07 maart 2022

The Weather Station - How Is It That I Should Look At The Stars

Maar net een jaar na het imponerende Ignorance, keert The Weather Station terug met het flink anders klinkende maar minstens even indrukwekkende How Is It That I Should Look At The Stars
Tamara Lindeman kreeg vorig jaar terecht heel veel lof voor het prachtige Ignorance, het vijfde album van haar project The Weather Station. Tegelijk met de songs voor dit album schreef ze een aantal andere songs die nu zijn terecht gekomen op de ‘companion piece’ How Is It That I Should Look At The Stars. De verrassend volle klanken op het vorige album hebben plaatsgemaakt voor zeer subtiele klanken. In alle tracks staan de piano en de stem van Tamara Lindeman centraal en zijn er verder slechts wat subtiele maar bijzonder trefzekere jazzy accenten. Het levert een intiem en wonderschoon album op, dat uiteindelijk net zo indrukwekkend is als zijn voorganger.


The Weather Station, het project van de Canadese singer-songwriter Tamara Lindeman maakte vorig jaar met Ignorance een van de mooiste albums van het jaar en dook dan ook terecht hoog op in nogal wat jaarlijstjes, waaronder dat van mij. Tamara Lindeman nam in het verleden meestal de tijd voor het opnemen van haar muziek, maar net een jaar na Ignorance is er deze week alweer een nieuw album van The Weather Station verschenen. 

Het gerenommeerde Britse muziektijdschrift Uncut, dat Ignorance uitriep tot het beste album van 2021, geeft How Is It That I Should Look At The Stars in het april (!) nummer dat hier deze week op de mat plofte, de perfecte 10, waardoor ik met hoge verwachtingen begon aan het nieuwe album van de Canadese muzikante. Ik kan inmiddels alleen maar beamen dat The Weather Station wederom een prachtalbum heeft afgeleverd. 

Tamara Lindeman noemt How Is It That I Should Look At The Stars zelf overigens niet de opvolger van het prachtige Ignorance, maar een aanvulling op dit album. De songs voor het nieuwe album werden gelijk met die voor het vorige album geschreven, maar laten wel een andere kant van Tamara Lindeman horen. 

Ignorance viel vorig jaar op door een bijzonder smaakvol, maar voor The Weather Station ook opvallend rijke instrumentatie. Ook op How Is It That I Should Look At The Stars is de instrumentatie bijzonder smaakvol, maar waar Tamara Lindeman haar vorige album redelijk vol inkleurde, zijn de klanken op haar nieuwe album behoorlijk sober. 

De Canadese muzikante nam het album op in haar thuisbasis Toronto, waar ze zich liet bijstaan door een aantal jazzmuzikanten, die voor een belangrijk deel mochten improviseren. Tamara Lindeman werkte lang aan Ignorance en streefde op dit album naar perfectie. How Is It That I Should Look At The Stars werd in slechts een paar dagen opgenomen en streeft vooral naar intimiteit. In alle songs op het album moeten we het vooral doen met de piano van Tamara Lindeman en met haar prachtige stem, waarna de jazzmuzikanten die haar begeleiden de muziek op het album mogen versieren met subtiele details van onder andere blaasinstrumenten. 

Ondanks het feit dat How Is It That I Should Look At The Stars flink verschilt van het terecht bejubelde Ignorance, horen de albums inderdaad bij elkaar. Op beide albums creëert Tamara Lindeman een bijzondere sfeer, beide albums staan vol sterke songs en op beide albums zingt de Canadese muzikante met heel veel gevoel, wat wonderschone vocalen oplevert. Ignorance deed me vorig jaar op een of andere manier denken aan het verstilde werk van Talk Talk en dat is op How Is It That I Should Look At The Stars niet anders, al staat dit keer het nog meer verstilde werk van de Britse band centraal. 

Het is niet veel muzikanten gegeven om de aandacht tien songs en ruim een half uur vast te houden met uiterst sobere klanken en een stem, maar het nieuwe album van The Weather Station grijpt je vrijwel onmiddellijk bij de strot en laat pas weer los wanneer de laatste noten wegsterven. Of How Is It That I Should Look At The Stars net zoveel waardering gaat oogsten als het briljante Ignorance is vooralsnog de vraag, maar na het album meerdere keren gehoord te hebben ben ik diep, diep onder de indruk van deze nieuwe muziek van The Weather Station. Erwin Zijleman

De muziek van The Weather Station is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Canadese muzikante: https://theweatherstation.bandcamp.com/album/how-is-it-that-i-should-look-at-the-stars.


How Is It That I Should Look At The Stars van The Weather Station is verkrijgbaar via de Mania webshop: