06 maart 2023

Jen Cloher - I Am The River, The River Is Me

De Australische muzikante Jen Cloher keert na een afwezigheid van zes jaar terug met een nieuw album dat helaas anders klinkt dan zijn voorganger, maar dat na enige gewenning flink aan kracht wint
Het titelloze album van Jen Cloher was in 2017 mijn eerste kennismaking met haar muziek en het was er een die aan kwam als de spreekwoordelijke mokerslag. Jen Cloher maakte indruk met een rauw gitaargeluid, ruwe zang en songs die vooral deden denken aan de muziek van een jonge PJ Harvey. Op het deze week verschenen I Am The River, The River Is Me horen we het ruwe gitaargeluid nog maar in een paar songs. Op het grootste deel van het nieuwe album klinkt de muziek van Jen Cloher meer ingetogen en melodieuzer en dat geldt ook voor haar zang. Na de eerste teleurstelling blijkt ook I Am The River, The River Is Me echter een uitstekend album van de talentvolle en eigenzinnige Jen Cloher.


Het deze week verschenen I Am The River, The River Is Me is de opvolger van het in de zomer van 2017 verschenen titelloze album van de Australische muzikante Jen Cloher. Het was mijn eerste kennismaking met de muziek van de singer-songwriter uit Melbourne, maar het was al het vierde album van Jen Cloher. Op dit album werd Jen Cloher bijgestaan door niemand minder dan Courtney Barnett, die destijds ook de levenspartner van de Australische muzikante bleek te zijn. 

Ik hoorde ook wel wat flarden van Courtney Barnett op het album, maar had meer associaties met de muziek van Patti Smith en vooral een jonge PJ Harvey. De Britse kwaliteitskrant The Guardian hoorde in muzikaal opzicht bovendien flink wat raakvlakken met de muziek van de Australische band The Triffids, wat het album nog wat interessanter maakte. In de aanloop naar de release van het vijfde album van Jen Cloher heb ik haar vorige album weer eens opgezet en ik was, misschien nog wel meer dan bijna zes jaar geleden, diep onder de indruk van het album vol rauw gitaarwerk en doorleefde zang. 

In zes jaar kan er veel veranderen en dat gebeurde ook in het leven van Jen Cloher. De relatie met Courtney Barnett liep op de klippen en de interesse voor haar Maori roots werden aangewakkerd. Ook in muzikaal opzicht is er veel veranderd. Het deels in Nieuw-Zeeland en deels in Melbourne opgenomen I Am The River, The River Is Me is een totaal ander album dan zijn voorganger. 

Dat ligt niet zo zeer aan het feit dat Jen Cloher haar teksten dit keer deels in het Maori heeft geschreven, want met name in muzikaal opzicht verschillen I Am The River, The River Is Me van elkaar. Het ruwe gitaargeluid van het vorige album heeft plaatsgemaakt voor een meer ingetogen en wat melodieuzer geluid. 

Zeker bij eerste beluistering overheerste daarom bij mij de teleurstelling. Het nieuwe album van Jen Cloher drong zich bij mij in eerste instantie lang niet zo op als zijn memorabele voorganger. De verschillen beide albums beperken zich overigens niet tot de instrumentatie, want ook de zang klinkt flink anders. Jen Cloher zingt op I Am The River, The River Is Me vooral fluisterzacht en klinkt lang niet meer zo ruw en onderkoeld als op haar vorige album. 

Het nieuwe album van Jen Cloher moet je daarom vooral niet vergelijken met zijn voorganger. Toen ik zelf de vergelijking met het vorige album had losgelaten begon ik het nieuwe album van de Australische muzikante interessanter te vinden. Jen Cloher is wat opgeschoven van indierock naar indiepop, maar ze zoekt nog altijd het avontuur op. 

Incidenteel mogen de gitaren overigens nog altijd ontsporen, maar ook de wat minder stekelige songs op het album kleuren zeker niet alleen maar netjes binnen de lijntjes. Een aantal songs is niet eens zo heel ver verwijderd van de songs op het vorige album, maar ook wanneer Jen Cloher flink gas terugneemt in haar muziek en haar zang, is I Am The River, The River Is Me een interessant album. 

Zeker de meer ingetogen songs op het album overtuigen na enige gewenning makkelijk en hoe vaker ik naar het album luister, hoe meer er op zijn plek valt. Jen Cloher had van mij een album mogen maken dat naadloos aansluit op haar vorige album, maar het siert haar dat ze na zes jaar met een totaal ander soort album komt. Ik was in 2017 zeer aangenaam verrast door het talent van Jen Cloher en ben dat uiteindelijk ook dit keer. Erwin Zijleman

De muziek van Jen Cloher is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Australische muzikante: https://jencloher.bandcamp.com/album/i-am-the-river-the-river-is-me-1.


I Am The River, The River Is Me van Jen Cloher is verkrijgbaar via de Mania webshop: