22 september 2024

Denitia - Sunset Drive

De Amerikaanse muzikante Denitia is via meerdere omzwervingen terecht gekomen bij de countrymuziek, die ze op Sunset Drive op fraaie en aangename wijze combineert met invloeden uit een aantal andere genres
Bij beluistering van Sunset Drive van Denitia moet ik af en toe denken aan een van mijn favoriete albums van de afgelopen jaren. Het zegt wat mij betreft genoeg over de kwaliteit van het album, waarop Denitia vooral invloeden uit de countrymuziek omarmt. De countrymuziek van Denitia kan verrassend traditioneel klinken, maar is ook niet vies van countrypop of country met een subtiele R&B twist. Het klinkt allemaal prachtig en Denitia beschikt ook nog eens over een stem die het uitstekend doet in de genres die ze op Sunset Drive bestrijkt. Ik lees er helaas nog veel te weinig over, maar dit album is echt een topalbum, zoals ze bij het in de VS populaire tv-station CMT inmiddels al wel weten.



Volgens het invloedrijke Amerikaanse tv-station Country Music Television, meestal afgekort tot CMT, is Denitia een van de grote beloften van de countrymuziek van dit moment, waardoor ze werd geschaard onder CMT’s 2024 Next Women of Country. Het is een volgende bijzondere wending in de carrière van de Amerikaanse muzikante Denitia Odigie. 

De muzikante die werd geboren in Texas, maar jarenlang vanuit new York opereerde, heeft inmiddels een ruime handvol albums op haar naam staan. Ze maakte muziek onder haar volledige naam, bracht albums uit als lid van het duo Denitia & Sene, maar gebruikt inmiddels al enkele jaren alleen haar voornaam. 

Ik ben de muziek van Denitia tot voor kort nooit tegengekomen, maar heb de albums die ze in verschillende gedaanten heeft gemaakt inmiddels allemaal beluisterd. De meeste muziek die Denitia tot dusver heeft gemaakt is te omschrijven als pop met invloeden uit de soul en R&B. Het is niet helemaal mijn ding, maar de albums die Denitia in het verleden heeft gemaakt hebben wel iets en laten horen dat de Amerikaanse muzikante beschikt over het nodige talent. 

Dat talent is in nog veel sterkere mate te horen op het begin deze maand verschenen Sunset Drive. Het is de opvolger van het in 2022 uitgebrachte Highways, waarop de inmiddels in Nashville, Tennessee, woonachtige Denitia voor het eerst koos voor het verwerken voor flink wat invloeden uit de country en de folk in haar songs. Highways is mij in 2022 niet opgevallen, maar het is een mooi rootsalbum, waarop vooral de zang van Denitia indruk maakt. 

Die zang vind ik nog veel indrukwekkender op Sunset Drive, waarop de Amerikaanse muzikante inderdaad laat horen dat ze behoort bij de nieuwe talenten binnen de countrymuziek van het moment. Op Sunset Drive omarmt Denitia de countrymuziek nog net wat hartstochtelijker dan op haar vorige album. Dat hoor je in de muziek, waarin de pedal steel een voorname rol speelt, maar je hoort het ook in de zang, die een duidelijke countryvibe heeft. 

Sunset Drive is een album dat af en toe herinnert aan countryalbums uit het verleden, maar Denitia sluit op haar nieuwe album ook makkelijk aan bij de countrypop van het moment. De Amerikaanse muzikante maakte haar nieuwe album samen met multi-instrumentalist Brad Allen Williams, die tekende voor de muziek op het album en samen met Denitia de productie van Sunset Drive voor zijn rekening nam. 

Het is een naam die ik nog niet eerder ben tegengekomen, maar Sunset Drive klinkt zowel in muzikaal als in productioneel opzicht prachtig. Het doet me qua sfeer en geluid af en toe wel wat denken aan het briljante Golden Hour van Kacey Musgraves, een van mijn favoriete albums aller tijden, maar Denitia is ook haar verleden in de soul en R&B niet helemaal vergeten, waardoor Sunset Drive een bijzonder klinkend album is geworden, dat ook nog eens vol staat met aansprekende en lekker in het gehoor liggende songs. 

Het is een album dat in eerste instantie helaas wat is ondergesneeuwd in het enorme aanbod van de afgelopen weken, maar door de hoge kwaliteit moet Sunset Drive van Denitia absoluut boven komen drijven, zeker nu ze zich gesteund weet door het invloedrijke CMT. Denitia schakelde de afgelopen 15 jaar meerdere malen tussen genres en stijlen, maar met Sunset Drive heeft ze wat mij betreft haar ultieme geluid gevonden. Erwin Zijleman

Voor een fysiek exemplaar van Sunset Drive kun je terecht op de website van Denitia: https://www.denitia.com.