02 september 2024

Douglas Firs - Happy, Pt. 2

Gertjan Van Hellemont maakte precies drie jaar geleden indruk met het melancholische Heart Of A Mother en doet dit nu opnieuw met het prachtig klinkende Happy, Pt. 2, dat misschien nog wel beter is
Douglas Firs had drie jaar geleden niet te klagen over aandacht en waardering van de critici. Dat was volkomen terecht, want Heart Of A Mother was en is een prachtig album. De deze week verschenen opvolger Happy, Pt. 2 is zeker niet minder mooi. Gertjan Van Hellemont heeft ook dit keer veel aandacht besteed aan de muziek en heeft een gevarieerd geluid gecreëerd dat zowel ingetogen als uitbundig kan klinken. Het tilt de songs op het nieuwe album van Douglas Firs een flink stuk op, maar ook de songs zelf en de zang op Happy, Pt. 2 zijn zeer smaakvol. Het levert een album op dat de naam van Douglas Firs nog wat nadrukkelijker op de kaart moet gaan zetten.



Douglas Firs, de band rond de Belgische muzikant Gertjan Van Hellemont, leverde aan het begin van de herfst van 2021 met Heart Of A Mother, een prachtig album af. Het is een album dat enerzijds werd gekleurd door de geboorte van de zoon van Gertjan Van Hellemont, maar anderzijds werd getekend door de dood van de moeder en de oma van de Belgische muzikant. Heart Of A Mother klonk door het verlies van dierbaren vooral melancholisch, al brak tussen de donkere wolken ook af en toe de zon door. 

Heart Of A Mother werd terecht bedolven onder de zeer positieve recensies en viel ook in de smaak bij Noel Gallagher, die liet weten fan te zijn van Douglas Firs. Of Noel Gallagher door de aankomende Oasis reünie tijd heeft om naar het nieuwe album van Douglas Firs te luisteren is de vraag, maar als de Britse muzikant dit doet weet ik bijna zeker dat hij ook onder de indruk zal zijn van het deze week verschenen Happy Pt. 2. Het is immers een album dat wat mij betreft nog mooier is dan zijn zo bejubelde voorganger. 

Gertjan Van Hellemont maakte het nieuwe album van Douglas Firs met zijn vaste band en een aantal gastmuzikanten, die bij elkaar kwamen in een Nederlandse studio en in de thuisstudio’s van een aantal leden van de band. Vervolgens vertrok Gertjan Van Hellemont naar de Verenigde Staten voor de mix en het masteren van het album. De Belgische muzikant deed in Los Angeles een beroep op een aantal zeer ervaren krachten en dat hoor je. 

Happy, Pt. 2 is een echt prachtig klinkend album, waarop alle instrumenten en de zang fraai in balans zijn. Het is niet onbelangrijk, want de muzikanten die zijn te horen op het album pakken flink uit. Douglas Firs was in het verleden niet bang voor zeer spaarzaam ingekleurde songs, maar Happy Pt. 2 laat vooral een redelijk vol klankentapijt horen. Het is een klankentapijt dat wordt gedragen door gitaren, dat een belangrijke rol laat horen voor de pedal steel en dat hier en daar uitpakt met flink wat strijkers en een fraai scheurende saxofoon. 

Het geluid op Happy, Pt. 2 is warm en sfeervol en zeker wanneer de klanken wat atmosferischer zijn hebben de nieuwe songs van Douglas Firs een filmisch karakter. Net als op zijn vorige albums laat Gertjan Van Hellemont zich meer dan eens beïnvloeden door de countryrock uit de jaren 70 en door de singer-songwriter muziek uit dezelfde periode. Het zijn invloeden die op Happy Pt. 2 worden gecombineerd met Beatlesque arrangementen, maar het nieuwe album van Douglas Firs is ook zeker een album van deze tijd. 

Gertjan Van Hellemont heeft ook voor Happy, Pt. 2 weer een aantal wonderschone songs geschreven. Het zijn songs die nog altijd behoorlijk melancholisch kunnen klinken, maar vergeleken met Heart Of A Mother is er meer ruimte voor de zonnige kanten van het leven. Happy, Pt. 2 is een album dat in eerste instantie vooral in muzikaal opzicht indruk maakt, maar hierna hoor je dat er ook met de kwaliteit van de songs niets mis is. 

Alle songs op Happy, Pt. 2 zijn knap opgebouwd en laten steeds weer andere mooie dingen horen. Ook de zang van Gertjan Van Hellemont, die zich hier en daar fraai laat ondersteunen door de mooie stem van Roos Denayer, draagt bij aan de kwaliteit van het album, dat zeker niet onder doet voor de zo geprezen voorganger. Noel Gallagher moet maar snel gaan luisteren. Erwin Zijleman

De muziek van Douglas Firs is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Belgische band: https://douglasfirsmusic.bandcamp.com/album/happy-pt-2.


Happy, Pt. 2 van Douglas Firs is verkrijgbaar via de Mania webshop: