24 september 2024

Joan As Police Woman - Lemons, Limes And Orchids

Er was de afgelopen jaren minder aandacht voor de muziek van Joan As Police Woman, maar met Lemons, Limes And Orchids heeft de Amerikaanse muzikante een album gemaakt dat in muzikaal en vocaal opzicht excelleert
Het was even geleden dat ik naar de muziek van Joan As Police Woman had geluisterd, maar dankzij de mooie klanken en de uitstekende zang vond ik Lemons, Limes And Orchids direct een prima album. Het is een album dat vervolgens snel groeit, want de zang van Joan Wasser wordt alleen maar mooier, terwijl de muziek op Lemons, Limes And Orchids vol fraaie geheimen blijkt te zitten. Jazz en soul domineren op het nieuwe album van Joan As Policewoman, maar de Amerikaanse muzikante zoekt ook zeker de grenzen op van deze genres en gaat er op fraaie wijze overheen. Bij eerste beluistering vond ik Lemons, Limes And Orchids vooral aangenaam klinken, maar inmiddels heb ik de magie van dit prachtige album ontdekt.



Joan Wasser haalde met het debuutalbum van haar project Joan As Police Woman in 2006 de top tien van mijn jaarlijstje. De Amerikaanse muzikante was voor het verschijnen van Real Life vooral bekend als de voormalige vriendin van Jeff Buckley, maar met haar uitstekende debuutalbum liet ze horen dat ze zelf ook een uitstekende en zeer eigenzinnige muzikante is en bovendien een zeer getalenteerde zangeres. 

Real Life bleek helaas ook zo’n album dat nauwelijks te benaderen en al helemaal niet te overtreffen is, waardoor ieder volgend album van Joan As Police Woman wat tegenviel. Op een of andere manier ben ik de belangstelling voor haar muziek vervolgens snel verloren, want op de krenten uit de pop kom ik alleen het vierde album van de Amerikaanse muzikante, The Deep Field uit 2011, nog tegen. 

De vijf studioalbums die volgden heb ik allemaal niet besproken en ik moet eerlijk toegeven dat ik ze zelfs niet eens allemaal heb beluisterd. Ook het deze week verschenen Lemons, Limes And Orchids lag bij mij vrijwel onder op de stapel en leek kansloos voor een recensie. Bij vluchtige beluistering klikte het echter wel met dit album en deze klik heeft inmiddels plaats gemaakt voor flink wat waardering en bewondering voor het nieuwe album van Joan As Police Woman. 

Lemons, Limes And Orchids is een album met vooral sfeervolle songs, die in de meeste gevallen kiezen voor een laag tempo. Het zijn songs met in eerste instantie vooral invloeden uit de soul en de jazz en het zijn songs die direct aangenaam klinken, maar die niet allemaal direct de indruk wekken dat er iets heel bijzonders gebeurt. De warme en sfeervolle klanken passen wel prachtig bij de mooie en zeer herkenbare stem van Joan Wasser, die laat horen dat ze ook in de soul en de jazz uitstekend uit de voeten kan. 

Na een aantal tracks verschuift de instrumentatie wat met voorzichtige uitstapjes richting folk en pop, met hier en daar wat funky baslijnen en met de introductie van wat meer elektronica. Hierdoor klinkt het geluid van Joan As Police Woman spannender dan in de openingstracks, al blijft het tempo laag en blijft de muziek zeer sfeervol. Zeker de zang op het album overtuigt steeds makkelijker, want wat is en blijft Joan Wasser een geweldige zangeres. 

Vergeet echter ook niet te luisteren naar de muziek, want de Amerikaanse muzikante heeft een aantal topkrachten naar de studio gehaald en dat hoor je. Lemons, Limes And Orchids moet het niet hebben van muzikaal spierballenvertoon, maar iedere noot die wordt gespeeld is raak en het geheel der noten schakelt subtiel tussen genres. De muziek op het album werd naar verluidt live ingespeeld, wat de instrumentatie op Lemons, Limes And Orchids alleen maar knapper maakt. Ook iedere noot die wordt gezongen is raak, want Joan Wasser zong nog niet eerder met zoveel precisie en warmte. 

Lemons, Limes And Orchids is een album dat in alle opzichten kwaliteit ademt en die kwaliteit komt steeds nadrukkelijker aan de oppervlakte in de fraaie songs op het album, die ook in tekstueel opzicht de moeite waard zijn. Zeker bij beluistering met de koptelefoon valt op hoe knap de muziek op Lemons, Limes And Orchids in elkaar zit en hoe mooi de subtiele details zijn. Ook de zang van Joan Wasser komt nog beter tot zijn recht wanneer je het album met de koptelefoon beluistert. Ik ben inmiddels ook de vorige album van Joan As Police Woman aan het ontdekken, maar Lemons, Limes And Orchids steekt er voor mij voorlopig net wat boven uit. Erwin Zijleman

De muziek van Joan As Police Woman is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Amerikaanse muzikante: https://joanaspolicewoman.bandcamp.com/album/lemons-limes-and-orchids.


Lemons, Limes And Orchids van Joan As Police Woman is verkrijgbaar via de Mania webshop: