23 augustus 2024

Romi Mayes - Small Victories

Romi Mayes timmerde in eigen land al met redelijk wat succes aan de weg en dat succes verdient ze ook met het na een lange stilte verschenen Small Victories, dat zowel met folk en country als met bluesy rock uit de voeten kan
Small Victories, het zevende album van de Canadese muzikante Romi Mayes, is een album met twee gezichten. Op het eerste deel van het album domineren folk en country, terwijl op het tweede deel van het album bluesy rock de hoofdrol opeist. Romi Mayes noemt het eerste deel het zachte deel van het album, maar zo zacht is het niet. Het gitaarwerk is nadrukkelijk aanwezig en ook de wat gruizige stem van Romi Mayes zorgt er voor dat haar songs lekker ruw klinken. Op het tweede deel van het album doet ze er nog een schepje bovenop, maar in alle songs op het album hoor je een met veel passie spelende band, een prima zangeres en een uitstekende songwriter. In Canada weten ze het al lang, maar Small Victories verdient ook de aandacht van de rest van de wereld.



De muziek van de Canadese muzikante Romi Mayes kom ik maar zo af en toe tegen, want heel veel aandacht krijgt de muziek van de singer-songwriter uit Winnipeg, Manitoba, helaas niet. Onlangs verscheen haar zevende album Small Victories, dat Romi Mayes maakte met een beperkt aantal muzikanten en dat ze grotendeels zelf produceerde. 

Van de vorige zes albums van de Canadese muzikante blijk ik er toch nog drie te kennen en van deze albums maakte met name het in 2015 verschenen Devil On Both Shoulders best wat indruk. Het blijkt de voorganger van het deze week verschenen Small Victories, want de afgelopen negen jaar deed Romi Mayes kennelijk andere dingen. Dat is best bijzonder, want in haar vaderland Canada is ze een bekende muzikante die een aantal Canadian Music Awards in de wacht sleepte en bovendien werd genomineerd voor de zeer prestigieuze Juno Award. 

Romi Mayes moet dus absoluut wat te bieden hebben en dat hoor je direct op Small Victories. Hoewel het album vooralsnog alleen digitaal is verschenen bestaat het uit een ‘soft side’ en een ‘heavy side’. De ‘soft side’ klinkt overigens helemaal niet soft, want direct vanaf de openingsnoten zorgen Romi Mayes en haar band voor lekker ruw gitaarwerk, dat af en toe in een al even lekkere solo eindigt. 

Het gitaarwerk is niet het enige dat de muziek van Romi Mayes een aangenaam ruw karakter geeft, want ook de zang van de Canadese muzikante is zeker niet soft. Romi Mayes heeft een aangenaam laagje gruis op haar stembanden, wat haar songs voorziet van gevoel en doorleving. 

De songs op de ‘soft side’ zijn vooral geworteld in de folk en de country en hoewel Romi Mayes uit het hoge noorden komt, klinken haar songs alsof ze ergens diep in het zuiden van de Verenigde Staten en als het even kan ergens aan de oevers van de Mississippi zijn gemaakt. Het eerste deel van het nieuwe album van Romi Mayes maakt makkelijk indruk en doet uitzien naar het tweede deel van Small Victories. 

Omdat ik het eerste deel van het album zeker niet soft vond, sloot ik niet uit dat Romi Mayes een grap had uitgehaald of dat Spotify beide delen had verwisseld, maar de ‘heavy side’ van het album klinkt inderdaad nog wat steviger dan het eerste deel. Op de ‘heavy side’ zijn de invloeden uit de folk en de country wat minder duidelijk aanwezig en is plaatsgemaakt voor de bluesy rock die Romi Mayes ook liet horen op Devil On Both Shoulders. 

Ik heb persoonlijk een lichte voorkeur voor de songs op het eerste deel van het album, maar ook in het wat stevigere en wat meer rock georiënteerde werk kunnen Romi Mayes en haar band goed uit de voeten. De wat ruwe stem van de Canadese muzikante helpt hierbij enorm. 

Alle songs op Small Victories laten horen dat Romi Mayes in Canada niet voor niets de nodige prijzen in de wacht heeft gesleept. Het is dan ook jammer dat haar muziek zo weinig aandacht krijgt, al heeft de lange periode van stilte na Devil On Both Shoulders vast niet geholpen. Met Small Victories maakt Romi Mayes een nieuwe start en het levert een album op dat zeker niet onder doet voor de rootsalbums die momenteel in de Verenigde Staten worden gemaakt. Ik hoop dat het album wat meer aandacht gaat trekken en hoop bovendien dat we niet weer zo lang moeten wachten op een nieuw album. Erwin Zijleman

De muziek van Romi Mayes is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Canadese muzikante: https://romimayes.bandcamp.com/album/small-victories.