30 maart 2023

Nickel Creek - Celebrants

Nickel Creek maakte tussen 2000 en 2005 drie baanbrekende albums, keerde pas weer terug in 2014 en keert negen jaar later weer terug met een bijzonder fascinerend en razend knap gemaakt album
Ik was de naam Nickel Creek eerlijk gezegd al lang weer vergeten, al is het maar omdat de drie leden van de band solo en met andere bands geweldige albums hebben afgeleverd de afgelopen tien jaar. Een reünie van Nickel Creek leek dan ook wat overbodig, maar Sara Watkins, Sean Watkins en Chris Thile laten vanaf de eerste noten horen dat dat een zeer voorbarige conclusie was. Celebrants is een album vol muzikaal en vocaal vuurwerk, een album waarop invloeden uit meerdere genres worden verwerkt en een album waarop zoveel gebeurt dat het je een uur lang duizelt. Er kan vervolgens maar één conclusie zijn: Nickel Creek heeft een geweldig comeback album afgeleverd.


De afgelopen negen jaar was het stil rond de band Nickel Creek, die aan het begin van het huidige millennium opdook als een van de vaandeldragers van het nieuwe genre ‘progressive bluegrass’. Deze week komt de band uit California echter met een opvolger van het uit 2014 stammende A Dotted Line, dat overigens ook verscheen na een stilte van negen jaar. 

De beperkte productiviteit van Nickel Creek betekent overigens niet dat de leden van de band stil hebben gezeten de afgelopen twintig jaar. Sara Watkins, Sean Watkins en Chris Thile hebben alle drie flink wat soloalbums afgeleverd en hiernaast waren er projecten als Punch Brothers, Mutual Admiration Society en natuurlijk Watkins Family Hour, dat vorig jaar nog het uitstekende Watkins Family Hour, Vol. 2 afleverde. 

Met name alles dat Sara Watkins de afgelopen jaren heeft gemaakt is erg goed. Alle reden dus om uit te zien naar het nieuwe album van Nickel Creek, dat de band samen maakte met bassist Mike Elizondo, die eerder werkte met onder andere Fiona Apple en Madison Cunningham en met producer Eric Valentine, die ook in het verleden met de band werkte. 

De drie leden van de band zijn het label ‘progressive bluegrass’ inmiddels al lang ontgroeid en ook Nickel Creek maakt op Celebrants muziek die het ooit bedachte hokje op alle fronten ontstijgt. Het betekent overigens niet dat invloeden uit de bluegrass geen rol van betekenis spelen op het album. Bluegrass was de eerste liefde van Sara Watkins, Sean Watkins en Chris Thile en daar maken ze geen geheim van op Celebrants. 

Je hoort dit vooral wanneer de drie muzikanten tekenen voor muzikaal vuurwerk op respectievelijk de viool, gitaar en mandoline, maar ook in de zang hoor je hier en daar flink wat invloeden uit de al dan niet progressieve bluegrass. Nickel Creek verwerkt op haar nieuwe album echter ook uiteenlopende andere invloeden uit de Amerikaanse rootsmuziek, waardoor ik ook prima kan leven met het label Americana of Amerikaanse rootsmuziek. 

Sara Watkins, Sean Watkins en Chris Thile zijn sinds de eerste stappen van Nickel Creek enorm gegroeid als muzikant en dat hoor je op Celebrants, wat een ambitieus en in kwalitatief en artistiek opzicht een hoogstaand album is. Ook in kwantitatief opzicht is er overigens niets te klagen, want het nieuwe album van Nickel Creek bevat maar liefst achttien tracks en op een paar seconden na een uur muziek. 

Het zijn songs die zowel in muzikaal als in vocaal opzicht behoorlijk complex in elkaar zitten, maar van overbodig spierballenvertoon is nergens sprake. Ik veer persoonlijk vooral op wanneer Sara Watkins tekent voor de zang, maar ook op de zang van Chris Thile en Sean Watkins heb ik niets aan te merken en de hier en daar toegevoegde harmonieën zijn prachtig. 

Celebrants is echter vooral in muzikaal opzicht een fascinerend album. De songs van de band schieten echt alle kanten op, de arrangementen zijn keer op keer weergaloos en het muzikale vuurwerk houdt maar niet op. Een uur lang zit je op het puntje van je stoel en hoe vaker je het album hoort, hoe interessanter het wordt. 

Ik had door het uitstekende solowerk van met name Sara Watkins en een interessant project als Watkins Family Hour op zich geen heimwee naar de muziek van Nickel Creek, maar Celebrants is een verrassend sterk album en bovendien een album dat iets toevoegt aan het oeuvre van de band en de andere bezigheden van de drie leden. Knap. Erwin Zijleman

De muziek van Nickel Creek is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Amerikaanse band: https://nickelcreek.bandcamp.com/album/celebrants.


Celebrants van Nickel Creek is verkrijgbaar via de Mania webshop: