11 augustus 2024

Silver Jews - American Water (1998)

David Berman leverde met het album van Purple Mountains helaas zijn zwanenzang af, maar maakte zijn beste muziek met zijn band Silver Jews, met het uit 1998 stammende American Water als hoogtepunt
In de lijstjes met bands die de jaren 90 in muzikaal opzicht kleur gaven kom ik de naam van Silver Jews niet vaak tegen, maar de band van David Berman hoort absoluut thuis in deze lijstjes. De Amerikaanse band kwam uiteindelijk tot zes albums en een slecht album zit er niet tussen. Het zijn albums die deels aansluiten bij de indierock en lo-fi die in de jaren 90 werd gemaakt, maar de muziek van Silver Jews klonk ook altijd anders. American Water bevat een aantal typische jaren 90 rocksongs, maar invloeden gaan ook terug tot de jaren 70. De songs van David Berman rammelden altijd wat en zijn wat vlakke stem kon niet iedereen waarderen, maar wat is American Water nog altijd een sterk album.



De Amerikaanse muzikant David Berman maakte in de zomer van 2019 een einde aan zijn leven. Een maand eerder was hij na lange afwezigheid teruggekeerd met het titelloze debuutalbum van zijn nieuwe band Purple Mountains. Het was een verrassend sterk album, waarop de Amerikaanse muzikant nog maar eens liet horen dat hij een fantastische songwriter was. 

Dat liet hij veelvuldig horen op de albums van zijn andere band, Silver Jews. David Berman formeerde Silver Jews in 1989 en deed dit samen met drummer Bob Nastanovich en zanger en gitarist Stephen Malkmus. Laatstgenoemde zou al snel beroemd worden met zijn band Pavement, maar was nog wel te horen op het debuutalbum van Silver Jews. David Berman zou tussen 1994 en 2008 zes albums maken met Silver Jews en het zijn stuk voor stuk uitstekende albums. Het zijn albums die konden rekenen op zeer positieve woorden van de critici, maar de albums van de Amerikaanse band bleven toch vooral cultalbums. 

Het is niet makkelijk om het beste album van Silver Jews er uit te pikken, want de band rond David Berman was ondanks de wisselende samenstellingen behoorlijk constant wanneer het gaat om de kwaliteit van haar muziek. Ik heb persoonlijk het meest met het derde album van de band, het in 1998 verschenen American Water. Het is in alle opzichten een typisch Silver Jews album, dat zeker niet alleen door mij als het beste album van de band wordt gezien. 

Het was best lang geleden dat ik naar de muziek van Silver Jews had geluisterd en toen ik American Water na al die jaren eindelijk weer eens beluisterde begreep ik aan de ene kant wel waarom Silver Jews de cultstatus nooit echt wist te ontstijgen, maar werd ik aan de andere kant ook direct weer gegrepen door de unieke songs van David Berman. 

In de meest toegankelijke momenten doet Silver Jews op American Water niet onder voor de andere bands die de indierock van de jaren 90 kleur gaven, maar David Berman liet zich in muzikaal opzicht breder beïnvloeden en groef in zijn songs bovendien dieper. Een aantal songs is niet zo ver verwijderd van de muziek die zijn maatje Stephen Malkmus maakte met Pavement, maar in de songs van Silver Jews hoor je ook allerlei andere invloeden. 

Die variëren van psychedelica uit de jaren 60 en 70 tot Amerikaanse new wave uit de tweede helft van de jaren 70 tot tijdloze Amerikaanse rootsmuziek. Door de ruwe gitaren heeft American Water over de hele linie een 90s indierock gevoel, maar vergeleken met de meeste andere albums in het genre klinkt de muziek van Silver Jews toch duidelijk anders. American Water klinkt ook anders door de bijzondere stem van David Berman, die hier en daar wat aan Lou Reed doet denken en zijn persoonlijke, intense maar ook humoristische songs. 

Ondanks het feit dat ik misschien wel 25 jaar niet meer naar de muziek van Silver Jews had geluisterd sprak American Water me direct weer aan en dat geldt ook voor de andere albums van de Amerikaanse band. Op een of andere manier beviel American Water me destijds net wat beter en dat is niet veranderd. 

Het blijft doodzonde dat David Berman onze wereld op slechts 50-jarige leeftijd achter zich liet, maar wat maakte hij mooie muziek met Purple Mountains en zeker ook met zijn band Silver Jews, die misschien nooit heel bekend is geworden, maar absoluut invloedrijk is gebleken. Erwin Zijleman

De muziek van Silver Jews is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Amerikaanse band: https://silverjews.bandcamp.com/album/american-water.


American Water van Silver Jews is verkrijgbaar via de Mania webshop: