08 maart 2023

Nagasaki Swim - Everything Grows

Wanneer Everything Grows van Nagasaki Swim uit de speakers komt is de lente definitief begonnen en deze lente wordt alleen maar mooier en aangenamer door de knappe songs op dit album van eigen bodem
Het debuutalbum van Nagasaki Swim heb ik gemist, maar het deze week verschenen Everything Grows koester ik vanaf de allereerste luisterbeurt. Het project van de Nederlandse muzikant Jasper Boogaard maakt op het tweede album van Nagasaki Swim indruk met songs die de zon laten schijnen. De instrumentatie klinkt warm en gloedvol en wordt fraai verrijkt met bijzondere accenten, terwijl de zang het lome en dromerige karakter van de songs van Nagasaki Swim verder versterkt. Ondanks de melancholie die is verstopt in de songs op Everything Grows is het vooral een album dat er voor zorgt dat je je opeens een stuk beter voelt. En vooralsnog worden de songs van Nagasaki Swim alleen maar mooier.


Er is een tijd geweest dat het Nederlandse Excelsior label grossierde in albums die de lente enthousiast onthaalden. Dat het label nog steeds een goede neus heeft voor albums die aanvoelen als de eerste lentezon na een lange en donkere winter blijkt deze week. Deze week verschijnt immers Everything Grows van Nagasaki Swim. 

Het is het tweede album van het project van de Rotterdamse songwriter Jasper Boogaard en het is een album dat in een klein half uur alle winterzorgen verdrijft. De wat korte speelduur is eigenlijk het enige dat ik heb aan te merken op het album, want na negen songs en ruim 28 minuten muziek is mijn behoefte aan zonnestralen nog lang niet bevredigd. 

De lentezon schijnt zeer nadrukkelijk op Everything Grows, dat vanaf de eerste noten de gevoelstemperatuur met flink wat graden doet stijgen en de lentekriebels aanwakkert. Nagasaki Swim doet dit in de openingstrack met warme akoestische gitaren en heerlijk dromerige zang, waarna de toegevoegde blazers en de pedal steel het gevoel van gelukzaligheid nog wat verder vergroten. 

De tracks op Everything Grows zijn stuk voor stuk warm ingekleurd, waarbij verschillende instrumenten op kunnen duiken, waardoor het album zeker niet eenvormig klinkt. Naast de genoemde blazers en de pedal steel zijn ook de strijkers van Molly Germer (Alex G) het vermelden meer dan waard. 

Nagasaki Swim is misschien een project van Jasper Boogaard, maar Everything Grows werd gemaakt met flink wat gastmuzikanten, waardoor het klinkt als een album van een band. De songs op het album verwerken zowel invloeden uit de country als de folk en stiekem ook nog een beetje chamber pop en wat 80s pop, maar Everything Grows zal vooral in het hokje indiefolk worden geduwd. 

Nu zijn albums in dit hokje vaak nogal melancholisch en hoewel Jasper Boogaard de grote thema’s niet schuwt op Everything Grows en het leven zeker niet uitsluitend door een roze bril bekijkt, voelt het tweede album van Nagasaki Swim aan als een album dat alle zorgen naar de achtergrond verdrijft. Zeker als de vogeltjes beginnen te fluiten op het album is het lentegevoel compleet, maar ook de combinatie van de lome zang en de warme klanken streelt het oor bijzonder aangenaam. 

In muzikaal en vocaal opzicht zit het wel goed op Everything Grows, maar ook de songs van Jasper Boogaard zijn van een uitstekend niveau. Het zijn songs die zich direct bij eerste beluistering aangenaam tegen je aan vlijen, maar het zijn ook songs die leuk blijven wanneer je het album veel vaker beluistert. 

Centraal thema op Everything Grows is overigens het proces van het schrijven van songs en hoewel het album klinkt alsof Jasper Boogaard de memorabele popsongs zo uit zijn mouw schudt, was dit zeker niet het geval. Het tot stand komen van de songs op het tweede album van Nagasaki Swim was naar verluidt een worsteling, maar het resultaat is song na song wonderschoon. 

De worsteling verklaart misschien waarom er slechts negen songs terecht kwamen op Everything Grows, maar ze zijn bijna allemaal even mooi (met de twee hele korte songs kan ik net wat minder). Ik moet eerlijk toegeven dat het debuutalbum van de Rotterdamse muzikant me in 2021 niet is opgevallen, maar album nummer twee is niet alleen het zoveelste uitstekende album van eigen bodem dit jaar, maar bovendien een album dat Nagasaki Swim op de kaart zet als een van de grote beloften van de Nederlandse popmuziek. Erwin Zijleman

De muziek van Nagasaki Swim is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Nederlandse band: https://nagasakiswim.bandcamp.com/album/everything-grows.


Everything Grows van Nagasaki Swim is verkrijgbaar via de Mania webshop: