26 maart 2023

Kathryn Williams - Little Black Numbers (2000)

De Britse singer-songwriter Kathryn Williams heeft inmiddels een respectabel aantal prima albums op haar naam staan, maar haar onbetwiste meesterwerk is het wonderschone Little Black Numbers uit 2000
De Britse folkie Kathryn Williams debuteerde in 1999 nog vrij anoniem met het veelbelovende Dog Leap Stairs, maar trok in 2000 nadrukkelijk de aandacht met het prachtige Little Black Numbers, dat terecht stevig werd bewierookt. Kathryn Williams heeft sindsdien een stapeltje mooie album gemaakt, maar op Little Black Numbers valt alles op zijn plek. De fluisterzachte stem van de Britse muzikante verleidt meedogenloos, de songs op het album liggen lekker in het gehoor maar zitten ook knap in elkaar en dan is er ook nog eens het prachtige organische klankentapijt, dat de songs van Kathryn Williams voorziet van een uniek eigen geluid. Het levert wat mij betreft een onbetwiste klassieker op.


Ik heb de afgelopen tien jaar drie albums van de Britse singer-songwriter Kathryn Williams besproken en heb haar bovendien talloze malen genoemd als relevant vergelijkingsmateriaal of inspiratiebron. Crown Electric uit 2013, Hypoxia uit 2015 en Night Drives uit 2022 zijn stuk voor stuk prima albums, maar Kathryn Williams maakte wat mij betreft haar beste albums tussen 1999 en 2010. Dog Leap Stairs uit 1999 en Old Low Light uit 2002 zijn albums die ik koester, maar er is één album in het oeuvre van Kathryn Williams dat er met kop en schouders bovenuit steekt en dat is Little Black Numbers uit 2000. 

Het is een album dat me in 2000 onmiddellijk betoverde en sindsdien is het tweede album van de singer-songwriter uit Londen alleen maar mooier geworden. Little Black Numbers is hierdoor uitgegroeid tot een van mijn meest dierbare albums. Little Black Numbers is voor mij zo’n bijzonder album geworden door de werkelijk prachtige instrumentatie, door de prachtige stem van Kathryn Williams en door de bijzondere serie songs op het albums. 

Laat ik beginnen bij de instrumentatie. Little Black Numbers is bijzonder sfeervol ingekleurd met vooral organische klanken. Centraal staan de bijzonder mooie baslijnen, die de perfecte kapstok bieden voor de andere instrumenten die op het album zijn te horen. Dit zijn naast akoestische gitaren en piano een aantal bijzondere percussie-instrumenten en verschillende blazers, maar de meeste aandacht op Little Black Numbers wordt getrokken door het wonderschone cello spel van Laura Reid, dat in flink wat tracks op het album de sfeer bepaalt. 

De combinatie van de instrumenten die zijn te horen op Little Black Numbers is zeker niet uniek, maar het album heeft een hele bijzondere sfeer, die absoluut invloed heeft gehad op bijvoorbeeld de muziek van This Is The Kit en op het prachtige What A Boost van Rozi Plain, een van mijn favoriete albums van 2019. 

De instrumentatie, die ook nog eens prachtig door de speakers komt, is een van de sterke punten van Little Black Numbers, maar ook de fluisterzachte zang van de Britse muzikante draagt nadrukkelijk bij aan het fraaie eindresultaat. Er zijn de afgelopen twintig jaar stapels albums met dit soort fluisterzachte vocalen uitgebracht, maar de zang op het tweede album van Kathryn Williams vind ik nog altijd behoren tot de mooiste in zijn soort. 

De prachtige klanken en de al even mooie zang zijn al goed voor een album dat boven het maaiveld uitsteekt, maar Little Black Numbers is ook nog eens een album met een serie uitstekende songs. Ik noemde Kathryn Williams hierboven een folkie, maar de Britse muzikante laat zich op haar tweede album geen moment in het keurslijf van de traditionele Britse folk persen. Little Black Numbers verloochent de kaders van de Britse folk zeker niet, maar heeft ook een geluid dat buiten de lijntjes van deze Britse folk kleurt. 

Kathryn Williams haalde in 2000 terecht een Mercury Price nominatie binnen voor Little Black Numbers, dat werd geprezen door gerenommeerde Britse muziektijdschriften als Mojo en Uncut, maar het is helaas een vrij onbekend album gebleven. Niet voor mij, want het is zoals gezegd een van mijn favoriete albums aller tijden, maar liefhebbers van de Britse folkies die de afgelopen twintig jaar wel stevig aan de weg hebben getimmerd, zouden ook eens moeten luisteren naar het meesterwerk van Kathryn Williams. Erwin Zijleman

De muziek van Kathryn Williams is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Britse muzikante: https://kathrynwilliams1.bandcamp.com/album/little-black-numbers.


Little Black Numbers van Kathryn Williams is verkrijgbaar via de Mania webshop: