02 maart 2023

Roofman - Stil The Mess I Was

De Nederlandse band Roofman levert met Still The Mess I Was een prachtig klinkend debuutalbum met een veelheid aan invloeden en een indrukwekkende serie direct memorabele songs af
Direct bij eerste beluistering was ik onder de indruk van het mooie en tijdloze geluid op het debuutalbum van Roofman, maar het album moest toen nog beginnen te groeien. Flink wat keren horen later heb ik een enorm zwak voor het album van de Nederlandse band rond Thijs van der Meulen. Roofman staat immers garant voor songs die je al heel lang lijkt te kennen, maar die je op hetzelfde moment iedere keer weer aangenaam verrassen. Still The Mess I Was springt door genres en door de tijd, maar klinkt ook altijd als Roofman. Het is misschien een debuutalbum, maar Roofman is het niveau van een debuutalbum echt op alle fronten al heel ver voorbij. Ga dat horen.


Still The Mess I Was is het debuutalbum van de band Roofman, wat weer een project is van Nederlandse singer-songwriter Thijs van der Meulen. Het is een album dat in het enorme aanbod van het moment zomaar onder kan sneeuwen, maar daar is het debuut van Roofman echt veel te goed voor. 

Thijs van der Meulen vormt Roofman samen met de Amerikaanse muzikanten Rhett Shull en Philip Conrad, die respectievelijk tekenen voor gitaar en bas en ook in de band van de Amerikaanse muzikant Noah Guthrie spelen, en zijn broer Pim, die achter de drumkit zit. Thijs van der Meulen en zijn medemuzikanten namen Still The Mess I Was op in de roemruchte Clouds Hill studio in Hamburg en dat is een studio die is volgepropt met analoge apparatuur. 

Studiobaas Johan Scheerer was vervolgens zo onder de indruk van het geluid van de band dat hij het album produceerde. Dat Still The Mess I Was is opgenomen in een studio met een voorliefde voor analoge apparatuur hoor je, want het debuutalbum van Roofman roept, in ieder geval bij mij, vooral nostalgische gevoelens op. Dat ligt natuurlijk niet alleen aan het geluid, maar zeker ook aan de muziek op het album. 

Het is muziek die niet zo makkelijk in een hokje is te duwen, want Roofman blijkt op haar debuutalbum van vele markten thuis. Het album opent met een wat psychedelisch seventies sfeertje, maar Still The Mess I Was wandelt vervolgens met zevenmijlslaarzen door genres en door de tijd. Thijs van der Meulen heeft zich absoluut laten beïnvloeden door de muziek uit de jaren 70, maar maakt ook geen geheim van zijn liefde voor rockmuziek uit de jaren 90. Hiermee zijn we er nog niet, want ook invloeden uit de Americana hebben hun weg gevonden naar het geluid van Roofman, waarin hier en daar ook nog een subtiel snufje progrock en psychedelica is verstopt. 

Ondanks de vele invloeden is Still The Mess I Was zeker geen bonte lappendeken, want het debuut van Roofman klinkt absoluut consistent. Bij eerste beluisteringen vond ik het album vooral geweldig klinken. Het is de verdienste van de prima muzikanten op het album, maar ook opname technisch en productioneel klopt echt alles. Nu ik het album veel vaker heb beluisterd, valt vooral op hoe goed de songs van Roofman zijn. 

Het zijn songs die na één keer horen voorgoed in je hoofd zitten dankzij de memorabele melodieën en de onweerstaanbare refreinen, maar het zijn ook songs die je al decennia lijkt te kennen, waarbij overigens wel een goedgevulde platenkast over je heen dondert, want wat roept de muziek van Roofman veel associaties op, zonder zich direct te laten vergelijken met de muziek van anderen. 

De kwaliteit van Still The Mess I Was van Roofman blijft niet beperkt tot de muziek, de songs, het geluid en de productie, want Thijs van der Meulen is ook nog eens een uitstekend zanger en is in vocaal opzicht minstens net zo veelzijdig als zijn band in muzikaal opzicht is. Het stuwt het album van Roofman nog wat hoger op.

Ik vind het debuutalbum van Roofman inmiddels zo goed dat ik er van overtuigd ben dat een Britse of Amerikaanse band met een album als Still The Mess I Was een bescheiden hype zou kunnen ontketenen. Of Roofman weet op te vallen in het enorme aanbod van het moment is de vraag, maar dat het debuutalbum van de Nederlandse band echt alle aandacht verdient zal inmiddels duidelijk zijn. Erwin Zijleman

De muziek van Roofman is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Nederlandse band: https://roofman.bandcamp.com/album/still-the-mess-i-was.


Still The Mess I Was van Roofman is verkrijgbaar via de Mania webshop: