13 september 2024

The Heavy Heavy - One Of A Kind

Zangeres Georgie Fuller en multi-instrumentalist Will Turner vormen samen het duo The Heavy Heavy en verrassen op hun debuutalbum One Of A Kind met muziek die zo lijkt weggelopen uit een ver verleden
One Of A Kind van het Britse duo The Heavy Heavy klinkt als de spreekwoordelijke omgevallen platenkast en het is een platenkast van iemand die gek ik op psychedelische en bluesy rockmuziek uit de jaren 60 en 70. Het debuutalbum van Georgie Fuller en Will Turner nodigt uit tot het noemen van heel veel namen, maar de songs van de twee zijn zo goed dat je al deze namen al snel vergeet. One Of A Kind trekt onmiddellijk de aandacht met bijzonder lekker gitaarwerk en uitstekende zang, maar hoe vaker je naar de songs van The Heavy Heavy luistert hoe beter en verslavender ze worden. In de VS weten ze de muziek van het Britse tweetal inmiddels op de juiste waarde te schatten en de rest van de wereld moet snel gaan volgen.



Met name in de Verenigde Staten is er deze week flink wat aandacht voor One Of A Kind van The Heavy Heavy. Het is het officiële debuutalbum van het Britse duo dat bestaat uit Georgie Fuller en Will Turner. 
The Heavy Heavy werd een jaar of vijf geleden geformeerd in Malvern in de Britse West Midlands, waar multi-instrumentalist Will Turner en zangeres Georgie Fuller elkaar vonden in de liefde voor de muziek en vooral de liefde voor de muziek uit het verre verleden. 

Met name die laatste liefde klinkt nadrukkelijk door op One Of A Kind, dat volgt op de in 2022 verschenen EP Life And Life Only. Deze EP leverde de twee Britse muzikanten een aantal optredens in veelbekeken Amerikaanse tv-shows op, wat verklaart dat het debuutalbum van The Heavy Heavy vooralsnog vooral in de Verenigde Staten wordt opgepakt. Dat moet snel gaan veranderen, want One Of A Kind is een album dat ook aan onze zijde van de Atlantische oceaan alle aandacht verdient. 

AllMusic.com omschrijft de muziek van het Britse duo als een mix van “the swagger of The Rolling Stones with the hazy California psychrock and folkpop of The Byrds, Jefferson Airplane and The Mamas & The Papas”. Het zijn inderdaad allemaal namen die opkomen bij beluistering van het debuutalbum van The Heavy Heavy, maar er is veel meer. Ik hoor ook wel veel van Fleetwood Mac uit de succesvolle bezetting uit de jaren 70, maar die vervolgens wel aan de haal gaat met de muziek van de vorige editie van de van oorsprong Britse band. En ik hoor nog veel meer.

Will Turner kan op flink wat instrumenten uit de voeten, maar hij maakt wat mij betreft de meeste indruk met zijn gitaarspel. Het is lekker ruw gitaarspel dat inderdaad wel wat doet denken aan de beste momenten van The Rolling Stones, maar ik hoor ook zeker wat van Creedende Clearwater Revival. Het gitaarwerk op One Of A Kind kan overigens ook lekker bluesy of bedwelmend psychedelisch klinken. 

The Heavy Heavy laat zich door nog veel meer beïnvloeden, maar vindt de inspiratie wel bijna altijd in de (psychedelische en bluesy) rockmuziek van de jaren 60 en 70. Will Turner en de andere muzikanten die op het album zijn te horen spelen song na song de pannen van het dak, maar ook de zang van Georgie Fuller mag er zijn en hetzelfde geldt voor de zang van Will Turner. Het mooist is de zang wat mij betreft wanneer de stemmen van de twee worden gecombineerd en de muziek van The Heavy Heavy een Stevie Nicks en Lindsey Buckingham vibe krijgt. 

One Of A Kind klinkt in muzikaal opzicht geen moment als een album van deze tijd, maar het klinkt zeker niet als een opgewarmde prak stokoude rockmuziek. De songs van het Britse duo storten een enorme hoeveelheid power en energie over je uit, waardoor het debuutalbum van Will Turner en Georgie Fuller op een of andere manier toch ook fris klinkt. 

Het debuutalbum van de twee staat vol met songs die eigenlijk onmiddellijk bekend in de oren klinken, maar ook dat zit me niet in de weg. One Of A Kind is namelijk een album met een serie uitstekende songs en het zijn songs die alleen maar beter worden wanneer het album van The Heavy Heavy helemaal geland is. Als One Of A Kind 50 of 60 jaar geleden was gemaakt had het inmiddels zomaar een klassieker kunnen zijn. Die status ziet er nu niet meer in, maar het debuutalbum van de Britse band is wel een verslavend lekker album dat in de Verenigde Staten absoluut op de juiste waarde wordt geschat. Nu hier nog. Erwin Zijleman

De muziek van The Heavy Heavy is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van het Britse duo: https://theheavyheavy.bandcamp.com/album/one-of-a-kind.


One Of A Kind van The Heavy Heavy is verkrijgbaar via de Mania webshop: