30 augustus 2024

illuminati hotties - POWER

In de Verenigde Staten zijn er weer veel lovende woorden voor illuminati hotties, maar ook in Nederland moeten de goede en aanstekelijke indierock en indiepop songs van Sarah Tudzin aan kunnen slaan
Laat POWER van illuminati hotties uit de speakers komen en je wordt getrakteerd op een serie songs die onmiddellijk aanspreekt. Het project van Sarah Tudzin sluit aan bij de indierock van het moment, maar heeft ook een zwak voor muziek uit de jaren 90. Het klinkt allemaal bijzonder lekker en aanstekelijk, maar de songs van Sarah Tudzin benaderen stuk voor stuk de nagenoeg perfecte popsong en zitten in muzikaal opzicht knap in elkaar. De stem van de muzikante uit Los Angeles roept allerlei associaties op, maar verleidt ook bijzonder makkelijk. Het vorige album van illuminati hotties vond ik pas na meerdere keren horen overtuigend, maar de verleiding van POWER was bij de eerste kennismaking al niet te weerstaan.



Met name de Amerikaanse media waren vorige week behoorlijk positief over POWER van illuminati hotties. Dat is op zich geen verrassing, want ook het in de herfst van 2021 verschenen Let Me Do One More werd in de Verenigde Staten bedolven onder de zeer lovende recensies. 

Dat hoorde ik er in 2021 overigens niet direct aan af, want de ‘tenderpunk’ songs van illuminati hotties klonken bij eerste beluistering niet heel onderscheidend. Uiteindelijk wist het project van Sarah Tudzin me wel te overtuigen met Let Me Do One More, maar het deze week verschenen POWER vind ik echt klassen beter. 

Het nieuwe album van illuminati hotties sluit goed aan bij de meest succesvolle indiepop en indierock albums van het moment en is bovendien niet vies van invloeden uit de 90s indierock, die tegenwoordig overigens ook gemeengoed zijn. Qua invloeden is er niets nieuws onder de zon op POWER en ook de songs op het album zijn stuk voor stuk songs die je bij eerste beluistering al jaren of zelfs decennia lijkt te kennen. 

Dat laatste is ook de kracht van het album, want de songs van illuminati hotties voelen ook aan als het spreekwoordelijke warme bad. Zeker wanneer Sarah Tudzin wat meisjesachtig zingt hoor ik wel wat van de meest verleidelijke songs van Juliana Hatfield, maar het sluit minstens even naadloos aan op de beste indiepop en indierock van de afgelopen jaren. Het is deels de verdienste van de verleidelijke maar ook bijzonder mooie stem van Sarah Tudzin, die de songs van illuminati hotties iets zwoels en verleidelijks geeft, ook wanneer de gitaren of de synths wat zwaarder worden aangezet. 

De zang is overigens niet het enige dat in alle opzichten klopt. Sarah Tudzin heeft een verleden als producer en kan bovendien op meerdere instrumenten uit de voeten. Ze weet dus hoe een goed indierock of indiepop album moet klinken en heeft deze kennis volledig toegepast op POWER. Het knappe van het nieuwe album van illuminati hotties is dat de songs van de muzikante uit Los Angeles aan de ene kant vol geproduceerd en wat gelikt klinken, maar aan de andere kant ook iets ruws hebben. Het contrasteert allemaal prachtig met de mooie stem van Sarah Tudzin, die haar stem hier en daar vervormt om net wat rauwer te klinken. 

Vergeleken met Let Me Do One More is POWER in muzikaal opzicht interessanter en in vocaal opzicht beter, maar de grootste groei hoor ik in de songs. Het zijn songs die op het eerste gehoor vooral lekker klinken maar op hetzelfde moment niet heel onderscheidend lijken. Dat lekker klinken wordt al snel heel erg lekker klinken en de songs van illuminati hotties weten zich in kwalitatief opzicht vervolgens wel te onderscheiden. 

Sarah Tudzin heeft op POWER een zwak voor songs met een hang naar de vrouwelijke indierock uit de jaren 90, maar met een lichtvoetige en zonnige popsong als Sleeping Inn laat ze horen dat ze ook iets heel anders kan. In Nederland doet de muziek van illuminati hotties tot dusver nog niet heel veel, maar dat heeft niets te maken met de kwaliteit van het nieuwe album, dat met een beetje promotie hier en daar zomaar hoge ogen zou kunnen gooien. Of POWER heel lang houdbaar is durf ik nog niet te zeggen, maar voorlopig doet het album uitstekend dienst als soundtrack voor mooie zomerdagen. Erwin Zijleman

De muziek van illuminati hotties is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Amerikaanse muzikante: https://illuminatihotties.bandcamp.com/album/power.


POWER van illuminati hotties is verkrijgbaar via de Mania webshop: