29 augustus 2024

The Softies - The Bed I Made

Het Amerikaanse duo The Softies is terug van weg geweest en betovert op The Bed I Made makkelijk met sober ingekleurde, maar zeer trefzekere popliedjes met mooie zang en harmonieën als bonus
Het was de afgelopen 24 jaar stil rond The Softies, maar met The Bed I Made zijn Rose Melberg en Jen Sbragia terug. Ze noemen hun popliedjes zelf minimalistisch, maar ik hoor zelf vooral popliedjes waar niets aan ontbreekt. De sobere instrumentatie met gitaren is smaakvol en inventief, de stemmen van de twee zijn mooi en de fraaie harmonieën zijn een waardevolle bonus. Rose Melberg en Jen Sbragia zijn ook nog eens buitengewoon bedreven in het schrijven van aantrekkelijke popsongs, die vermaken maar ook prikkelen. The Bed I Made is het eerste duo album van The Softies in een hele lange tijd en het is een uitstekend album dat echt naar veel meer smaakt.


The Softies is een Amerikaans duo dat bestaat uit Rose Melberg en Jen Sbragia. Het tweetal uit Portland, Oregon, staat volgens hun eigen bandcamp pagina bekend om hun minimalistische benadering van het maken van popmuziek, wat me nieuwsgierig maakte naar het deze week verschenen The Bed I Made. 

De naam van het duo deed bij mij eerlijk gezegd geen belletje rinkelen, waardoor ik er even van uit ging dat The Bed I Made het debuutalbum was van het Amerikaanse tweetal. Dat blijkt zeker niet het geval, want The Softies bestaan dit jaar precies dertig jaar. In die dertig jaar maakten Rose Melberg en Jen Sbragia overigens maar vier albums en drie EP’s, waarvan de laatste tot voor kort stamde uit 2000 (een live-album met Tony Molina niet meegerekend). 

Het is dus niet zo gek dat de naam van The Softies me niet bekend voor kwam, al bleek ik het debuutalbum van het tweetal gewoon in de kast te hebben staan. Goed, terug naar The Bed I Made, dat deze week enthousiast werd onthaald door onder andere Paste en Pitchfork, waardoor de kans groot is dat de naam van The Softies in enige mate gaat rondzingen de komende tijd, wat overigens zeer terecht zou zijn. 

Rose Melberg en Jen Sbragia vinden kennelijk zelf dat ze het maken van popliedjes op een minimalistische manier benaderen, maar persoonlijk vind ik The Bed I Made meer een voorbeeld van “less is more” dan van muzikaal minimalisme. De popsongs van The Softies op The Bed I Made zijn weliswaar popsongs zonder opsmuk, maar ze bevatten wat mij betreft alles dat een goede popsong moet hebben, aangevuld met een bonus. 

In muzikaal opzicht zijn de songs van The Softies spaarzaam ingekleurd. Meer dan wat gitaarakkoorden hebben de twee niet nodig, maar het zijn wel hele mooie gitaarakkoorden, die de songs van The Softies voorzien van een fraai ruimtelijk geluid. Bij het geluid van de twee gitaarpartijen, die vaak op bijzondere wijze tegen elkaar in spelen komen verder alleen de stemmen van Rose Melberg en Jen Sbragia. Het zijn mooie heldere stemmen, die perfect passen bij de ruimtelijke maar soms ook wat sereen klinkende gitaarakkoorden. 

Het is een eenvoudige basis, maar ik zou zelf niet kunnen bedenken wat de songs van The Softies verder nog nodig hebben. De songs van het duo uit Portland hebben wanneer de akoestische gitaren domineren een folky karakter, maar wanneer de elektrische gitaar wordt ingezet kan het geluid van de twee met een beetje fantasie ook nog wel worden omschreven als zeer ingehouden indierock. 

Ik had het eerder over popsongs die alles bevatten dat een goede popsong nodig heeft aangevuld met een bonus. Die bonus komt van de harmonieën die Rose Melberg en Jen Sbragia hebben toegevoegd aan hun songs. Het zijn betoverend mooie harmonieën, die mijn gevoel dat er niets minimalistisch is aan de songs van The Softies nog wat versterken. 

Het Amerikaanse duo begint met The Bed I Made aan haar tweede leven en het is een leven dat wat mij betreft een plekje in de spotlights verdient. The Bed I Made verdient immers niet alleen lof voor het fraaie gitaarwerk, de fraaie stemmen en de bijzondere harmonieën, maar ook voor de songs zelf. De popliedjes van The Softies klinken misschien sober een eenvoudig, maar zeker als je ze wat vaker hoort, blijft de schoonheid maar aan de oppervlakte komen. Erwin Zijleman

De muziek van The Softies is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van het Amerikaanse duo: https://thesofties.bandcamp.com/album/the-bed-i-made.


The Bed I Made van The Softies is verkrijgbaar via de Mania webshop: