13 maart 2023

Matt Andersen - The Big Bottle Of Joy

Matt Andersen en zijn band weten op The Big Bottle Of Joy de ruwe energie van hun live optredens perfect te vangen en serveren een heerlijke portie blues, soul en gospel met de geweldige zang als kers op de taart
Ik ken zeker niet alle albums van de Canadese muzikant Matt Andersen, maar alles dat ik tot dusver van hem gehoord heb is heel goed. Ook het deze week verschenen The Big Bottle Of Joy is een uitstekend album. Matt Andersen is een groot zanger met een heerlijk soulvolle strot, maar hij wordt ook nog eens bijgestaan door een band die 50 minuten lang de pannen van het dak speelt en door drie achtergrondzangeressen die nog flink wat extra power toevoegen. De mix van blues, soul en gospel klinkt heerlijk authentiek en klinkt bovendien alsof Matt Andersen en zijn band voor je neus op het podium staan. Ik was Matt Andersen weer even uit het oog verloren, maar dit is echt heel goed.


De Canadese muzikant Matt Andersen is een podiumdier met ook dit jaar een zeer goed gevulde agenda met optredens, maar hij heeft de afgelopen vijftien jaar ook een respectabel aantal albums uitgebracht. Ik ben zelf niet heel bekend met het oeuvre van Matt Andersen, want ik besprak op de krenten uit de pop tot voor kort alleen het in 2019 verschenen Halfway Home By Morning. 

Dat is een album waarop de Canadese muzikant en zijn band wat mij betreft indruk maakten met een authentiek klinkend geluid met vooral invloeden uit de blues en soul, met prachtig gitaarspel en met een heerlijk rauwe strot vol gevoel. Het is muziek die het op het podium geweldig doet, maar ik vond Halfway Home By Morning ook een erg sterk album. 

Desondanks verloor ik Matt Andersen al snel weer uit het oog, tot een paar weken geleden zijn nieuwe album The Big Bottle Of Joy op de mat plofte. Tussen Halfway Home By Morning en The Big Bottle Of Joy verscheen vorig jaar het album House To House en dat is een album dat ik niet had mogen missen. Het is een album waarop Matt Andersen de stroom heeft uitgeschakeld en alleen met een akoestische gitaar is te horen. Dat vraagt wat meer van zijn zang en die komt op het album op fraaie wijze uit de tenen. 

Op The Big Bottle Of Joy pakt Matt Andersen weer uit zoals hij deed op Halfway Home By Morning en doet hij er zelfs nog een flinke schep bovenop. Direct vanaf de eerste noten gaan de gitaren er lekker stevig in, speelt de ritmesectie lekker vet, vullen de piano en het orgel op fantastische wijze alle gaten, zingt Matt Andersen de sterren van de hemel en wordt zijn stem nog wat verder opgetild door de achtergrondzang van de zussen Reeny, Haliey en Micah Smith. 

The Big Bottle Of Joy is een studioalbum, maar heeft de ruwe energie van een live optreden, wat me zeker nieuwsgierig maakt naar de verrichtingen op het podium van Matt Andersen, die de komende maanden echter helaas alleen in Canada en de Verenigde Staten is te zien. Gelukkig is The Big Bottle Of Joy een goed alternatief, want de energie spat werkelijk uit de speakers en door de heldere productie lijkt het alsof Matt Andersen en zijn band bij je in de woonkamer staan. 

De muziek van de Canadese muzikant zit nog altijd vol invloeden uit de blues en de soul, maar ook invloeden uit de gospel hebben hun weg gevonden naar de muziek van Matt Andersen, die in muzikaal opzicht zijn vaderland verruilt voor het diepe zuiden van de Verenigde Staten. In muzikaal, maar zeker ook in vocaal opzicht, doet het hier en daar flink denken aan de muziek van Robert Cray, die echter stevig aan de bak moet om het niveau van Matt Andersen en zijn band te halen. Een enkele keer hoor ik ook wel wat van Joe Cocker trouwens, maar de stem van Matt Andersen is warmer en aangenamer. 

The Big Battle Of Joy is een album dat in muzikaal opzicht vooral put uit het verleden van de blues(rock) en soul, maar wat wordt er met veel energie, passie en plezier muziek gemaakt door Matt Andersen en zijn uitstekende band met een hoofdrol voor de twee geweldige toetsenisten, al doet de rest er nauwelijks voor onder. Ik ben zeker niet altijd in de stemming voor de energiebom van 50 minuten die Matt Andersen uit de speakers laat komen, maar als ik er voor in de stemming ben is The Big Bottle Of Joy van Matt Andersen echt 50 minuten lang genieten. Erwin Zijleman


The Big Bottle Of Joy van Matt Andersen is verkrijgbaar via de Mania webshop: