flink stapeltje albums op haar naam heeft staan. Van die albums ken ik alleen het album Swim uit 2015, dat me in mijn herinnering best aansprak, maar dat het destijds toch niet wist te schoppen tot krent uit de pop. 

Het deze week verschenen Every Seed We Plant is dat wel gelukt, want de muzikante uit Medford, Oregon, heeft een uitstekend rootsalbum afgeleverd. Ik was eigenlijk al overtuigd door de heerlijk bluesy openingstrack For Granted, die niet alleen fantastisch klinkt dankzij spetterend gitaarwerk en orgelspel, maar waarin Alice Di Micele ook nog eens imponeert als zangeres. Every Seed We Plant imponeert in muzikaal en vocaal opzicht ruim vijftig minuten en elf songs lang. 

Ik heb niet heel veel informatie over de muzikanten op het album en zag ook niet direct bekende namen, maar het nieuwe album van Alice Di Micele klinkt fantastisch. De Amerikaanse muzikante heeft haar nieuwe album voorzien van een lekker vol en warm geluid. Het is een geluid waarin gitaren en keyboards een zeer voorname rol spelen, maar ondanks het ontbreken van de geijkte instrumenten uit de Amerikaanse rootsmuziek, past Every Seed We Plant wat mij betreft prima in dit hokje. 

Het is een hokje waarin de muzikante uit Oregon een breed palet bestrijkt. Alice Di Micele kan uit de voeten met onder andere blues, folk, soul, rootsrock en jazz en incorporeert al deze invloeden in haar opvallende geluid, dat ook raakt aan de klassieke singer-songwriter albums uit de jaren 70. Het is knap hoe de muzikanten op het album steeds weer net wat andere accenten leggen. Omdat het gaat om subtiele accenten klinkt Every Seed We Plant veelzijdig, maar ook consistent. 

In muzikaal opzicht klinkt het allemaal fantastisch en ook de songs en teksten van Alice Di Micele steken ruimschoots boven het maaiveld uit. De Amerikaanse muzikante heeft een serie even tijdloze als eigenzinnige songs geschreven, die op een of andere manier direct bekend klinken, maar toch ook net anders. Ook in tekstueel opzicht is het nieuwe album van Alice Di Micele een interessant album. De Amerikaanse muzikante vertelt zeer persoonlijke verhalen, maar is ook niet bang voor het aan de kaak stellen van misstanden in de Amerikaanse samenleving. 

Het sterkste wapen van Alice Di Micele is echter haar stem. Ze beschikt over een warm maar ook zeer krachtig stemgeluid. Het is een stemgeluid dat het bijzondere geluid van Alice Di Micele voor een belangrijk deel bepaalt en dat alle songs op het album een flinke kwaliteitsimpuls geeft. De stem van Alice Di Micele is niet alleen warm en krachtig, maar ook emotievol. De muzikante uit Oregon beschikt ook nog eens over een flink bereik, waardoor ze zowel behoorlijk laag als behoorlijk hoog kan zingen. 

Ik laat albums als Every Seed We Plant meestal liggen omdat ik ze niet onderscheidend genoeg vind. Ook Every Seed We Plant van Alice Di Micele klinkt als een album dat ook decennia geleden gemaakt had kunnen worden (buiten de soms actuele teksten), maar met name door de bijzondere vocalen en de gevarieerde instrumentatie zit het met het onderscheidend vermogen van het nieuwe album van Alice Di Micele wel goed. Erwin Zijleman

De muziek van Alice Di Micele is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Amerikaanse muzikante: https://alicedimicele.bandcamp.com.