02 augustus 2024

Beachwood Sparks - Across The River Of Stars

Het is een tijd stil geweest rond de Amerikaanse band Beachwood Sparks, maar met Across The River Of Stars bewijst de band uit Los Angeles dat het nog altijd goed is voor met allerlei invloeden verrijkte Americana
Beachwood Sparks is de afgelopen 25 jaar niet heel productief geweest, maar de drie reguliere albums van de Amerikaanse band waren uitstekend en dat gold ook voor het restmateriaal dat in 2013 het laatste wapenfeit van de band uit Los Angeles was. Hier is het gelukkig niet bij gebleven, want onlangs verscheen een nieuw album van Beachwood Sparks. Across The River Of Stars ligt in het verlengde van de vorige albums van de band, maar laat ook nieuw elan horen. De echo’s uit het verleden zijn prachtig en dat geldt ook voor de wat nostalgisch aandoende harmonieën op het album, maar de songs van Beachwood Sparks zijn nog altijd zo fris als een lentebriesje. Geweldige band, heerlijk album.



Bij de naam Beachwood Sparks denk ik in eerste instantie vooral aan het geweldige titelloze debuutalbum van Amerikaanse band. De band uit Los Angeles vermaakte op dit in 2000 verschenen album meedogenloos met een heerlijke mix van 60s Laurel Canyon folk, 60s Westcoast pop, 70s countryrock en cosmic country, een flinke dosis 60s en 70s psychedelica en de nodige invloeden uit de Paisley Underground scene van de jaren 90. 

De muziek van Beachwood Sparks herinnerde aan roemruchte bands als Buffalo Springfield, The Byrds en The Flying Burrito Brothers, maar liet ook invloeden van onder andere The Dream Syndicate, Neil Young & Crazy Horse en The Zombies horen en hier bleef het zeker niet bij. 

Het debuutalbum van Beachwood Sparks was een van de beste albums van het eerste jaar van dit millennium, maar de albums die de Californische band in de jaren die volgden maakte, waren niet veel minder. Op Once We Were Trees uit 2001 en The Tarnished Gold uit 2012 perfectioneerde Beachwood Sparks haar geluid, terwijl de band op het in 2013 uitgebrachte Desert Skies liet horen dat het ook in de jaren voor het debuutalbum al fantastische muziek maakte. 

Sindsdien werd niet veel meer vernomen van Beachwood Sparks, maar vorige maand keerde de band uit Los Angeles terug met een gloednieuw album, dat is verschenen op het platenlabel van voorman Brent Rademaker. Ook leden van het eerste uur Chris Gunst en Dave Scher zijn teruggekeerd op het oude nest en hebben gezelschap gekregen van een aantal extra muzikanten. Samen met producer en Black Crowes zanger Chris Robinson werd Across The River Of Stars opgenomen en het album laat horen dat de muziek van Beachwood Sparks er nog steeds toe doet. 

Het is misschien wat teleurstellend dat er na twaalf jaar slechts negen songs werden opgenomen, die samen goed zijn voor een klein half uur muziek. Het is het enige smetje dat ik kan bedenken, want wat klinken de songs van de band uit Los Angeles weer lekker. Beachwood Sparks verwerkt ook op Across The River Of Stars weer uiteenlopende invloeden en het zijn voor een belangrijk deel dezelfde invloeden als op de vorige albums van de band. 

Het is knap hoe de band het ene moment kan klinken als een neo-psychedelische band uit de jaren 90 om je een track later weer te trakteren op zonnige Westcoast pop. Net als de vorige albums van Beachwood Sparks doet ook het nieuwe album van de band weer nostalgisch aan, maar door de bijzondere mix van invloeden klinkt ook Across The River Of Stars weer opvallend fris. Ik vind met name het gitaarwerk op het album bijzonder mooi en aangenaam, maar ook de fraaie harmonieën zijn niet te versmaden. 

Er zijn de afgelopen decennia veel meer bands geweest die zich hebben laten beïnvloeden door in ieder geval een deel van de inspiratiebronnen van Beachwood Sparks, maar ik sloeg de band rond Brent Rademaker twintig jaar geleden hoger aan dan de concurrentie en doe dat nog steeds. Natuurlijk doen de zonnige klanken van Beachwood Sparks het uitstekend in het huidige seizoen, maar de songs op het nieuwe album van de band dringen zich steeds genadelozer op, waardoor ik er van uit ga dat dit bijzonder aangename album ook in de donkerdere seizoenen hier nog vaak uit de speakers zal komen. Erwin Zijleman

De muziek van Beachwood Sparks is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van het label van de Amerikaanse band: https://curation-records.bandcamp.com/album/across-the-river-of-stars.


Across The River Of Stars van Beachwood Sparks is verkrijgbaar via de Mania webshop: