08 maart 2022

Guided By Voices - Crystal Nuns Cathedral

Guided By Voices blijft aan de lopende band albums maken en ook het deze week verschenen Crystal Nuns Cathedral is weer goed en klinkt bovendien weer net wat anders dan zijn voorgangers
De Amerikaanse band Guided By Voices bestaat inmiddels zo’n 37 jaar, maar uitgeblust is de band rond Robert Pollard zeker niet. Integendeel zelfs, want met name de laatste jaren verkeert de band in topvorm. Ook op het deze week verschenen Crystal Nuns Cathedral is Guided By Voices weer uitstekend op dreef. De band kan in meerdere genres uit de voeten en bestrijkt deze allemaal. Omdat de huidige bezetting inmiddels een aantal jaren mee gaat, klinkt Guided By Voices inmiddels als een geoliede machine en het is er een die maar topalbums blijft afleveren. Op Crystal Nuns Cathedral zijn de songs weer wat complexer, maar het blijven songs met een kop en een staart, die geen seconde langer duren dan nodig. Geweldig album weer.


Deze week is weer een nieuw album van de Amerikaanse band Guided By Voices verschenen, waardoor de grap dat het zo langzamerhand ook echt wel weer eens tijd werd voor een nieuw album van de band uit Dayton, Ohio, weer uit de la gehaald kan worden. Ik laat hem dit keer achterwege, want het is vooral indrukwekkend wat de Amerikaanse band de afgelopen jaren presteert. 

Guided By Voices bestaat al sinds 1985, heeft geweldige en ook wel wat mindere tijden gekend, maar verkeert sinds het precies tien jaar geleden verschenen Let's Go Eat The Factory in een uitstekende vorm en sinds het uit 2017 stammende August By Cake zelfs in absolute topvorm. De afgelopen tien jaar bracht de band rond voorman Robert Pollard maar liefst negentien albums uit en de afgelopen drie jaar zelfs acht albums, waardoor twee albums per jaar zo langzamerhand het minimum is voor de band. 

Het deze week verschenen Crystal Nuns Cathedral is de opvolger van het eind oktober verschenen It's Not Them. It Couldn't Be Them. It Is Them!, waarop Guided By Voices voor de zoveelste keer op rij zeer geïnspireerd klonk. Het is niet anders op Crystal Nuns Cathedral, dat, net als zoveel van de vorige albums, samenvat waartoe de band uit Dayton, Ohio, in staat is, zonder hierbij al teveel in herhalingen te treden. 

Guided By Voices wisselde in het verleden vaker van samenstelling dan een gemiddeld mens van ondergoed, maar de huidige bezetting van de band gaat inmiddels al heel wat jaren mee. Ook op Crystal Nuns Cathedral laat voorman en zanger Robert Pollard zich weer begeleiden door gitaristen Doug Gillard en Bobby Bare Jr. en de door Mark Shue en Kevin March gevormde ritmesectie en ook producer Travis Harrison nam weer plaats achter de knoppen. Guided By Voices klinkt hierdoor hechter dan ooit tevoren. 

Met zoveel albums in slechts een paar jaar tijd, moet de kans op een misser zo langzamerhand wel wat groter worden, maar ook Crystal Nuns Cathedral is weer een geweldig album. Ook op het nieuwe album laat Guided By Voices weer horen dat het in meerdere genres uit de voeten kan en ook makkelijk kan schakelen tussen genres. 

Robert Pollard en zijn band gaan ook dit keer aan de haal met invloeden uit de indierock, lo-fi, psychedelica, powerpop en folk en schuwen ook dit keer een randje wat rijker georkestreerde progrock niet. Dat randje progrock is weer wat nadrukkelijker aanwezig dan op de vorige albums van de band, maar wees niet bang voor holle bombast of muzikaal spierballenvertoon. 

Mede dankzij het feit dat de stem van Robert Pollard lijkt op die van Peter Gabriel, heb ik af en toe associaties met Genesis ten tijde van The Lamb Lies Down On Broadway, maar de invloeden uit de progrock op Crystal Nuns Cathedral klinken vooral als Genesis dat niet door Phil Collins maar door Peter Gabriel door de hoogtijdagen van de Britse punk is geloodst. 

Ondanks het vleugje progrock kiest Guided By Voices gelukkig nog altijd voor songs met een kop en een staart, waarvan er ook dit keer weer heel wat in de beschikbare tijd worden geperst. Zoals het de pioniers van de lo-fi betaamt heeft Guided By Voices totaal geen moeite met een dozijn songs in net iets minder dan 40 minuten, al is het jammer dat de fade out knop een paar maal is gebruikt. Het is echt het enige smetje op wederom een fantastisch Guided By Voices album. Erwin Zijleman

De muziek van Guided By Voices is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Amerikaanse band: https://guidedbyvoices.bandcamp.com/album/crystal-nuns-cathedral.


Crystal Nuns Cathedral van Guided By Voices is verkrijgbaar via de Mania webshop: