09 maart 2022

Rhyan Sinclair - Letters To Aliens

De Amerikaanse muzikante Rhyan Sinclair levert met Letters To Aliens een knap rootsalbum af, dat zowel traditioneel als eigentijds klinkt en zich knap ontworstelt aan het krappe keurslijf uit Nashville
Het debuut van de uit Kentucky opererende Rhyan Sinclair was bijna vier jaar geleden op zijn minst veelbelovend, maar met het deze week verschenen Letters To Aliens maakt ze de belofte wat mij betreft meer dan waar. De Amerikaanse muzikante heeft een authentiek rootsalbum met zowel invloeden uit de country als uit de folk afgeleverd, maar het album klinkt ook fris en modern. Haar vaste band zorgt voor een aangenaam geluid waar het spelplezier van af spat en Rhyan Sinclair heeft een stem die is gemaakt voor de genres waarin ze beweegt. Hoewel de melancholie in de teksten niet ontbreekt, is Letters To Aliens ook een feelgood album, dat een vleugje hoop geeft in deze krankzinnige tijden.


Letters To Aliens is het tweede album van de uit Lexington, Kentucky, afkomstige Rhyan Sinclair. Haar in 2018 verschenen debuutalbum Barnstormer vond ik heel erg goed en het verbaasde me eerlijk gezegd dan ook dat ik het album destijds niet heb besproken op deze BLOG. Barnstormer was een behoorlijk traditioneel klinkend countryalbum dat niet had misstaan naast de countrypop die ik in het betreffende jaar wel nadrukkelijk omarmde. 

Rhyan Sinclair keert deze week terug met Letters To Aliens, dat ik na een paar keer horen nog een stuk hoger aansla dan haar debuutalbum. Ook op Letters To Aliens maakt de muzikante uit Kentucky wat traditioneel aandoende Amerikaanse rootsmuziek met flink wat invloeden uit de country. Op haar tweede album klinkt Rhyan Sinclair echter wel wat moderner, wat een rootsalbum oplevert dat ook liefhebbers van alt-country aan moet kunnen spreken. 

Op Barnstormer was de stem van Rhyan Sinclair haar sterkste wapen en dat is op Letters To Aliens niet anders. Vergeleken met haar debuutalbum vertrouwt Letters To Aliens wat minder op de in de traditionele country onmisbare snik, maar de stem van de Amerikaanse muzikante is er nog altijd een die gemaakt is voor dit genre. 

Rhyan Sinclair kiest op haar tweede album niet alleen voor een net wat moderner geluid, maar ook voor net wat meer dynamiek. Er zit wat meer vaart in het album en Letters To Aliens bevalt me daarom beter dan Barnstormer. Rhyan Sinclair maakte haar debuutalbum met een aantal sessiemuzikanten, maar kiest op Letters To Aliens voor haar vaste band, wat een hechter geluid oplevert. Het is bovendien een geluid waar het spelplezier van af spat, waardoor het tweede album van Rhyan Sinclair zich makkelijk opdringt als een feelgood album. 

Vergeleken met het veelbelovende Barnstormer laat Letters To Aliens op alle terreinen groei horen. Rhyan Sinclair zingt op haar nieuwe album beter en mooier, haar band klinkt dynamischer en ook de kwaliteit van de songs van de muzikante uit Kentucky is gegroeid. Rhyan Sinclair produceerde haar tweede album voor een belangrijk deel zelf en blijft mede hierdoor ver verwijderd van de countryscene in Nashville, die singer-songwriters graag in een keurslijf perst. 

Letters To Aliens klinkt door het ontsnappen aan dit keurslijf wat authentieker dan de countrypop albums uit Nashville en heeft ook nog eens een aangename jaren 70 vibe met niet alleen flink wat 70s country, maar zo nu en dan ook een vleugje 70s folk. Het knappe van Letters To Aliens van Rhyan Sinclair is dat het album aan de ene kant geen geheim maakt van inspiratie door de grote countryzangeressen uit het verleden, maar aan de andere kant ook lekker eigentijds klinkt. 

Het tweede album van de Amerikaanse muzikante groeide de afgelopen weken al uit tot een zeer aangename metgezel tijdens langere wandelingen, maar inmiddels vind ik Letters To Alien veel meer dan aangenaam. De concurrentie binnen de Amerikaanse rootsmuziek is momenteel moordend, met niet alleen heel veel nieuwe albums maar ook heel veel goede nieuwe albums, maar het album van Rhyan Sinclair verdient het wat mij betreft absoluut om opgemerkt te worden. Wat mij begon als een aangenaam feelgood album tussen alle ellende van het moment, is inmiddels een meer dan uitstekend rootsalbum geworden. Erwin Zijleman

De muziek van Rhyan Sinclair is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Amerikaanse muzikante: https://rhyansinclair.bandcamp.com/album/letters-to-aliens.