21 september 2024

Emily Haden Lee - The Woman I Would Be

Emily Haden Lee heeft met The Woman I Would Be een zeer intiem en persoonlijk album gemaakt, dat puur en authentiek klinkt en dat wanneer je het vaker hoort steeds mooier en indrukwekkender wordt
De Amerikaanse singer-songwriter Emily Haden Lee kreeg te maken met diepe dalen toen ze de songs voor haar debuutalbum schreef en dat hoor je. De muzikante uit Chicago zingt met heel veel gevoel en dat doet ze met een mooie en karaktervolle stem. In muzikaal opzicht kleurt het album vooral binnen de lijntjes, maar de instrumentatie op The Woman I Would Be is zeer smaakvol en fraai geproduceerd. Je hebt albums die direct een onuitwisbare indruk maken. Dat deed het debuutalbum van Emily Haden Lee bij mij niet, maar hoe vaker ik naar dit album luister, hoe meer ik onder de indruk raak van haar indringende songs en de prachtige wijze waarop ze deze vertolkt.



Het aanbod binnen de Amerikaanse rootsmuziek blijft onverminderd groot, wat er voor zorgt dat ik wekelijks meerdere albums in het genre krijg toegestuurd. Zo ontving ik een inmiddels al weer een flink aantal weken geleden het album The Woman I Would Be van de Amerikaanse singer-songwriter Emily Haden Lee, dat deze week is verschenen. 

Het is een album dat ik bij snelle beluistering eerlijk gezegd wat braaf en weinig onderscheidend vond klinken, maar dat me ook wel wat deed denken aan de muziek van een jonge Jewel en daar heb ik nog altijd een enorm zwak voor. Door de associaties met de muziek die Jewel halverwege de jaren 90 maakte ben ik blijven luisteren naar de muziek van Emily Haden Lee, waarna ik steeds meer onder de indruk maakte van The Woman I Would Be. 

Emily Haden Lee groeide, zoals zoveel singer-songwriters, op in een gezin waarin de liefde voor de muziek centraal stond en de jonge Emily Haden Lee muzikale helden als Patty Griffin, Alison Krauss en Eva Cassidy ontdekte. Haar eerste stapjes in de muziek zette ze vervolgens in het kerkkoor van haar geboortedorp in Missouri, waar haar liefde voor de muziek verder werd aangewakkerd. 

Een carrière in de muziek kwam na een verkeerde keuze voor opera langzaam op gang, maar kreeg een positieve impuls toen ze naar Chicago verhuisde. De meeste songs voor haar debuutalbum The Woman I Would Be schreef Emily Haden Lee in een tijd waarin ze het zwaar voor de kiezen kreeg. Haar vader overleed aan kanker, haar familie worstelde met alcoholverslavingen en depressies, die uiteindelijk ook zouden leiden tot de dood van haar broer. 

Het heeft flink wat impact gehad op The Woman I Would Be, wat een emotioneel en melancholisch album is. Het is een album zonder opsmuk, want de Amerikaanse muzikante heeft haar songs betrekkelijk sober en grotendeels akoestisch ingekleurd. Ik vind de muziek op het debuutalbum van Emily Haden Lee overigens wel zeer smaakvol. 

In de instrumentatie op The Woman I Would Be staat de akoestische gitaar centraal, maar de akoestische gitaarakkoorden worden aangevuld met subtiele accenten, die de songs op het album voorzien van een warm geluid. Het is allemaal fraai geproduceerd door de ervaren muzikant en producer Steve Dawson die werd bijgestaan door Emily Haden Lee’s echtgenoot Alex Lee. 

Het mooi verzorgde geluid en de persoonlijke songs leggen al een mooie basis voor een goed album, maar het is de zang van de muzikante uit Chicago die me uiteindelijk over de streep trok. Emily Haden Lee beschikt over een mooie stem en zingt met veel gevoel, waardoor de zang makkelijk binnen komt. 

Het doet me zoals gezegd wel wat denken aan een jonge Jewel, maar ik hoor ook wel wat van Alison Krauss en Eva Cassidy, twee muzikale helden van Emily Haden Lee. De emotievolle stem van de Amerikaanse muzikante wordt nog wat mooier door de subtiele instrumentatie, die de zang niet alleen de ruimte geeft, maar ook op fraaie wijze ondersteunt. 

The Woman I Would Be is een album dat zich misschien niet direct heel nadrukkelijk opdringt of direct opvalt, maar het is een album dat veel te bieden heeft en dat me steeds dierbaarder wordt. Het zal door het enorme aanbod van het moment niet meevallen om de aandacht te trekken met een album als The Woman I Would Be, maar erkenning van het talent van Emily Haden Lee zou wel zeer terecht zijn. Erwin Zijleman

De muziek van Emily Haden Lee is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Amerikaanse muzikante: https://emilyhadenlee.bandcamp.com/album/the-woman-i-would-be.