05 maart 2023

Karen Jonas - The Restless

Karen Jonas heeft in een kleine tien jaar een indrukwekkend oeuvre uit de grond gestampt en laat ook met The Restless weer horen dat ze behoort tot de allerbesten binnen de Amerikaanse rootsmuziek van het moment
Ik ben al sinds haar eerste verrichtingen fan van de muziek van de Amerikaanse singer-songwriter Karen Jonas. De muzikante uit Fredericksburg, Virginia, is niet alleen een zeer getalenteerd songwriter, maar beschikt bovendien over een van de mooiste stemmen in het genre. Ook voor The Restless moest Karen Jonas weer iedere dollar bij elkaar sprokkelen, maar het album klinkt geweldig. Het warme en organische geluid past bovendien prachtig bij haar stem, die ook op haar zesde soloalbum weer meedogenloos verleidt. Ik kan maar lastig kiezen tussen de zes prachtalbums van Karen Jonas, maar The Restless is een van haar beste albums tot dusver.


Bij ieder nieuw album van de Amerikaanse singer-songwriter Karen Jonas graaf ik in het geheugen naar de naam van het duo waarmee ze inmiddels meer dan elf jaar geleden opdook. Dat ze ooit deel uitmaakte van The Parlor Soldiers is inmiddels echter nauwelijks relevant meer, want tegenover het ene geweldige album van dit duo (When The Dust Settles uit 2011) staan inmiddels zes soloalbums van Karen Jonas. 

Het deze week verschenen The Restless is de opvolger van Oklahoma Lottery (2014), Country Songs (2016), Butter (2018), Lucky, Revisited (2019) en The Southwest Sky And Other Dreams (2020) en dat zijn stuk voor stuk albums die ik hoog heb zitten. Ondanks een serie uitstekende albums wordt Karen Jonas helaas nog niet in brede kring gerekend tot de smaakmakers binnen de Amerikaanse rootsmuziek, waardoor ze ook voor het maken van The Restless weer een crowdfunding campagne nodig had. 

Zelf schaar ik de muzikante uit Fredericksburg, Virginia, als sinds haar debuutalbum onder de grootste talenten in het genre en ook op The Restless laat Karen Jonas weer horen waarom dat zo is. Het budget voor het opnemen van The Restless zal niet heel groot zijn geweest, maar ook het nieuwe album van de Amerikaanse muzikante klinkt weer prachtig. The Restless slaat zich als de spreekwoordelijke warme deken om je heen en laat een zeer smaakvol rootsgeluid horen. 

Het is een geluid waarin de gitaren domineren, maar waarin keyboards en hier en daar achtergrondvocalen op fraaie wijze warmte en diepte toevoegen. Karen Jonas maakt ook op haar zesde soloalbum weer muziek met vooral invloeden uit de country, maar ze kan ook in omliggende genres uit de voeten, waardoor The Restless meer is dan een countryalbum. De muziek van Karen Jonas klinkt in een aantal tracks behoorlijk traditioneel, maar ze kan ook uit de voeten met songs die opschuiven richting alt-country. 

Karen Jonas laat al sinds haar debuutalbum horen dat ze een uitstekend songwriter is en ook haar nieuwe album staat weer vol met aansprekende songs. Het zijn songs die zich direct bij eerste beluistering opdringen, maar die ook na talloze keren horen nog leuk en interessant blijven. De kwaliteit van de instrumentatie en de songs ligt in het verlengde van die op de vorige albums van de muzikante uit Fredericksburg en dat geldt gelukkig ook voor de zang. 

Over het sterkste wapen van Karen Jonas heb ik het nog helemaal niet gehad, maar dat is haar stem. Het is een stem die is gemaakt voor de country getinte songs die Karen Jonas maakt, maar het is ook een zeer karakteristieke stem, die van de tijdloze songs op The Restless onmiddellijk Karen Jonas songs maakt. 

Zeker in de meer ingetogen songs hoor je goed hoe mooi de stem van de Amerikaanse muzikante is en hoeveel gevoel ze in haar songs legt. Luister bijvoorbeeld maar eens naar het prachtige Forever, waarin de stem van de Amerikaanse muzikante ook nog eens duelleert met hemeltergend mooi slide gitaarspel. 

Ik heb zoals gezegd alle albums van Karen Jonas hoog zitten, maar na mijn eerste beluisteringen schaar ik The Restless onder haar beste albums en dat is een hele knappe prestatie. The Restless is bovendien een album dat kan concurreren met de beste albums in het genre, waardoor 2023 nu eindelijk maar eens het jaar van Karen Jonas moet gaan worden. Erwin Zijleman

De muziek van Karen Jonas is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Amerikaanse muzikante: https://karenjonasmusic.bandcamp.com/album/the-restless?from=hp.