13 september 2024

The Deslondes - Roll It Out

De Amerikaanse band The Deslondes kan ook op haar vierde album uit de voeten op een breed terrein binnen de Amerikaanse rootsmuziek en levert wederom een hoogstaand en verrassend veelzijdig album af
Het hebben van meerdere kapiteins op een schip werkt in de meeste gevallen niet, maar de Amerikaanse band The Deslondes heeft er geen problemen mee. De band telt meerdere getalenteerde zangers en songwriters en die mogen allemaal het voortouw nemen op Roll It Out. Desondanks klinkt ook het nieuwe album van de Amerikaanse band weer als een eenheid, wat ook de verdienste is van topproducer Andrija Tokic. Ook op haar vierde album sleept de band uit New Orleans de complete geschiedenis van de Amerikaanse rootsmuziek met zich mee, wat een album oplevert dat continu verschiet van kleur, maar dat geen moment tegenvalt. Het gaat vast een keer mis met al die kapiteins, maar ook Roll It Out is weer prachtig.



Het wordt zo langzamerhand een mooi stapeltje albums dat de Amerikaanse band The Deslondes op haar naam heeft staan. Het deze week verschenen Roll It Out is het vierde album van de band uit New Orleans, Louisiana, en over voorgangers The Deslondes (2015), Hurry Home (2017), Ways & Means (2022) was ik erg enthousiast. Het zijn albums waarop de band, zoals het een band uit New Orleans betaamt, uit de voeten kan met uiteenlopende invloeden uit de Amerikaanse rootsmuziek, wat veelzijdige albums aflevert. 

Deze variatie wordt nog wat verder vergroot door het feit dat de band meerdere uitstekende zangers en songwriters in de gelederen heeft, die stuk voor stuk een net wat ander stempel op de muziek van The Deslondes drukken. Van die zangers en songwriters zijn Sam Doores en Riley Downing het bekendst, maar op Roll It Out eisen ook Dan Cutler en het nieuwe bandlid Howe Pearson een enkele keer de hoofdrol op. John James Tourville maakt de bezetting van The Deslondes compleet. 

De band werkt op haar albums tot dusver samen met producer Andrija Tokic (Hurray For The Riff Raff, Alabama Shakes) en die is ook weer van de partij op Roll It Out. Er klinkt dus veel vertrouwd op het vierde album van The Deslondes, maar het nieuwe album van de band klinkt ook weer net wat anders dan zijn voorgangers. 

De band uit New Orleans stapt ook dit keer met zevenmijlslaarzen door genres en door de tijd en sleept er van alles bij. Country, folk, psychedelica, gospel, rhythm & blues, swamprock, blues, rock ’n roll, jazz, het komt allemaal voorbij op Roll It Out dat vaak een wat nostalgisch karakter heeft. 

Ondanks de grote verscheidenheid aan invloeden en stijlen en het continu wisselen van de leadzanger, klinkt het nieuwe album van The Deslondes zeker niet als een allegaartje. Producer Andrija Tokic heeft er ook dit keer een consistent geheel en een echt badgeluid van gemaakt en wat klinkt het weer lekker. 

Je hoort goed dat de band bestaat uit een aantal gelouterde songwriters en muzikanten en je hoort bovendien dat ook Roll It Out weer met veel plezier is gemaakt, wat het luisterplezier ook flink vergroot. Dat doen wat mij betreft ook de bijdragen van gastmuzikanten, die met name blazers toevoegen aan het geluid van The Deslondes. 

Ik heb persoonlijk het meest met de songs en met de stem van Sam Doores, wiens titelloze soloalbum uit 2020 ik ook geweldig vond, maar ook de andere leden van de band dragen bij aan de kwaliteit van Roll It Out, dat zeker niet onder doet voor de vorige albums van de Amerikaanse band, die ook dit keer nergens als een aantal individuele muzikanten klinkt. 

Roll It Out klinkt als een album dat ergens in een verloren weekend en met speels gemak is gemaakt, maar de songs van de band zijn ook dit keer van hoge kwaliteit en dat geldt ook voor de uitvoering. Het ontspannen karakter van het album draagt nog verder bij aan de zeer aangename luisterervaring, die er voor zorgt dat ik Roll It Out misschien nog wel beter vind dan zijn drie voorgangers. 

Dat de leden van de band stuk voor stuk uitstekende songwriters zijn was al bekend, maar ook voor het met veel gevoel uitvoeren van songs van anderen draait de band haar hand niet om, zoals is te horen in de fraaie versie van J.J. Cale’s Drifter’s Wife waarmee het album in stijl afsluit. Het pas van The Deslondes ging de afgelopen jaren niet altijd over rozen, maar op Roll It Out valt alles weer fraai op zijn plek. Erwin Zijleman

De muziek van The Deslondes is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Amerikaanse band: https://thedeslondes.bandcamp.com/album/roll-it-out.


Roll It Out van The Deslondes is verkrijgbaar via de Mania webshop:
LP (coloured), 29,99 euro
LP, 29,99 euro
CD, 16,99 euro