22 maart 2023

Paramore - This Is Why

Het is een tijd stil geweest rond de Amerikaanse band Paramore, maar met het veelzijdige, aanstekelijke en interessante This Is Why levert de band wat mij betreft met afstand haar beste album tot dusver af
Ik ben in eerste instantie met een flinke boog om het nieuwe album van Paramore heen gelopen, want de muziek die ik van de band kende vond ik niet zo heel interessant. Inmiddels weet ik dat ik in het verleden misschien net wat te selectief heb geluisterd, maar ik weet ook dat de band rond Hayley Williams op haar nieuwe album in een uitstekende vorm steekt. This Is Why verwerkt uiteenlopende invloeden, staat vol geweldig gitaarwerk, bevat een serie sterke songs en dan is er ook nog het enorme talent van Hayley Williams, die de songs van haar band naar een nog wat hoger plan tilt. This Is Why is een zeer geslaagde comeback, maar doet ook uitzien naar de volgende stap van Paramore.


Ik had tot voor kort op de krenten uit de pop nog geen aandacht besteed aan de muziek van de Amerikaanse band Paramore. Ik moet eerlijk toegeven dat ik wel wat verbaasd was dat de band met het onlangs verschenen This Is Why alweer haar zesde album heeft uitgebracht, want ik heb naar hooguit twee albums van de band geluisterd en zeker niet heel uitvoerig. Die albums maakten op mij geen onuitwisbare indruk, al hoorde ik wel het talent van frontvrouw Hayley Williams, van wie ik in 2020 wel het prima soloalbum Petals For Armor besprak. 

Het is, mede door de solocarrière van Hayley Williams maar ook door de coronapandemie, zes jaar stil geweest rond Paramore, maar onlangs verscheen dus This Is Why. Ik dacht in eerste instantie dat ik ook het zesde album van Paramore wel zou kunnen laten liggen, maar op een of andere manier bleef het album steeds terugkomen en groeide mijn waardering voor het album. 

Ik heb me inmiddels ook wat meer verdiept in de rest van het oeuvre van Paramore en heb nog steeds niet zo heel veel met de ruwe emo uit de begindagen van de band, al vind ik de band rond Haley Williams beter dan de meeste soortgenoten uit die tijd. Ook de eerste bewegingen van Paramore richting pop spreken me nog niet heel erg aan, maar het met flink wat elektronica ingekleurde en met enige regelmaat lekker funky After Laughter uit 2017, dat ik destijds niet heb beluisterd, vind ik een verrassend leuk album. 

Paramore had de lijn van After Laughter wat mij betreft best door mogen trekken, maar er kan veel gebeuren in bijna zes jaar. This Is Why is hierdoor slechts ten dele een logisch vervolg op het vorige album van Paramore, maar ik vind het een erg leuk en uiteindelijk ook interessant album en het is bovendien een album dat beschikt over flink wat groeipotentie. 

Op This Is Why komen alle kanten die Paramore tot dusver van zichzelf heeft laten horen aan bod. Er zijn invloeden uit de emo van de begindagen van de band, maar het zesde album van Paramore schuwt ook uitstapjes richting toegankelijke pop niet en is ook de funky touch van haar vorige album is niet helemaal vergeten. 

Het klinkt allemaal bijzonder lekker, maar ik vind de muziek van Paramore dit keer ook interessant. In muzikaal opzicht kleurt de band net wat meer buiten de lijntjes, wat een aantal wat ruwere momenten oplevert, maar ook een aantal momenten waarop de Amerikaanse band wat meer experimenteert. Vergeleken met het vorige album hebben de synths een flinke stap terug gedaan en plaats gemaakt voor mooie en soms aangenaam stekelige gitaarlijnen. 

Ster van de band blijft natuurlijk Hayley Williams, die niet alleen met veel overtuiging en passie zingt, maar ook in haar stem laat horen dat ze beschikt over het nodige charisma. This Is Why valt niet in de categorie albums die mijn jaarlijstje gaan halen dit jaar, maar ik moet zeggen dat ik steeds meer geniet van de uitstekende songs op het album. 

Paramore heeft ook nog eens een lekker gevarieerd album gemaakt, waarop zowel ruimte is voor uitbundige songs als meer introspectieve songs. Zeker de songs in de laatste categorie bevallen me uitstekend en inmiddels zelfs zo goed dat ik Paramore in staat acht om een jaarlijstjesalbum af te leveren wanneer het kiest voor de meer ingetogen weg die op This Is Why wordt bewandeld. Paramore is een tijd weg geweest en dat leek me niet zo erg, maar op het nieuwe album hoor ik toch een interessant bandje, dat tot nog meer in staat moet worden geacht. Erwin Zijleman


This Is Why van Paramore is verkrijgbaar via de Mania webshop: