26 september 2024

Honeyglaze - Real Deal

Het debuutalbum van de Britse band Honeyglaze werd helaas slechts in kleine kring op de juiste waarde geschat, maar de deze week verschenen opvolger Real Deal is nog veel mooier en indrukwekkender
Real Deal van Honeyglaze moet het doen met bas, gitaar en drums, maar ondanks het beperkte instrumentarium klinkt het tweede album van de Britse band verrassend vol en veelzijdig. Met name het gitaarwerk op het album is van een bijzondere schoonheid en dit gitaarwerk duwt de Britse band bovendien richting experiment. Minstens even belangrijk in het geluid van Honeyglaze is de zang van Anouska Sokolow, die niet alleen een verbroken liefdesrelatie van zich af zingt, maar bovendien song na song indruk maakt met intense zang. Je hoort absoluut flarden uit verschillende soorten gitaarmuziek uit met name de jaren 90 in de songs van Honeyglaze, maar de band maakt er op bijzondere wijze haar eigen ding van.



De Britse band Honeyglaze debuteerde in het voorjaar van 2022 met een album dat in eerste instantie het zoveelste album leek dat zich liet inspireren door meerdere soorten gitaarmuziek uit de jaren 90. Het was de reden dat ik in 2022 geen aandacht heb besteed aan het titelloze debuutalbum van Honeyglaze, maar toen ik het album maanden later bij toeval nog eens tegen kwam hoorde ik wel iets bijzonders in de muziek van de band uit Londen. 

Daarom keek ik met best hooggespannen verwachtingen uit naar het tweede album van de band en dat album is deze week verschenen. Ook op Real Deal zijn flink wat invloeden uit de rockmuziek uit de jaren 90 te horen, maar Honeyglaze laat zich niet zo makkelijk vastpinnen op één genre, waardoor de Britse band interessanter is dan de meeste andere bands met een voorliefde voor gitaarmuziek uit de jaren 90. 

Vergeleken met haar debuutalbum heeft Honeyglaze op Real Deal flinke stappen gezet. Dat hoor je in eerste instantie in het gitaarwerk op het album, dat makkelijk schakelt tussen meedogenloze riffs, melodieuze akkoorden en inventief in elkaar draaiende gitaarlijnen. Het doet met enige regelmaat denken aan het gitaarwerk uit de dreampop en de shoegaze, maar Honeyglaze begeeft zich ook met grote regelmaat buiten de gebaande paden van deze twee genres. 

Dat doet ook de strak spelende ritmesectie, die uit de voeten kan met de zwaar aangezette baslijnen en beukende drums uit de postpunk, maar ook een stuk subtieler kan spelen. Het gitaargeluid van Honeyglaze wordt hier en daar zeer subtiel verrijkt met synths, maar het grootste deel van het album moeten we het doen met de drie-eenheid bas, drums en gitaar. Ondanks het beperkte aantal instrumenten klinkt het nieuwe album van Honeyglaze verrassend veelzijdig en veelkleurig. 

Boegbeeld van de Londense band is zangeres en gitariste Anouska Sokolow, die zowel met haar gitaarspel als met haar zang indruk maakt. Anouska Sokolow beschikt over een stem die uitstekend past bij de gitaarmuziek die haar band maakt, maar net als haar gitaarwerk is ook haar zang van het soort dat alle kanten op gaat. 

De zang van de Britse muzikante gaat een enkele keer over in praten of zit hier dicht tegenaan, maar op het overgrote deel van het album blijft ze gelukkig zingen. Met praatzang schuift Honeyglaze dicht tegen een band als Dry Cleaning aan, maar ik heb persoonlijke een duidelijke voorkeur voor de songs met echte zang. 

Het zijn de wat stevigere songs die het makkelijkst de aandacht trekken, maar met een meer ingetogen track als het prachtige TMJ, het nog mooiere Ghost of de fascinerende titeltrack maakt Honeyglaze wat mij betreft nog net wat meer indruk, zeker als subtiele klanken opeens ruw ontsporen. 

Nu ik wat vaker naar het album heb geluisterd, ben ik alleen maar meer onder de indruk van Real Deal van Honeyglaze. De band begint misschien bij muzikale helden uit de jaren 90, maar sleept er echt van alles bij en durft bovendien te experimenteren, wat songs vol verrassende wendingen en hier en daar een onverwachte invloed als een randje prog oplevert. 

Het doet me af en toe wel wat denken aan Warpaint in hun beste dagen, maar ik hoor ook wel wat van het geniale album van de Amerikaanse band Crowsdell, dat nu echt eens op de streaming media platforms moet gaan opduiken. Honeyglaze is op Real Deal echter vooral zichzelf. Heb ik hiermee alles gezegd over Real Deal van Honeyglaze? Nee, het album is echt weergaloos geproduceerd door Claudius Mittendorfer. Erwin Zijleman

De muziek van Honeyglaze is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Britse band: https://honeyglazehoneyglaze.bandcamp.com/album/real-deal.


Real Deal van Honeyglaze is verkrijgbaar via de Mania webshop: