10 augustus 2024

beabadoobee - This Is How Tomorrow Moves

Na twee prima albums kruipt beabadoobee definitief uit haar schulp op het uitstekende door Rick Rubin geproduceerde This Is How Tomorrow Moves, dat mee kan met de beste indiepop albums van het moment
De van oorsprong Filipijnse muzikante beabadoobee timmert de laatste tijd stevig aan de weg op de sociale media, waardoor haar derde album niet over aandacht te klagen zal hebben. Dat is volkomen terecht, want This Is How Tomorrow Moves is een uitstekend album en is nog een stuk beter dan zijn twee prima voorgangers. Het is deels de verdienste van topproducer Rick Rubin, die het geluid van beabadoobee flink heeft opgepoetst, maar de muzikante uit Londen heeft zelf ook flinke stappen gezet en is beter gaan zingen. Ook de kwaliteit van de songs is flink omhoog gegaan sinds haar vorige album, maar de muziek van beabadoobee heeft haar bijzondere charme behouden.



Beatrice Kristi Laus werd geboren op de Filippijnen, maar groeide op in Londen. Op de middelbare school kreeg ze te maken met discriminatie en had ze het zwaar, maar toen haar vader haar een gitaar gaf vond ze een uitweg uit de ellende. De Filipijnse muzikante maakte een aantal goed ontvangen EP’s onder de naam beabadoobee en debuteerde op haar twintigste met het uitstekende Fake It Flowers, waarop de jonge muzikante zowel een voorkeur voor 90s indierock als indiepop liet horen en zich ergens tussen Juliana Hatfield en Avril Lavigne positioneerde. 

Ook op het in de zomer van 2022 verschenen Beatopia maakte beabadoobee geen geheim van haar liefde voor de indierock uit de jaren 90, maar kon ze ook uit de voeten met meer eigentijds klinkende pop met een vleugje R&B. Ik was zelf zeer gecharmeerd van de popsongs van beabadoobee, maar haar eerste twee albums moesten het helaas doen met bescheiden aandacht. 

Sindsdien is er wel wat veranderd. De songs van beabadoobee wisten op TikTok een groot publiek aan te spreken, waardoor de Filipijnse muzikante opeens flinke zalen weet te vullen. Het deze week verschenen This Is How Tomorrow Moves moet ook iedereen die niet actief is op TikTok gaan overtuigen van het talent van beabadoobee. Het lijkt me een kansrijke missie, want de muzikante uit Londen laat op haar derde album flinke groei horen. This Is How Tomorrow Moves is wat mij betreft een album dat mee kan met de beste albums binnen de indierock en indiepop van het moment. 

Beatrice Kristi Laus wist voor het derde album van beabadoobee niemand minder dan Rick Rubin te strikken als producer en verbleef maar liefst zes weken in zijn Shangri-La studio op Malibu. Dat is goed te horen, want This Is How Tomorrow Moves klinkt een stuk beter dan Fake It Flowers en Beatopia, die qua geluid ook wel wat aan albums in het genre ‘bedroom pop’ deden denken. 

Rick Rubin heeft het derde album van beabadoobee voorzien van een mooi verzorgd klinkend geluid, dat de songs van de Filipijnse muzikante flink optilt. Ook op This Is How Tomorrow Moves laat beabadoobee horen dat ze zowel met indierock als indiepop uit de voeten kan, al hebben de stevige gitaren flink aan terrein verloren. 

Het album opent met de frisse popsong Take A Bite, die alleen op Spotify als 32 miljoen keer beluisterd is. Het is een popsong die je na één keer horen niet meer uit je hoofd krijgt, maar het is ook een popsong die laat horen dat Beatrice Kristi Laus veel beter is gaan zingen. In de tweede track horen we weer de aangename invloeden uit de 90s indierock die op de vorige albums zo’n belangrijke rol speelden en wederom maakt beabadoobee in vocaal opzicht meer indruk en laat ze in muzikaal opzicht een aansprekender geluid horen. 

This Is How Tomorrow Moves biedt ook ruimte aan net wat meer ingetogen folky of jazzy songs en incidenteel een snufje Bossa Nova, maar alles dat beabadoobee op haar derde album doet pakt geweldig uit. Ik vond de eerste twee albums van de muzikante uit Londen vooral charmant, maar op haar nieuwe album laat het alter ego van Beatrice Kristi Laus horen dat ze met de besten mee kan. 

De songs zijn stuk voor stuk aansprekend, de instrumentatie en productie van Rick Rubin zijn feilloos en de stem van beabadoobee blijft misschien wat licht en dun, maar overtuigt wat mij betreft heel makkelijk. Ik ben zelf nooit te vinden op TikTok, maar dat beabadoobee op het Chinese platform zo enthousiast wordt onthaald getuigt absoluut van goede smaak. Erwin Zijleman

De muziek van beabadoobee is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Filipijnse muzikante: https://beabadoobee.bandcamp.com/album/this-is-how-tomorrow-moves.


This Is How Tomorrow Moves van beabadoobee is verkrijgbaar via de Mania webshop: