15 maart 2023

Shalom - Sublimation

Iedere week duiken weer nieuwe jonge vrouwelijke singer-songwriters met een zwak voor indierock op, maar Shalom is met haar ruwe en zeer persoonlijke debuutalbum wat mij betreft een blijvertje
Op basis van de achtergrond van Shalom had ik een totaal ander debuutalbum verwacht dan het deze week verschenen Sublimation, maar ik vind het een sterk album dat bol staat van de belofte. De jonge muzikante uit Brooklyn maakt vooral gruizige indierock, maar ze schakelt af en toe moeiteloos over naar meer elektronisch ingekleurde popsongs. Het zijn songs met een hoog lo-fi en DIY gehalte, maar zeker bij herhaalde beluistering hoor je dat Shalom weet hoe je een goede popsong moet schrijven. Het zijn ook nog eens zeer persoonlijke popsongs, waarin de jonge Amerikaanse muzikante zich volledig bloot geeft. Er is nog niet heel veel aandacht voor, maar dit is een bijzonder debuut.


Shalom is een jonge muzikante die werd geboren in Maryland, opgroeide in Johannesburg in Zuid-Afrika, studeerde in New Brunswick, New Jersey en nu vanuit Brooklyn, New York haar eerste stappen in de muziek zet. Naar verluidt schreef ze pas in 2020 haar eerste songs, maar deze week verscheen al haar debuutalbum Sublimation op het eigenzinnige maar ook prestigieuze Saddle Creek label. 

Ik was direct zeer gecharmeerd van het debuutalbum van Shalom, al zijn niet alle songs op het album even goed. Sublimation laat echter horen dat de jonge Amerikaanse muzikante een grote belofte is voor de toekomst. Shalom laat op Sublimation horen dat ze de kunst van het schrijven van aansprekende popliedjes goed beheerst en ze laat bovendien horen dat ze zich niet laat vastpinnen op één genre. 

Sublimation opent met een behoorlijk gruizige en bovendien wat lo-fi achtige rocksong. Het is niet het genre dat je verwacht bij een jonge zwarte vrouw, maar Shalom is wars van het denken in hokjes en gelijk heeft ze. Sublimation bevat meer gruizige indierock songs, maar wanneer de gitaren deels plaats maken voor elektronica, kan Shalom ook de kant van de indiepop op. In een aantal wat soberder ingekleurde songs komt hier ook nog een folky kant bij, waardoor Sublimation absoluut een veelzijdig en veelkleurig album mag worden genoemd. 

Shalom werkt op haar debuutalbum samen met de Canadese producer Ryan Hemsworth, die de muzikante uit Brooklyn al volgt sinds haar eerste stappen in de muziek. Het is een naam die ik nog niet eerder ben tegengekomen, maar dat heeft waarschijnlijk alles te maken met het feit dat de Canadese muzikant en producer tot dusver vooral actief is in de hiphop en de elektronische muziek. Het zijn twee genres die hooguit subtiel hun invloed hebben nagelaten op het debuutalbum van Shalom, dat uiteindelijk nog het dichtst aan schuurt tegen de muziek van bijvoorbeeld Lucy Dacus en Phoebe Bridgers. 

In muzikaal opzicht rammelt de muziek van Shalom aangenaam en ook in vocaal opzicht zijn niet alle plooien gladgestreken. De jonge Amerikaanse muzikante is in technisch opzicht geen hele goede zangeres, maar de wat ruwe zang past prima bij haar songs. In muzikaal en vocaal opzicht doet Shalom haar eigen ding en dat doet ze ook in haar teksten die persoonlijk en verrassend eerlijk zijn. Sublimation is een ‘coming of age’ album van een jonge en zwarte queer vrouw en het is een ‘coming of age’ album met zowel ups als downs. 

Naar verluidt schudt Shalom de popliedjes uit haar mouw wanneer ze even gaat zitten met haar basgitaar. In een aantal songs hoor je dat ook wel, maar Sublimation bevat ook een aantal songs die overlopen van de belofte en een aantal echt goede songs. Bijna altijd zitten de songs van de jonge Amerikaanse muzikante veel beter in elkaar dan je bij vluchtige beluistering kunt vermoeden. 

Ook wanneer het me net wat teveel rammelt of wanneer ik het idee heb dat er een betere song in had gezeten door net wat meer rust te nemen, vind ik het debuutalbum van Shalom een interessant en zeker ook charmant album. Het is al jaren flink dringen in de wereld van de jonge vrouwelijke singer-songwriters met liefde voor indierock en indiepop, maar Shalom is wat mij betreft een aanwinst. Erwin Zijleman

De muziek van Shalom is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Amerikaanse muzikante: https://okayshalom.bandcamp.com/album/sublimation.


Sublimation van Shalom is verkrijgbaar via de Mania webshop: