14 maart 2023

Lichen Slow - Rest Lurks

Arab Strap lid Malcolm Middleton werkt op Rest Lurks samen met Joel Harries en als Lichen Slow overtuigen de twee muzikanten met een zowel in muzikaal als in vocaal opzicht interessant en aangenaam album
Bij Malcolm Middleton denk ik direct aan het Schotse duo Arab Strap, maar hij maakte net zoveel albums onder zijn eigen naam. De albums van Malcolm Middleton en Arab Strap krijgen nu gezelschap van het eerste album van Lichen Slow. Het duo dat Malcolm Middleton samen met de Britse muzikant Joel Harries vormt, staat op Rest Lurks garant voor mooi klinkende en makkelijk in het gehoor liggende songs, die fraai worden ingekleurd door de totaal verschillende stemmen van de twee. Het album overtuigt makkelijk, maar beschikt ook absoluut over diepgang en avontuur. Lichen Slow voegt daarom zeker iets toe aan het solowerk van Malcolm Middleton en aan het werk van Arab Strap.


Lichen Slow is een project van de Britse muzikanten Joel Harries en Malcolm Middleton. Van Joel Harries had ik echt nog nooit gehoord, maar Malcolm Middleton kennen we natuurlijk van het legendarische Schotse duo Arab Strap, dat hij sinds de tweede helft van de jaren 90 vormt met Aidan Moffat. 
Arab Strap keerde in 2021, na een afwezigheid van ruim zestien jaar, terug met het verrassend sterke As Days Get Dark, maar Aidan Moffat en Malcolm Middleton hebben ook al vele jaren hun eigen projecten. 

Ik kan maar zelden echt goed uit de voeten met de soloprojecten van Aidan Moffat, al vond ik het kerstalbum dat hij in 2018 maakte met RM Hubbert echt geweldig, maar Malcolm Middleton maakte een aantal uitstekende soloalbums, met zijn solodebuut 5:14 Fluoxytine Seagull Alcohol John Nicotin uit 2003 voor mij als onbetwiste uitschieter. Ik moet eerlijk toegeven dat ik ook het solowerk van Malcolm Middleton het afgelopen decennium nauwelijks meer gevolgd heb, maar met zijn nieuwe project Lichen Slow trekt hij weer nadrukkelijk de aandacht. 

Het album opent prachtig met wat atmosferische en zeer stemmige klanken, die worden gecombineerd met de donkere stem van Malcolm Middleton, die hier en daar wordt bijgestaan door Quincey May Brown, die in een aantal tracks tekent voor fraaie achtergrondvocalen. De stem van Malcolm Middleton wordt na enige tijd afgewisseld met de stem van Joel Harries, die beschikt over een helder, krachtig en zeer karakteristiek stemgeluid, dat een extra dimensie toevoegt aan het geluid van Lichen Slow.

In een aantal tracks op het album neemt Joel Harries juist het voortouw en kleurt Malcolm Middleton de open ruimte in met zijn fraaie Schotse tongval. Het zijn twee totaal verschillende stemmen, maar ze vullen elkaar echt prachtig aan en wat mij betreft klinkt het gebruik van twee totaal verschillende stemmen nergens op het album onlogisch. 


Rest Lurks, het eerste wapenfeit van Lichen Slow, overtuigt in vocaal opzicht makkelijk, maar ook in muzikaal opzicht is het een interessant album. Het album is zeer sfeervol, maar over het algemeen ook behoorlijk uitbundig ingekleurd met zowel organische klanken als elektronica. Het zijn mooie en aangename maar vooral ook veelkleurige klanken, maar Malcolm Middleton en Joel Harries schuwen ook het avontuur niet, bijvoorbeeld door hier en daar te experimenteren met ritmes. 

Rest Lurks lijkt niet direct op de muziek van Arab Strap en doet me ook niet onmiddellijk denken aan de soloalbums van Malcolm Middleton die ik ken, maar het album klinkt op een of andere manier wel direct vertrouwd en aangenaam. Het heeft alles te maken met de lekker in het gehoor liggende en heerlijk melodieuze songs van het tweetal. Het zijn songs die niet direct in de tijd of in een genre zijn te plaatsen en die me ook niet direct doen denken aan de muziek van anderen, maar in mijn geval hadden de tijdloze songs op het album maar heel weinig tijd nodig om me te overtuigen. 

Mijn eerste beluistering van Rest Lurks van Lichen Slow viel samen met overtrekkende sneeuwbuien, waardoor ik het album direct bestempelde als een album voor de donkere seizoenen, maar ook in de lentezon blijkt het eerste album van Malcolm Middleton en Joel Harries het uitstekend te doen. Ik hoop echt dat er nog leven zit in Arab Strap, maar ook Lichen Slow hoop ik in de toekomst nog vaker tegen te komen. Erwin Zijleman

De muziek van Lichen Slow is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van het Britse duo: https://lichenslow.bandcamp.com/album/rest-lurks.


Rest Lurks van Lichen Slow is verkrijgbaar via de Mania webshop: