31 augustus 2024

Jana Mila - Chameleon

Jana Mila heeft met het in Nashville opgenomen Chameleon een uitstekend en verrassend veelzijdig album gemaakt, dat zowel in muzikaal en productioneel als in vocaal opzicht makkelijk indruk maakt
De muziekindustrie draait in Nashville momenteel op volle toeren, wat week na week uitstekende albums oplevert. Tussen deze uitstekende albums valt Chameleon van Jana Mila makkelijk op. Het is een wat veelzijdiger klinkend album dan gebruikelijk in Nashville en het is bovendien een album dat werkelijk prachtig is geproduceerd door Todd Lombardo, die als muzikant zo belangrijk is op de albums van Kacey Musgraves. De ster van het album is echter toch Jana Mila zelf, die indruk maakt met een serie sterke songs en die bovendien makkelijk overtuigt als zangeres. De concurrentie in Nashville is momenteel moordend, maar dit bijzonder mooie album mag zeker niet ondersneeuwen.



Het bekende Amerikaanse platenlabel New West Records kondigt deze week met veel trots het album Chameleon van Jana Mila aan. Het in Nashville, Tennessee, opgenomen album is geproduceerd door de Amerikaanse muzikant Todd Lombardo, die als gitarist een voorname rol speelt op de laatste albums van onder andere Lera Lynn en Kacey Musgraves. 
New West Records heeft alle reden om trots te zijn op het debuutalbum van Jana Mila, want Chameleon is een uitstekend album, dat er voor mij uit springt deze week. Het is een album dat van Jana Mila zomaar een ster kan maken in Nashville, al is daar ook wel een beetje geluk voor nodig. 

Ook in Nederland kunnen we overigens trots zijn op het eerste album van Jana Mila, want haar wieg stond in Amsterdam. Jana Mila Doorten deed in Nederland mee aan enkele talentenjachten en trok de aandacht met de single When Times Get Rough, dat ze op jonge leeftijd schreef en dat op Spotify al een kleine vijf miljoen keer werd beluisterd. Het is een single die absoluut het talent van Jana Mila laat horen, maar als ik luister naar de songs op Chameleon kan ik alleen maar concluderen dat de Nederlandse muzikante de afgelopen twee jaar hele grote stappen heeft gezet. 

Het album opent met een folky track die opvalt door fraai gitaarwerk, een hele mooie en ruimtelijke productie en uitstekende zang, die hier en daar fraai wordt ondersteund. Het doet qua sfeer wel wat denken aan de muziek die Kacey Musgraves eerder dit jaar maakte op het wonderschone Deeper Well, maar Jana Mila beschikt over een totaal andere stem en laat zich bovendien door andere genres beïnvloeden. 

De Nederlandse muzikante is zeker niet kieskeurig als het gaat om het verwerken van invloeden. Chameleon bevat invloeden uit de Nashville country van het moment, maar heeft ook een jaren 70 vibe met invloeden uit de Laurel Canyon folk. Hier blijft het niet bij, want invloeden uit de Amerikaanse rootsmuziek worden op Chameleon ook gecombineerd met invloeden uit de pop, al zijn deze nooit dominant. Door alle invloeden is Chameleon een toepasselijke titel van een album dat een stuk veelzijdiger is dan de meeste andere albums die momenteel in Nashville worden gemaakt en dat de competitie met deze albums daarom zeker aan kan. 

Jana Mila profiteert op haar debuutalbum nadrukkelijk van de kwaliteiten van Todd Lombardo, die niet alleen tekent voor flink wat instrumenten op het album waaronder het geweldige gitaarwerk, maar bovendien laat horen dat hij de kunst van het produceren inmiddels uitstekend beheerst. Chameleon is in productioneel opzicht een van de mooiste albums uit Nashville die ik de laatste tijd heb gehoord en ook in muzikaal opzicht is het album zeer aansprekend. 

Het doet me in een aantal opzichten denken aan het laatste album van Kacey Musgraves en dat is wat mij betreft een enorm compliment voor Jana Mila. De Nederlandse muzikante laat op haar debuutalbum horen dat ze een uitstekende songwriter is en ook als zangeres maakt ze wat mij betreft makkelijk indruk met een mooie maar ook karakteristieke en emotievolle stem. 

Ik moet eerlijk toegeven dat ik tot een paar dagen geleden nog nooit van Jana Mila had gehoord en daarom ook met zeer bescheiden verwachtingen begon aan het beluisteren van Chameleon, maar het album heeft me echt enorm verrast en is nog lang niet uitgegroeid. Wat een belofte deze Nederlandse muzikante. Erwin Zijleman

De muziek van Jana Mila is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Nederlandse muzikante: https://janamila.bandcamp.com/album/chameleon.


Chameleon van Jana Mila is verkrijgbaar via de Mania webshop: