04 september 2024

All Made Up - Tell Me What It's Like Up There

Googelen op Allee Fütterer levert vooral links naar Chappell Roan op, maar de Amerikaanse muzikante heeft als All Made Up ook een zeer persoonlijk en in muzikaal opzicht sterk en interessant mini-album afgeleverd
Tell Me What It's Like Up There van All Made Up bevat nog geen twintig minuten muziek, maar in die kleine twintig minuten maakt het project van Allee Fütterer indruk met bijzondere songs en een veelkleurig geluid. Allee Fütterer verovert momenteel de wereld als bassiste van Chappell Roan, maar hopelijk krijgt ze ook de tijd om het fraaie mini-album van All Made Up te promoten en om volgende stappen te zetten richting haar eigen plekje in de spotlights. Vooralsnog moeten we het doen met slechts een mini-album, maar Allee Fütterer laat meer moois en bijzonders horen dan op een gemiddeld volwaardig album en laat boven alles horen dat ze bulkt van het talent en de belofte.



De Amerikaanse muzikante Allee Fütterer moet momenteel de tijd van haar leven hebben als bassiste in de band van Chappell Roan, die na lang ploeteren in de marge de laatste maanden bezig is aan een ongekende opmars en in sneltreinvaart lijkt uit te groeien tot een wereldster. En terecht overigens. 
Keerzijde van deze snelle opmars is dat Chappell Roan vanavond niet, zoals gepland, is te zien in de Amsterdamse Melkweg en we Allee Fütterer daarom helaas niet op het kleine podium van een van de hoofdstedelijke poptempels aan het werk kunnen zien. 

Allee Fütterer neemt bij Chappell Roan genoegen met een plekje op de achtergrond, maar net als de andere leden van de nieuwe band van Chappell Roan is ze een uitstekende muzikante met een flinke staat van dienst. Haar muzikantenbestaan schoot de afgelopen jaren alle kanten op, want Allee Fütterer speelde in metal bands, maar koos ook voor een opleiding aan het prestigieuze Berklee College Of Music. 

Dat ze meer is dan een uitstekende bassiste laat ze horen op het eerder deze zomer verschenen mini-album dat ze heeft uitgebracht onder de naam All Made Up. Tell Me What It's Like Up There van All Made Up bevat zeven songs en ruim 18 minuten muziek. Dat vind ik normaal gesproken te weinig voor een plekje op de krenten uit de pop, maar het mini-album van Allee Fütterer heeft iets speciaals. 

Het is om te beginnen een zeer persoonlijk album, waarop Allee Fütterer haar grootmoeder eert, die haar de kans gaf om zichzelf te zijn en die haar de mooie kanten van het leven liet zien. Achter dit verhaal speelt echter ook het seksuele misbruik waarmee Allee Fütterer te maken kreeg in het gezin waarin ze opgroeide. Het heeft gezorgd voor een aantal flinke krassen op haar ziel, maar op 33-jarige leeftijd rekent de Amerikaanse muzikante af met het verleden. Het vertellen van zo'n intiem verhaal dwingt wat mij betreft diep respect af.

Tell Me What It's Like Up There is niet alleen een heel persoonlijk mini-album, maar ook een album dat in muzikaal opzicht indruk maakt. Na een kort intro waarin is te horen dat Allee Fütterer beschikt over een mooie stem, begint het album met My Eyes Don’t See, dat wederom opvalt door mooie zang, maar misschien nog wel meer door de bijzondere orkestratie en sfeer, die wel wat aan Lana Del Rey doet denken. 

Die wat serene sfeer slaat makkelijk om wanneer Allee Fütterer schakelt tussen verschillende stijlen, want ze kan op haar mini-album uit de voeten met uiteenlopende genres. Tell Me What It's Like Up There bevat flink wat invloeden uit de indiepop en indierock van het moment, maar Allee Fütterer flirt ook met onder andere hiphop, R&B, funk en jazz en verwerkt bovendien invloeden uit de Americana in haar veelkleurige songs, die soms ook een voorzichtige Prince vibe hebben. 

Het zijn songs die niet alleen een enorme muzikaliteit verraden, maar die bovendien overlopen van avontuur, waardoor het mini-album van All Made Up 18 minuten boeit. De meeste songs op het album zijn zacht en sfeervol, wat stevig conflicteert met de persoonlijke thematiek. Dit contrast voorziet de songs van Allee Fütterer van het bitterzoete karakter dat ook de muziek van de al eerder genoemde Lana Del Rey typeert. 

Ondanks de raakvlakken met Lana Del Rey laat Allee Fütterer op het debuut van All Made Up vooral een eigen geluid horen en het is een geluid dat makkelijk verleidt, maar dat ook de fantasie uitvoerig prikkelt met verassende wendingen, een veelheid aan invloeden en bijzondere accenten. 18 minuten muziek is natuurlijk wat aan de korte kant, maar het biedt je wel de mogelijkheid om de tracks meerdere keren achter elkaar te beluisteren, wat de waardering voor dit mini-album alleen maar verder laat groeien. Dit smaakt echt naar veel meer. Erwin Zijleman

Tell Me What It's Like Up There van All Made Up is verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Amerikaanse muzikante: https://allmadeup.bandcamp.com/album/tell-me-what-its-like-up-there.