21 maart 2022

Mattiel - Georgia Gothic

Mattiel is op Georgia Gothic uitgegroeid tot een duo, dat verrast met een flink voller en ook veelzijdiger geluid, maar ook met betere zang, overtuigendere songs en een prachtig klinkende productie
Mattiel sleepte er op het in 2019 verschenen Satis Factory al invloeden uit meerdere genres bij, maar vergeleken met het nieuwe geluid van de band op Georgia Gothic, was het een redelijk eenvormig album. Op album nummer drie haalt het duo uit Atlanta, Georgia, alles uit de kast. Er wordt een rijk instrumentarium ingezet, maar Georgia Gothic biedt ook plaats aan invloeden uit zeer uiteenlopende genres. Georgia Gothic is een album dat track na track verrast, maar het is ook een album dat makkelijk overtuigt met een prachtig klinkend geluid, sterke songs en de krachtige zang van Mattiel Brown, die het beste van Siouxsie Sioux, Patti Smith en PJ Harvey verenigt. Ik was in de zomer van 2019 zeer gecharmeerd van Satis Factory, het tweede album van Mattiel. Mattiel was in eerste instantie vooral een soloproject van de Amerikaanse muzikante Mattiel Brown, maar inmiddels is het een gelijkwaardig duo dat naast Mattiel Brown bestaat uit Jonah Swilley. De twee namen het derde album van Mattiel grotendeels samen op, waarbij Jonah Swilley tekende voor de meeste instrumenten en de productie en Mattiel Brown voor de teksten en de zang. 
Een beperkt aantal gastmuzikanten tekenen voor extra gitaren en blazers, terwijl de befaamde producer John Congleton de puntjes op de i zette van de productie en de mix. 

Mattiel klonk op Satis Factory meer dan eens als The White Stripes met een zangeres, maar op het deze week verschenen Georgia Gothic kiezen Mattiel Brown en Jonah Swilley voor een duidelijk voller en veelzijdiger geluid. Het duo uit Atlanta, Georgia, klinkt ook in een aantal tracks op Georgia Gothic als The White Stripes in hun beste dagen, maar het album schuift ook richting pop, 60’s rock ’n roll, Siouxsie & The Banshees achtige postpunk of zelfs dub en hiphop. 

Het is een bonte lappendeken die Mattiel laat horen op album nummer drie, maar het gaat zeker niet ten koste van de kwaliteit van het album, integendeel. Satis Factory klonk na verloop van tijd wel wat eenvormig, maar op Georgia Gothic is er in iedere track weer wat nieuws te horen, overigens zonder dat dit al te veel ten koste gaan van de consistentie. Waar Mattiel op haar vorige album voor een belangrijk deel vertrouwde op gitaar, bas en drums, laat het derde album van het Amerikaanse tweetal een rijk en veelkleurig geluid horen, waarin ook elektronica een belangrijke rol speelt en hier en daar ook nog blazers opduiken. 

Mattiel klonk op Satis Factory in muzikaal opzicht als The White Stripes, maar in vocaal opzicht was de vergelijking met PJ Harvey een stuk relevanter. De naam van PJ Harvey duikt ook bij beluistering van Georgia Gothic een aantal keren op, maar associaties met de muziek van de Britse muzikante duiken minder veelvuldig op dan bij het vorige album. 

Georgia Gothic klinkt niet alleen voller en veelzijdiger dan Satis Factory, maar het album klinkt ook veel beter, wat ongetwijfeld deels de verdienste is van John Congleton, een van de meest gevraagde producers van de afgelopen twee decennia. Ook de zang van Mattiel Brown vind ik beter dan op het vorige album. Georgia Gothic is een album dat urgentie uitstraalt wanneer de muzikante uit Atlanta zingt. Haar krachtige stem deed het goed in de ruwe gitaarsongs op Satis Factory, maar komt in het veelzijdige en volle geluid op Georgia Gothic alleen maar beter tot zijn recht. 

Mattiel Brown en Jonah Swilley hebben zich op hun nieuwe album naar verluidt laten beïnvloeden door alle muziek die in hun thuisstaat Georgia is en wordt gemaakt en hierbij kan het alle kanten op. Georgia heeft volgens mij geen rijke traditie wanneer het gaat om punk en new wave, maar de muziek die in de jaren 70 in New York werd gemaakt door onder andere Patti Smith heeft ook absoluut zijn sporen nagelaten op het derde album van Mattiel. Het is misschien even wennen aan het nieuwe geluid van het Amerikaanse duo, maar al snel valt alles op zijn plek en vind ik Georgia Gothic nog een flink stuk beter dan het prima Satis Factory. Erwin Zijleman

De muziek van Mattiel is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van het Amerikaanse tweetal: https://mattiel.bandcamp.com/album/georgia-gothic.


Georgia Gothic van Mattiel is verkrijgbaar via de Mania webshop: