28 augustus 2024

Ruthie Foster - Mileage

Ruthie Foster timmert inmiddels al zo’n 25 jaar aan de weg met een van de betere soulstemmen van dit millennium en ook op het uitstekende Mileage maakt de Texaanse muzikante weer indruk met haar songs en haar stem
Ik weet niet precies wanneer ik de muziek van Ruthie Foster heb ontdekt, maar ik ga inmiddels al heel wat albums mee. Die albums worden de laatste jaren zeker niet minder, wat twee jaar geleden nog resulteerde in het prachtige Healing Time. De kwaliteit van dat album wordt minimaal geëvenaard op het deze week verschenen Mileage. Ook op haar nieuwe album kan Ruthie Foster uit de voeten met een opwindende mix van soul, blues, country, jazz en rock en staat ze garant voor tijdloze songs. Het is allemaal fraai geproduceerd door Tyler Bryant, maar het is ook dit keer vooral de waanzinnige soulstem van Ruthie Foster die het album naar een hoger plan tilt.



Iedereen die het werk van Ruthie Foster kent weet dat de Amerikaanse muzikante inmiddels al zo’n 25 jaar garant staat voor kwaliteit. Die kwaliteit komt voor een belangrijk deel van de geweldige soulstem van de Texaanse muzikante, die met haar stem herinnert aan meerdere grote soulzangeressen uit het verleden. 

Ruthie Foster heeft de afgelopen 25 jaar een stevige reputatie op het podium opgebouwd en ook haar albums kunnen over het algemeen rekenen op positieve kritieken. Ondanks meerdere Grammy nominaties moet Ruthie Foster het echter nog altijd doen met bescheiden aandacht en dat is gezien de kwaliteit van haar albums best bijzonder. 

De inmiddels 60 jaar oude soulzangeres gaat echter stug door en levert deze week met Mileage haar volgende album af, als ik goed geteld heb haar tiende studioalbum. De Texaanse muzikante heeft vervolgens niet veel tijd nodig om je van je sokken te blazen met haar imposante soulstem. 

Die soulstem is al indrukwekkend wanneer Ruthie Foster redelijk ingetogen zingt, maar als ze uithaalt is het verstandig om dekking te zoeken. Net als de grote soulzangeressen uit het verleden kan Ruthie Foster geweldig uithalen, maar dat doet ze, in tegenstelling tot veel jonge soulzangeressen van het moment, alleen wanneer dat functioneel is. Doseren is een kunst en het is er een die Ruthie Foster ook op Mileage weer uitstekend beheerst. 

Ruthie Foster werd op haar vorige album, het in 2022 verschenen Healing Time, bijgestaan door producers Mark Howard en Tyler Bryant, die de stem van Ruthie Foster verpakten in een prachtig geluid. Het leverde Ruthie Foster maar weer eens een Grammy nominatie op en dat was volkomen terecht. 

Tyler Bryant keert terug op Mileage en produceerde niet alleen het album, maar schreef ook mee aan de songs op het album. Dat deed hij samen met zijn vrouw Rebecca Lovell, die we ook kennen van het duo Larkin Poe, dat hier en daar nog wat achtergrondvocalen toevoegt. Met zijn drieën hebben ze een serie aantrekkelijke songs gepend. 

Het zijn, zoals zo vaak op albums van Ruthie Foster, songs met een hoofdrol voor invloeden uit de soul en bijrollen voor invloeden uit onder andere de jazz, blues, country en rock. Ook Mileage is weer een album dat net zo makkelijk een aantal decennia oud had kunnen zijn, maar gedateerd klinkt het zeker niet. 

In muzikaal opzicht klinkt het allemaal weer oerdegelijk, maar er wordt ook geweldig gespeeld door de gelouterde muzikanten die op het album zijn te horen. De volle klanken op het album met bijdragen van onder andere gitaren, orgels en blazers, zorgen voor een stevige basis, waarop Ruthie Foster vervolgens mag schitteren met haar stem. Dat doet de Amerikaanse muzikante ook dit keer met verve. De stem van Ruthie Foster bevat een hoeveelheid soul om bang van te worden en varieert niet alleen makkelijk in kracht, maar ook in tempo. 

Het is een waar feestje om Ruthie Foster op het podium te zien, maar ze weet de kracht en dynamiek van haar optredens ook steeds beter te vangen op haar albums. Iedereen die de albums van Ruthie Foster kent en waardeert zal zich ook geen buil vallen aan het uitstekende Mileage, maar ook dit keer verdient de Texaanse muzikante met de geweldige soulstem absoluut de aandacht van een groter publiek. Erwin Zijleman


Mileage van Ruthie Foster is verkrijgbaar via de Mania webshop: