10 maart 2022

Luna Li - Duality

Luna Li maakte een aantal veelbelovende EP’s, maar maakt de belofte meer dan waar op een intrigerend debuutalbum dat veel knapper in elkaar steekt dan je bij oppervlakkige beluistering kunt vermoeden
Laat Duality van de Canadees-Koreaanse muzikante Luna Li op de achtergrond uit de speakers komen en je wordt verrast door bijzonder aangename en lome klanken. Beluister het album met de koptelefoon en Luna Li neemt je mee op een buitengewoon fascinerende luistertrip waarin je steeds weer nieuwe dingen blijft horen. In muzikaal opzicht combineert Luna Li nogal uiteenlopende instrumenten en bovendien invloeden uit verschillende genres, waardoor Duality bijzonder of zelfs uniek klinkt. Duality past in het hokje pop met een vleugje R&B, maar de Canadese muzikante ontworstelt zich ook steeds op knappe wijze aan dit hokje. Luna Li heeft een droomdebuut afgeleverd.


Luna Li is het alter ego van de uit het Canadese Toronto afkomstige Hannah Bussiere Kim. De muzikante met zowel Canadees als Koreaans bloed maakte de afgelopen jaren een aantal zeer interessante EP’s en levert deze week met Duality haar debuutalbum af. Luna Li is een klassiek geschoold violiste, maar uiteindelijk lag haar hart toch bij de popmuziek en rockmuziek. 

Op haar EP’s bespeelde Luna Li een groot aantal instrumenten en maakte ze muziek die in het hokje ‘bedroom pop’ past, maar op haar debuutalbum blijkt ze van vele markten thuis. Ook op Duality bespeelt Luna Li meerdere instrumenten, variërend van viool tot gitaar en van keyboards tot harp en bovendien tekende ze samen met Braden Sauder voor de productie van haar debuutalbum, waarvoor ze ook de songs schreef en waarop ze tekent voor vocalen. 

Duality klinkt bij vluchtige beluistering als het zoveelste album van een jonge vrouwelijke muzikante in het indie segment, maar het debuut van Luna Li is niet zomaar te vergelijking met de stapels albums die haar soortgenoten hebben gemaakt. Van deze soortgenoten dragen Jay Som, Dreamer Isioma en beabadoobee bij aan het album, maar de meeste inspiratie komt van haar muzikale held Michelle Zauner, die we beter kennen als Japanese Breakfast. 

Dat de muziek van Luna Li anders klinkt dan die van haar soortgenoten ligt in eerste instantie aan de instrumentatie op Duality. De Canadese muzikante maakt geen geheim van haar klassieke opleiding, zeker als ze kiest voor de piano en de viool, maar klassieke klanken worden op fraaie wijze gecombineerd met wat lome R&B klanken met diepe bassen, bijzondere ritmes en wat zwoelere klanken. Het zijn klanken die je niet al te vaak bij elkaar hoort, maar het past allemaal prachtig bij elkaar. 

Het doet af en toe wel wat denken aan de kosmische soul uit een ver verleden, maar Duality is ook absoluut een eigentijds klinkend album, dat net zo makkelijk citeert uit de archieven van de psychedelica of waarop de gitaren toch opeens de kant van de rock kiezen. De meestal wat lome en zwoele instrumentatie wordt gecombineerd met al even zwoele en lome vocalen, wat van Duality een album is waarbij het heerlijk luieren is. 

Luna Li houdt je tussen al dat luieren door bij de les met verrassende wendingen, die keer op keer laten horen dat de muzikante uit Toronto zeer getalenteerd is. Ik geef eerlijk toe dat ik het debuut van Luna Li na oppervlakkige beluistering niet had geselecteerd omdat het me wat te gewoontjes klonk, maar nu ik het album meerdere malen met volledige aandacht en met een goede koptelefoon heb beluisterd, kan ik alleen maar concluderen dat er niets gewoontjes is aan Duality. 

In muzikaal opzicht hoor je steeds weer nieuwe en bijzondere dingen en bovendien invloeden uit steeds meer genres, de zang is song na song onweerstaanbaar aangenaam en de songs van Luna Li zijn van het soort dat steeds interessanter maar ook leuker wordt, waardoor Duality nog een lange tijd door groeit.

De jonge Canadese muzikante heeft een album gemaakt van het niveau van bijvoorbeeld het laatste album van Japanese Breakfast, dat vorig jaar niet voor niets de top 3 van mijn jaarlijstje haalde, en ik heb het idee dat de groei nog lang niet is gestopt. We raken wat overvoerd met jonge vrouwelijke talenten in de indie scene, maar om Luna Li kunnen we echt niet heen. Erwin Zijleman

De muziek van Luna Li is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Canadese muzikante: https://lunali.bandcamp.com/album/duality.