03 september 2024

Amy Rigby - Hang In There With Me

De Amerikaanse muzikante Amy Rigby was de afgelopen jaren op muzikaal gebied niet heel actief, maar laat met het uitstekende Hang In There With Me horen dat ze nog altijd geweldige songs kan schrijven en vertolken
Amy Rigby draait al decennia mee in de Amerikaanse muziekscene en deed in al die jaren van alles. Het maakte haar tot een cultfiguur in bepaalde kringen, maar haar albums kregen vaak te weinig aandacht. Na het schrijven van haar memoires heeft Amy Rigby, samen met haar echtgenoot Wreckless Eric, weer een album gemaakt en het is een uitstekend album. Hang In There With Me is een ‘roller coaster ride’ langs alle muziek die Amy Rigby de afgelopen decennia maakte en verrast met persoonlijke en vaak wat ruwe songs. Het levert een album op dat niet in een hokje is te duwen, maar dat een brede groep liefhebbers van alternatieve popmuziek aan moet kunnen spreken.



Amy Rigby ken ik vooral van de albums die ze ruim twintig jaar geleden maakte, met  Diary Of A Mod Housewife uit 1996 en Til The Wheels Fall Off uit 2003 als persoonlijke favorieten, en van de drie minstens aardige albums die ze tussen 2008 en 2012 maakte met haar echtgenoot Eric Goulden, beter bekend als Wreckless Eric. 

De Amerikaanse muzikante trok de afgelopen jaren zelf vooral de aandacht met haar fascinerende autobiografie Girl To City, terwijl Wreckless Eric zijn muzikale carrière een nieuwe impuls gaf met een serie verrassend sterke albums. Deze week probeert Amy Rigby hetzelfde met haar eerste soloalbum in zes jaar tijd. 

Iedereen die haar autobiografie kent weet dat Amy Rigby een bijzonder leven heeft geleid en een cultstatus heeft in de muziekscene van New York. De Amerikaanse muzikante schreef het allemaal prachtig op in haar boek en laat nu op Hang In There With Me horen dat ze ook nog altijd een geweldige songwriter is. 

Haar nieuwe soloalbum volgt op een heftige periode, waarin ze afscheid moest nemen van een aantal dierbaren, onder wie haar vader en de bevriende muzikant David Olney, en waarin haar echtgenoot werd getroffen door een zware hartaanval. Het maakte Amy Rigby bewust van haar eigen sterfelijkheid en dat is de laatste jaren een dankbaar onderwerp op albums van muzikanten die inmiddels een respectabele leeftijd hebben bereikt. 

my Rigby is zelf overigens pas 65 en kan hopelijk nog wel even mee, net als Wreckless Eric die gelukkig weer is opgekrabbeld en samen met zijn echtgenote de huisstudio in dook voor Hang In There With me. In haar autobiografie keek Amy Rigby met woorden terug op haar leven in de New Yorkse muziekscene en dat doet ze op haar nieuwe album met haar songs. 

Hang In There With Me is in muzikaal opzicht een fascinerende roller coaster met invloeden uit de folk, Americana, rock en punk en new wave. Zeker in de wat ruwere songs op het album hoor je flarden van de muziek die halverwege de jaren 70 in New York werd gemaakt, maar Amy Rigby schakelt makkelijk naar de folk uit de jaren 60 of naar de muziek die Lou Reed maakte toen hij een album maakte over zijn thuisbasis New York. 

Naast Lou Reed moet zeker Bob Dylan genoemd worden, die ook terugkomt in een van de songs op het album, maar Amy Rigby is op Hang In There With Me vooral zichzelf. Het levert een album op dat flink anders klinkt dan de meeste andere singer-songwriter albums van het moment en dat niet past in een enkel hokje. 

Amy Rigby en Wreckless Eric hebben geen poging gedaan om het nieuwe album te voorzien van een gelikte productie, waardoor de songs lekker ruw klinken. Het voorziet het nieuwe album van Amy Rigby niet alleen van een eigenzinnig geluid, maar ook van een bijzondere charme. Hang In There With Me luistert ruim een half uur lang lekker weg, maar luister vervolgens nog een keer en je hoort de kwaliteit van de songs van Amy Rigby. 

De Amerikaanse muzikante draait inmiddels meerdere decennia mee in de muziek en dat hoor je terug in haar songs, die je steeds weer meenemen naar een net wat andere tijd, zonder dat het album overigens ook maar een moment gedateerd klinkt. Wreckless Eric liet de afgelopen jaren horen dat hij er nog steeds toe doet en echtgenote Amy Rigby doet nu hetzelfde. Erwin Zijleman

De muziek van Amy Rigby is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Amerikaanse muzikante: https://theamyrigby.bandcamp.com/album/hang-in-there-with-me.


Hang In There With Me van Amy Rigby is verkrijgbaar via de Mania webshop: