11 augustus 2024

Futurebirds - Easy Company

Futurebirds is een band uit Georgia die al een tijdje mee draait, maar nu samen met producer Brad Cook een album heeft gemaakt dat de band op de kaart kan zetten bij liefhebbers van Amerikaanse rootsmuziek
Alles dat producer Brad Cook de afgelopen jaren aanraakt verandert in goud en dat is niet anders op het deze week verschenen Easy Company van Futurebirds. De band uit Athens, Georgia, maakte tot dusver nog geen onuitwisbare indruk, maar doet dit wel op het nieuwe album. De band beschikt over drie uitstekende singer-songwriters, wat garant staat voor een veelzijdig album. Futurebirds blijft in een aantal tracks dicht bij de countryrock en alt-country uit het verleden, maar kan ook verrassend eigentijds klinken. Easy Company laat ruim veertig minuten lang op zeer aangename wijze de zon schijnen, maar het album staat ook vol uitstekende songs die je nog heel vaak wilt beluisteren.



De Amerikaanse band Futurebirds bestaat al ruim vijftien jaar en heeft inmiddels meerdere albums op haar naam staan. De muziek van de band wordt al sinds het debuutalbum uit 2010 omschreven als countryrock met een psychedelische twist en dat is een omschrijving die mij normaal gesproken zeker aanspreekt. Desondanks had ik nog niet eerder geluisterd naar de muziek van de band uit Athens, Georgia, die deze week het album Easy Company uitbracht. 

Dat ik deze week voor het eerst kennis heb gemaakt met de muziek van Futurebirds heeft alles te maken met het feit dat de band in een van de tracks wordt vergezeld door Waxahatchee, die hiervan melding heeft gemaakt op haar socials. Futurebirds heeft me vervolgens zeker niet teleurgesteld, want Easy Company is in kwalitatief opzicht een prima album en het is bovendien een album dat bijzonder aangenaam klinkt. 

Je hoort het bijvoorbeeld in de aanstekelijke openingstrack Movin’ On, waarin de band uit Georgia invloeden uit de Amerikaanse rootsmuziek combineert met een trefzeker laagje pop. Door de zang, die is voorzien van een laagje gruis, deed het me wel wat denken aan de muziek van The Lumineers en dat is een band die ik heel hoog heb zitten. 

Futurebirds varieert op Easy Company wat met de verhouding tussen roots en pop. De band kan uit de voeten met oorspronkelijk klinkende countryrock, maar weet ook hoe het deze invloeden kan verwerken in wat eigentijdser klinkende songs, die ook nog eens makkelijk verleiden. Met name bij beluistering van deze songs heb ik continu associaties met de muziek van The Lumineers, maar Futurebirds zal het waarschijnlijk beter doen bij liefhebbers van pure Amerikaanse rootsmuziek. 

Persoonlijk vind ik de muziek van de band uit Athens juist wat minder onderscheidend wanneer het wat dichter tegen de countryrock uit de jaren 70 of de alt-country uit de jaren 90 aan leunt en veer ik op wanneer de zang wat expressiever wordt en de songs invloeden uit het verleden combineren met invloeden uit het heden, maar ook in de wat traditioneler klinkende songs is het niveau hoog. Zeker de wat zonniger klinkende songs doen het uitstekend op de warme zomerdagen van het moment en er zitten er flink wat tussen die wat mij betreft bovengemiddeld goed zijn. 

Ik heb natuurlijk ook naar de vorige albums van Futurebirds geluisterd, maar ik vind zowel het geluid als de songs op Easy Company een stuk aansprekender dan op het oudere werk van de Amerikaanse band. Voor het knappe en opvallend warme geluid is producer Brad Cook verantwoordelijk. De muzikant en producer uit North Carolina produceerde eerder dit jaar al prachtalbums van Hurray For The Riff Raff en natuurlijk Waxahatchee, die aanschuift voor een fraai duet met een zeer aangename The Jayhawks vibe. 

Waxahatchee is niet de enige gastmuzikant van naam en faam op Easy Company, want ook Patterson Hood van Drive-By Truckers levert een bijdrage aan het album. Easy Company is een mooi en overtuigend, maar ook een verrassend veelzijdig album. Het heeft alles te maken met het feit dat de band beschikt over drie getalenteerde zangers en songwriters, die alle drie een eigen stempel willen duwen op het nieuwe album van Futurebirds en daar wat mij betreft glansrijk in slagen. Erwin Zijleman

De muziek van Futurebirds is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Amerikaanse band: https://futurebirdsmusic.bandcamp.com/album/easy-company.