12 augustus 2024

Karen Jonas - The Rise And Fall Of American Kitsch

De Amerikaanse singer-songwriter Karen Jonas omarmt op haar nieuwe album de American Kitsch, wat een verrassend veelzijdig, maar wederom uitstekend Amerikaans rootsalbum vol prachtige verhalen oplevert
Karen Jonas is helaas nog altijd niet heel bekend, maar iedereen die het oeuvre van de uit Fredericksburg, Virginia, afkomstige muzikante kent, weet dat ze garant staat voor Amerikaanse rootsmuziek van hoog niveau. Meestal laat Karen Jonas zich beïnvloeden door de countrymuziek van weleer, maar ook omliggende genres binnen de Amerikaanse rootsmuziek worden niet vergeten. Op haar nieuwe album staat de American Kitsch centraal en dat zorgt voor een duidelijk ander klinkend album. Ik moest er even aan wennen, maar inmiddels hoor ik toch weer vooral het vakmanschap van Karen Jonas, die wat in de luwte opereert, maar niet onder doet voor de besten in het genre.


De Amerikaanse singer-songwriter Karen Jonas brengt deze week haar zevende album in tien jaar tijd uit. Het is een knappe prestatie, zeker wanneer je bedenkt dat ze in de twee jaren van de coronapandemie geen nieuwe muziek uitbracht. Ik ontdekte Karen Jonas in 2011, toen ze nog deel uitmaakte van het duo The Parlor Soldiers. Het duo uit Fredericksburg, Virginia, bleef helaas steken op slechts één album, maar lanceerde Karen Jonas wel als singer-songwriter. 

Sinds haar solodebuut Oklahoma Lottery uit 2010 heb ik een zwak voor de Amerikaanse muzikante, die een kleine duizend kilometer van Nashville nadrukkelijk haar eigen ding doet. Op de meeste albums van Karen Jonas domineert de country, maar de muzikante uit Virginia schuwt ook uitstapjes richting omliggende genres binnen de Amerikaanse rootsmuziek niet. Ze doet het ook weer op het deze week verschenen The Rise And Fall Of American Kitsch, de opvolger van het vorig voorjaar verschenen The Restless, dat ik net wat hoger inschatte dan de albums die er aan vooraf gingen. 

De muziek van Karen Jonas klinkt over het algemeen genomen wat traditioneler, maar ook wat veelzijdiger dan de countrymuziek die in Nashville wordt gemaakt en dat is niet anders op The Rise And Fall Of American Kitsch, dat op beide terreinen volgende stappen zet. Op haar nieuwe album klinkt de muziek van Karen Jonas weer net wat traditioneler dan op The Restless, vooral omdat American Kitsch het centrale thema is. Het levert een bijzondere tijdreis door een aantal decennia Amerikaanse muziekgeschiedenis op. Het is even wennen misschien, maar inmiddels hou ik van dit album. 

Ook dit keer had Karen Jonas een beperkt budget voor het maken van haar nieuwe album. Dat heeft ook voordelen, want de drie lange dagen studiotijd werden optimaal benut. De tracks op The Rise And Fall Of American Kitsch werden live opgenomen en dat is hoorbaar met heel veel plezier gedaan. Het nieuwe album van Karen Jonas moet het niet hebben van productionele hoogstandjes, maar klinkt alsof de Amerikaanse muzikante en haar band bij je in de woonkamer staan. 

Het is goed voor een feestje, want The Rise And Fall Of American Kitsch klinkt nog wat veelzijdiger dan we van Karen Jonas gewend zijn. Zo strooit ze in het aan Elvis schatplichtige Four Cadillacs met moddervette blazers, maar ook met geweldig bluesy gitaarwerk. Ook voor een met veel gevoel gezongen countryballad ben je bij Karen Jonas aan het juiste adres en zo verschiet het album keer op keer subtiel van kleur. 

De band van de Amerikaanse muzikante is geweldig op dreef en met name de gitaar en de pedal steel eisen keer op keer de aandacht op. Karen Jonas neemt je niet alleen in muzikaal opzicht mee langs een aantal decennia Amerikaanse muziekgeschiedenis, maar vertelt ook prachtige verhalen, die ze met veel gevoel en passie vertolkt met haar uitstekende stem. 

The Rise And Fall Of American Kitsch klinkt toch weer flink anders dan het door mij zo hoog gewaardeerde The Restless, maar wat word ik weer vrolijk van het nieuwe album van Karen Jonas en wat heeft het zowel in muzikaal als in vocaal opzicht veel te bieden. Het is vast niet makkelijk om ver van Nashville aan de weg te timmeren met muziek met een hoog countrygehalte, maar Karen Jonas doet het inmiddels al zeven albums lang en ze zijn echt allemaal goed. Erwin Zijleman

De muziek van Karen Jonas is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Amerikaanse muzikante: https://karenjonasmusic.bandcamp.com/album/the-rise-and-fall-of-american-kitsch.