04 maart 2023

The Veils - ..And Out Of The Void Came Love

Het was heel lang stil rond The Veils, maar met het fraai ingekleurde en emotievolle ..And Out Of The Void Came Love laat voorman Finn Andrews horen dat zijn band er nog steeds toe doet
Bij beluistering van het nieuwe album van The Veils heb ik associaties met flink wat grootheden uit de muziek. Voorman Finn Andrews maakt dit keer zeker geen geheim van zijn belangrijke inspiratiebronnen, maar hij houdt zich makkelijk staande. Het nieuwe album van The Veils is aan de lange kant, maar door de veelkleurige instrumentatie en de variatie in de zang, houdt ..And Out Of The Void Came Love de aandacht makkelijk vast. Door de lange afwezigheid was ik The Veils al bijna weer vergeten, maar met dit uitstekende nieuwe album laat Finn Andrews nog maar eens horen hoe goed hij is. En iedere keer dat ik naar ..And Out Of The Void Came Love luister is het album weer wat beter.


Na het in de zomer van 2016 verschenen Total Depravity is het bijna zeven jaar lang stil geweest rond de Britse band The Veils. In 2019 verscheen nog wel een prima soloalbum van voorman Finn Andrews, het sfeervolle One Piece At A Time, maar een lange revalidatie na een polsbreuk, de ruim twee jaar durende coronapandemie, een terugkeer naar het land waarin hij opgroeide (Nieuw-Zeeland), een huwelijk en het vaderschap maakten het lange tijd onzeker of we nog een levensteken van The Veils zouden krijgen. 

Dat levensteken komt deze week in de vorm van ...And Out Of The Void Came Love, dat maar liefst vijftien songs en bijna een uur muziek bevat en moet worden gezien als een dubbelalbum. Het album opent met flink wat strijkers en zwaar aangezet pianospel, waarna de expressieve en karakteristieke stem van Finn Andrews invalt. Het klinkt onmiskenbaar als The Veils, maar ik had nog niet eerder zoveel associaties met de muziek van Nick Cave bij beluistering van een album van The Veils. 

Door de strijkers ligt ..And Out Of The Void Came Love ook zeker in het verlengde van het soloalbum van Finn Andrews, dat met de kennis van nu net zo goed een album van The Veils had kunnen zijn. De band rond Finn Andrews kiest op haar nieuwe album vooral voor stemmige en redelijk ingetogen songs, al bevat het album ook een aantal uptempo songs en een enkele woeste uitbarsting. 

Nadat Finn Andrews in de openingstrack Time in vocaal opzicht dicht tegen Nick Cave aankroop, hoor ik in No Limit Of Stars ook wel wat van Bryan Ferry, wat ook te maken heeft met het volle geluid met hier en daar een vleugje Roxy Music. Ik hoor wel meer invloeden van grootheden in de muziek op ..And Out Of The Void Came Love, want na Nick Cave en Bryan Ferry, duiken ook David Bowie, David Byrne en Bob Dylan op. Uiteindelijk hoor ik nog het meest van Leonard Cohen, die de belangrijkste inspiratiebron lijkt op het tweede deel van het album. Het zijn niet de minste namen, maar het album is ook zeker een logisch vervolg op de vorige albums van The Veils, dat in een kleine twintig jaar toch nog tot zes albums is gekomen. 

Ook op het nieuwe album van The Veils is Finn Andrews weer niet vies van flink wat drama, maar zijn stem, die ook in het verleden wel eens tegen de haren in kon strijken, zit me nergens in de weg. The Veils laat in de meeste songs op een opvallend rijk georkestreerd geluid horen, waarin vooral de strijkers en de piano opvallen, maar het klinkt wat mij betreft nergens overdadig. Het album bevat overigens ook een aantal songs waarin gitaren en elektronica domineren en een aantal meer akoestisch getinte songs, waardoor het behoorlijk lange ..And Out Of The Void Came Love zeker niet eenvormig klinkt. 

Het is zo lang stil geweest rond de band dat ik zonder duidelijke verwachtingen ben begonnen aan ..And Out Of The Void Came Love, dat voor mij wat uit de lucht kwam vallen, maar ik ben zeker gecharmeerd van de nieuwe muziek van Finn Andrews, die zich meer als singer-songwriter dan als aanvoerder van een rockband profileert. 

Na veertien eigen songs eindigt ..And Out Of The Void Came Love bijzonder met Cradle Song, dat zijn vader Barry Andrews (bekend van de bands XTC en Shriekback) schreef bij de geboorte van Finn en dat nu de dochter van de voorman van The Veils verwelkomt. Het is een mooi slot van een bijzonder en sterk album, dat zeker nog wat door zal groeien. Erwin Zijleman

De muziek van The Veils is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Britse band: https://theveils.bandcamp.com/album/and-out-of-the-void-came-love.


..And Out Of The Void Came Love van The Veils is verkrijgbaar via de Mania webshop: