06 maart 2022

Band Of Horses - Things Are Great

Het was zes jaar stil rond Band Of Horses, maar op haar nieuwe album hervindt de Amerikaanse band de goede vorm van de eerste twee albums en levert het een van haar beste albums tot dusver af
De spanning was wel wat weg op de laatste albums van Band Of Horses, waarna het ook nog eens lange tijd stil werd. Deze spanning is helemaal terug op Things Are Great, waarop de band uit Charleston, South Carolina, weer net zo gedreven en dynamisch klinkt als op haar vroege albums. Things Are Great schakelt op zeer fraaie wijze tussen melodieuze en dromerige passages en gitaaruitbarstingen en maakt muziek die zeer aangenaam vermaakt, maar je ook op het puntje van de stoel houdt. In muzikaal opzicht is het smullen, waarna de karakteristieke stem van voorman Ben Bridwell en zijn persoonlijke teksten Things Are Great nog wat verder optillen.


Het nieuwe album van Band Of Horses werd grotendeels voor de corona pandemie opgenomen en vervolgens ook nog eens tweemaal uitgesteld, maar deze week is Things Are Great dan eindelijk verschenen. Het is niet de meest gelukkige week om een album met deze titel uit te brengen, maar verder is het toch vooral goed nieuws dat het uit 2016 stammende Why Are You OK eindelijk een opvolger heeft gekregen. 

De cover van Things Are Great ziet er vertrouwd uit en ook in muzikaal opzicht is het zesde album van de band die ooit begon in Seattle, Washington, maar inmiddels al vele jaren vanuit Charleston, South Carolina, opereert, een feest van herkenning. De band is sinds haar debuut Everything All The Time uit 2006 wat heen en weer geschoten tussen indierock, folkrock, countryrock en hier en daar wel erg toegankelijke pop, maar op Things Are Great keert de band terug naar de basis. Things Are Great klinkt als de logische opvolger van de eerste twee albums van de band en is weer wat verder verwijderd van het zes jaar geleden niet heel enthousiast ontvangen Why Are You OK. 

De band zag de afgelopen jaren wat bandleden vertrekken, maar voorman Ben Bridwell is uiteraard gebleven. Met zijn karakteristieke stem bepaalt hij nog altijd voor een belangrijk deel het geluid van Band Of Horses, maar waar de muzikale inspiratie op de laatste twee albums af en toe wat zoek leek, heeft de band deze inspiratie weer helemaal gevonden op Things Are Great. 

Band Of Horses is weer wat opgeschoven richting rock, wat overigens niet betekent dat de invloeden uit de folkrock, countryrock en dromerige pop helemaal zijn verdwenen uit het geluid van de band. Ook Things Are Great klinkt op veel momenten aards, loom en dromerig, maar waar het geluid op de vorige albums wel eens wat gezapig kon klinken, klinkt Things Are Great tien songs lang urgent. 

Band Of Horses klinkt weer urgent omdat de dynamiek terug is in de muziek van de Amerikaanse band. Ook Things Are Great kan meedogenloos verleiden met melodieuze en dromerige passages, maar de gitaren kunnen ook zomaar uit de bocht vliegen, waardoor de spanningsbogen terug zijn in de muziek van de band. 

Door de bijzondere stem van Ben Bridwell en de flinke dosis melancholie die hij in zijn zeer persoonlijke teksten stopt, is Things Are Great van de eerste tot en met de laatst noot een typisch Band Of Horses album, maar zo goed als op het nieuwe album had ik de band al een tijdje niet meer gehoord. 

Het album opent vooral loom, maar het tweede deel van het album is een stuk intenser en ook wat spannender. Het is lastig kiezen tussen de dromerige en de wat meer dynamische songs op het album, want alles op Things Are Great is even mooi. Na zes jaar stilte had ik geen overdreven hoge verwachtingen van een nieuw album van Band Of Horses, maar de nieuwe songs behoren absoluut bij het mooiste dat de Amerikaanse band tot dusver heeft gemaakt. 

Laten we hopen dat de titel van het album binnen afzienbare tijd weer van toepassing is op de wereld waarin we leven, maar als ik me beperkt tot de muziek op het zesde album van Band Of Horses, kan ik alleen maar beamen dat alles weer fantastisch is. Band Of Horses had ooit alles om een hele grote band te worden en klinkt op Things Are Great als deze hele grote band. Erwin Zijleman


Things Are Great van Band Of Horses is verkrijgbaar via de Mania webshop: