21 augustus 2024

Caitlin Jemma - A Wider View

Caitlin Jemma uit Los Angeles maakte afgelopen voorjaar een album dat helaas nauwelijks aandacht heeft gekregen, maar het zeer veelzijdige A Wider View maakt eigenlijk in alle opzichten indruk
Door de stapels albums van jonge vrouwelijke singer-songwriters vallen er ook wel wat albums tussen wal en schip en dit lijkt gebeurd met A Wider View van de Amerikaanse muzikante Caitlin Jemma. Het is doodzonde, want dit is een album dat ik er persoonlijk zeker uit zou pikken, al had ik de hulp van Spotify nodig om het album te ontdekken. Caitlin Jemma maakt op haar album indruk met uitstekend gitaarwerk, met prima zang en vooral met een flinke veelzijdigheid. Ze bestrijkt op A Wider View meerdere genres en in al deze genres maakt de Amerikaanse muzikante vrij makkelijk indruk. Het levert een album op dat helaas over het hoofd is gezien, maar het is tijd voor eerherstel.



Spotify wees me onlangs op A Wider View van Caitlin Jemma. Het afgelopen voorjaar verschenen album is volgens Spotify het derde album van de muzikante uit Los Angeles, maar volgens haar bandcamp pagina staat de teller inmiddels op vier. Op deze bandcamp pagina is helaas maar heel weinig info te vinden over A Wider View en ook op de rest van het Internet kom ik nauwelijks informatie tegen over het album of over Caitlin Jemma zelf. 

De beperkte informatie die er is komt van de website van de Amerikaanse muzikante, maar ook die is niet heel scheutig met informatie over Caitlin Jemma en vertelt vrijwel niets over haar laatste album. Uit de bio van de Amerikaanse muzikante weet ik inmiddels dat ze zich laat inspireren door woestijnlandschappen, dat ze teksten schrijft over mortaliteit, verlies van dierbaren, gebroken harten, compassie en ware liefde en dat ze onder andere Courtney Barnett, Phoebe Bridgers, Weyes Blood, Joni Mitchell en Sheryl Crow tot haar muzikale helden rekent. 

Heel veel wijzer ben ik dus niet geworden door de informatie die ik heb gevonden over Caitlin Jemma of haar nieuwe album, waardoor de muziek voor zich zal moeten spreken. Dat doet de muziek op A Wider View gelukkig vrij makkelijk, want Spotify heeft me echt een prima album voorgeschoteld. 

Caitlin Jemma noemt hierboven folkies uit het verleden en indierock muzikanten uit het heden als inspiratiebronnen en die hoor je allebei direct terug in de openingstrack, die zacht en folky begint, maar uiteindelijk ontspoort met flink wat gitaargeweld. Het gitaarwerk in de openingstrack van A Wider View is echt fantastisch, zeker als er ook nog een scheurende gitaarsolo voorbij komt, maar het zijn niet alleen de gitaren die indruk maken in de eerste track van het album.

Ook de stem van Caitlin Jemma schakelt makkelijk tussen zacht en hard en varieert van gevoelig tot ruw. Nadat Caitlin Jemma heeft bewezen dat ze zowel met folk als met indierock uit de voeten kan, herhaalt ze dit kunstje niet eindeloos, wat van mij overigens best had gemogen, maar laat ze horen dat ze nog veel meer kan. 

A Wider View vervolgt met een tijdloze popsong, met aan het eind nog een stevige surprise, en wordt gevolgd door een fraaie ballad, die nog wat beter laat horen hoe goed en met hoeveel passie Caitlin Jemma zingt. In deze ballad is goed te horen dat de Amerikaanse muzikante ook een zwak heeft voor de tijdloze en vaak wat zwoele en zomerse singer-songwriter muziek uit de jaren 70 en daar ben ik ook zeker niet vies van. 

Wanneer de muzikante uit Los Angeles ook nog laat horen dat ze uit de voeten kan met pure folk, waarin haar stem nog wat mooier en gevoeliger klinkt, of met gloedvolle Americana hebben we alle pijlers van A Wider View wel gehad. Door de veelzijdigheid van het album weet Caitlin Jemma makkelijk op te vallen, waarna de kwaliteit van het gitaarwerk en de zang op het album de rest doen. 

Het is een album dat ik afgelopen voorjaar echt in geen enkele releaselijst ben tegengekomen en waarover de afgelopen maanden dus ook vrijwel niets is geschreven. Ik ben lang niet altijd onder de indruk van de algoritmes van Spotify, maar het adviseren van A Wider View van Caitlin Jemma is echt een schot in de roos. Nu maar hopen dat veel meer liefhebbers van vrouwelijke singer-songwriters dit echt uitstekende album voorgeschoteld krijgen, want Caitlin Jemma blukt van het talent. Erwin Zijleman

De muziek van Caitlin Jemma is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Amerikaanse muzikante: https://caitlinjemma.bandcamp.com/album/a-wider-view.