13 maart 2022

Mousey - My Friends

Mousey is een Nieuw-Zeelandse muzikante, die met My Friends een veelzijdig en in kwalitatief opzicht hoogstaand album heeft afgeleverd, dat ook aan deze kant van de wereld alle aandacht verdient
My Friends is mijn eerste kennismaking met de muziek van de Nieuw-Zeelandse muzikante Mousey en het is een kennismaking die naar meer smaakt. Op het tweede album van het alter ego van de uit Christchurch afkomstige Sarena Close kan het meerdere kanten op. My Friends bevat een aantal zeer ingetogen songs, maar ook een aantal veel zwaarder aangezette songs, waardoor My Friends het hele spectrum van folk tot pop en rock bestrijkt. Zeker de meer ingetogen songs vallen op door de hoge intensiteit van de muziek van Mousey, die beter wordt naarmate je dit album meerdere keren hoort. Ik word met grote regelmaat verrast door Nieuw-Zeelands talent en ook deze Mousey is er weer een.


My Friends is het tweede album van de Nieuw-Zeelandse muzikante Mousey en de opvolger van het in 2019 verschenen Lemon Law, dat in eigen land behoorlijk wat aandacht trok. Ook My Friends behoort deze week in Nieuw-Zeeland tot de belangrijkste nieuwe releases, maar het tweede album van Mousey is een album dat wat mij betreft ook buiten de eigen landsgrenzen aandacht verdient. 

Mousey is het alter ego van de uit het Nieuw-Zeelandse Christchurch afkomstige Sarena Close, die op haar tweede album tekent voor alle songs, maar ook voor gitaren, keyboards, piano en zang en bovendien voor de coproductie van het album. 

My Friends opent met een intieme en lieflijk klinkende folksong, maar wanneer Mousey in de tweede track kiest voor een uptempo popsong met wat rockinvloeden, is duidelijk dat de muziek van Sarena Close zich niet in één hokje laat vangen, wat nog wat duidelijker wordt wanneer ze zich in de derde track laat omgeven door overstuurde gitaren. 

My Friends werd geproduceerd door Sarena Close en de Nieuw-Zeelandse producer Ben Edwards, die in zijn studio The Sitting Room in Lyttelton Harbour eerder werkte met onder andere Nadia Reid, Marlon Williams, Julia Jacklin en Aldous Harding. My Friends heeft zich in een aantal songs zeker laten beïnvloeden door de muziek van stadgenote Aldous Harding, maar het tweede album van Mousey schiet teveel kanten op om te spreken van vergelijkingsmateriaal dat langer dan een paar tracks mee gaat. 

Mousey nam haar tweede album op tijdens de coronapandemie, die in Nieuw-Zeeland vaak zorgde voor strenge regels die continu opgebouwd en weer afgebouwd werden. Het heeft zijn weerslag gehad op My Friends, dat een vergelijkbare golfbeweging laat horen. My Friends bevat een aantal betrekkelijk lichtvoetige rocksongs waar het plezier van af spat, maar bevat ook een aantal meer ingetogen en meer folky songs waarin de melancholie juist weer regeert. Het zijn de ingetogen songs waarin Mousey wat mij betreft de meeste indruk maakt, al heeft het tweede album van de Nieuw-Zeelandse muzikante ook zeker baat bij het variëren met zowel stijlen als intensiteit en emoties, wat het album voorziet van dynamiek en spanning.

De wereld is de afgelopen decennia een stuk kleiner geworden door de komst van het Internet, maar het is bijzonder hoe met name Australische en Nieuw-Zeelandse muzikanten nog altijd een duidelijk eigen identiteit hebben. Het is een identiteit die ik ook weer hoor op My Friends van Mousey. Vergeleken met de muziek van Europese en Amerikaanse muzikanten klinkt het tweede album van Sarena Close toch net wat eigenzinniger, waardoor het album interessanter is dan het gemiddelde album in het genre. 

My Friends kleurt in alle opzichten net wat buiten de lijntjes, waardoor het net wat meer schuurt en waardoor relatief eenvoudig klinkende songs moeiteloos worden afgewisseld met songs vol diepgang. Hoe vaker ik naar het album luister, hoe knapper het wordt, want Sarena Close is niet alleen een uitstekend en zeer veelzijdig zangers, maar heeft haar album ook op bijzondere wijze ingekleurd en schrijft bovendien songs die de fantasie uitvoerig prikkelen. Door de grote diversiteit is My Friends van Mousey een album waarover je niet te snel en makkelijk moet oordelen, maar dat uiteindelijk groeit tot flinke hoogten. Erwin Zijleman

De muziek van Mousey is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Nieuw-Zeelandse muzikante: https://mouseynz.bandcamp.com/album/my-friends.