11 maart 2023

Shana Cleveland - Manzanita

La Luz frontvrouw Shana Cleveland zet op haar derde soloalbum een reuzenstap en imponeert met bijzonder mooie arrangementen, wonderschone klanken, erg fraaie zang en een serie geweldige songs
Ik was in 2019 enthousiast over het tweede soloalbum van de van La Luz bekende Shana Cleveland, maar werd pas een jaar later verliefd op dit album. Ondanks mijn liefde voor Night Of The Worm Moon, vind ik het deze week verschenen Manzanita nog veel mooier. De Amerikaanse muzikante heeft haar folky songs dit keer verrassend rijk maar bijzonder smaakvol ingekleurd. Manzanita bevat flarden Laurel Canyon folk en psychedelische folk uit het verleden, maar door de unieke inkleuring en arrangementen kan het album alleen maar uit het heden komen. In muzikaal opzicht is het prachtig, maar de zang van Shana Cleveland is nog mooier. Jaarlijstjesmateriaal.


De Amerikaanse muzikante Shana Cleveland houdt er twee carrières in de muziek op na. Allereerst timmert ze al een jaar of tien aan de weg als frontvrouw van de oorspronkelijk uit Seattle, Washington, afkomstige en uiteindelijk naar Los Angeles, California, verhuisde band La Luz, maar hiernaast maakt ze ook al een aantal jaren soloalbums. 

Met La Luz maakt Shana Cleveland muziek die je onmiddellijk het Californië van de jaren 60 in sleurt met een mix van surfrock, garagerock en psychedelica, maar op haar soloalbums maakt de Amerikaanse muzikante juist vrij ingetogen folk met hier en daar een psychedelisch randje. 

Het in 2015 verschenen solodebuut van Shana Cleveland maakte op mij nog geen onuitwisbare indruk, maar het in het voorjaar van 2019 verschenen Night Of The Worm Moon vind ik een prachtig album, dat ik overigens pas in de jaren na het jaar van de release echt ben gaan waarderen. 

Ik was dan ook heel nieuwsgierig naar het deze week dan eindelijk verschenen derde soloalbum van Shana Cleveland, zeker nadat het album in de Britse muziektijdschriften ruim voor de releasedatum al de hemel in werd geprezen. Manzanita is inderdaad een prachtig album, dat de lijn van Night Of The Worm Moon door trekt, maar ook flink voller klinkt. 

Direct in de openingstrack maakt Shana Cleveland indruk met even mooie als bijzondere klanken. De akoestische gitaar van de Amerikaanse muzikante vormt nog altijd de basis van haar folky songs, maar door de bijdragen van onder andere de Mellotron klinkt Manzanita direct vanaf de eerste track anders dan een gemiddeld folkalbum. 

Manzanita is een album dat opvalt door bijzondere maar ook wonderschone arrangementen en het gebruik van voor het genre bijzondere instrumenten als flink wat synthesizers, de pedal steel en exotische instrumenten als de dulcimer, het glockenspiel en een klavecimbel, wat rijke en fascinerende klankentapijten oplevert. 

De songs van Shana Cleveland hadden op haar eerste twee albums al hier en daar een psychedelisch tintje, maar invloeden uit de psychedelica hebben aan terrein gewonnen op Manzanita, dat vaak een bezwerend karakter heeft en ook meer dan op het vorige album van Shana Cleveland invloeden uit de Laurel Canyon folk en de psychedelische folk uit de jaren 60 verwerkt. 

Door de bijzondere klanken en fraaie arrangementen trekt Manzanita in muzikaal opzicht makkelijk de aandacht, maar ook de zang op het album is prachtig. De stem van Shana Cleveland is nog wat mooier dan op haar vorige album en staat bovendien wat prominenter in de mix, waardoor de zang er meer uitspringt. 

De Britse kwaliteitskrant The Guardian noemt Manzanita “a perfectly woven tapestry of musical delight” en dat is een mooie omschrijving. De Amerikaanse muzikante heeft op papier gekozen voor een behoorlijk bonte mix van klanken, maar ik de praktijk loopt alles prachtig in elkaar over en blijken alle instrumenten die zijn gebruikt functioneel. 

De fraaie muziek op het album en de betoverend mooie stem van Shana Cleveland zijn al voldoende om je in vervoering te brengen, maar de Amerikaanse muzikante heeft voor haar derde album ook nog eens een serie uitstekende songs geschreven en deze bovendien voorzien van persoonlijke teksten over de ups en downs in haar leven en een terugkeer naar de natuur. 

Op de lovende woorden van onder andere gerenommeerde Britse muziektijdschriften als Mojo en Uncut valt dan ook niets af te dingen en ik denk dat ik persoonlijk nog iets enthousiaster ben over het nieuwe album van Shana Cleveland, dat ik met veel overtuiging schaar onder de voorlopige hoogtepunten van het muziekjaar 2023. Erwin Zijleman

De muziek van Shana Cleveland is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Amerikaanse muzikante: https://shanacleveland.bandcamp.com/album/manzanita.


Manzanita van Shana Cleveland is verkrijgbaar via de Mania webshop: