06 september 2024

Paris Paloma - Cacaphony

Paris Paloma had de wereld al aan haar voeten dankzij een TikTok hit, maar laat op haar uitstekende debuutalbum Cacaphony horen dat ze de aandacht van een veel breder publiek verdient
Met Labour heeft de Britse muzikante Paris Paloma bewezen dat ze een memorabel popliedje kan schrijven, wat haar flink wat volgers op de sociale media heeft opgeleverd. Dat ze nog veel meer kan laat ze horen op Cacaphony, dat een volwassen en verrassend veelzijdig debuutalbum is geworden. Paris Paloma kan net zo mooi fluisterzacht zingen als alle andere succesvolle popzangeressen van het moment, maar ze beschikt ook over een mooie en warme stem die in allerlei omliggende genres uit de voeten kan. De popliedjes van de Britse muzikanten zijn verassend veelzijdig, maar laten ook flink wat muzikaliteit en eigenzinnigheid horen. Alle reden dus om dit album eens te checken.



Paris Paloma
 schijnt populair te zijn op TikTok, wat verklaart dat haar eerste single Labour alleen op Spotify inmiddels al ruim 150 miljoen keer is beluisterd. Labour was ook mijn eerste kennismaking met de muziek van de Britse muzikante en ik begreep direct waarom Paris Paloma het zo goed doet op TikTok. Labour is een fris en aanstekelijk popliedje, dat zich makkelijk opdringt, maar dat wat mij betreft niet klinkt als een 13 in een dozijn popliedje. 

Op Cacaphony, het debuutalbum van Paris Paloma, staan nog veel meer lekker in het gehoor liggende maar ook interessante popliedjes. De jonge Britse muzikante heeft een goed gevoel voor aanstekelijke popsongs, maar ze laat op haar debuutalbum ook verrassend veel diepgang horen. 

Cacaphony valt direct op door het bijzondere gebruik van de stem van Paris Paloma, die niet alleen mooi maar ook veelkleurig is en die bovendien op fraaie wijze in meerdere lagen is opgenomen. Het is een stem die zwoel en lichtvoetig kan klinken, maar de zang op Cacaphony kan ook soulvoller en krachtiger zijn. 

Ook in muzikaal opzicht kan het bij Paris Paloma meerdere kanten op. Haar debuutalbum opent met een behoorlijk vol en met elektronica en blazers gevuld geluid, maar de muzikante uit Londen kan ook uit de voeten met ingetogen folksongs met een hoofdrol voor de akoestische gitaar of de piano. 

Zowel in de wat uitbundiger als in de wat soberder ingekleurde songs kiest Paris Paloma voor een net wat ander geluid dan de meeste van haar collega’s. De (indie)pop wordt momenteel gedomineerd door Amerikaanse zangeressen, maar Paris Paloma laat een duidelijk Brits geluid horen. 

De songs op Cacaphony laten zich in een aantal gevallen makkelijk in het hokje folkpop duwen, maar schuiven in een aantal gevallen ook op richting tijdloze singer-songwriter muziek met vleugjes soul, jazz en folk. Zeker in de wat meer folky, jazzy of soulvol klinkende songs valt op hoe warm en krachtig de stem van Paris Paloma is, maar ze draait ook haar hand niet om voor een catchy indiepopsong die niet ver verwijderd is van de songs van haar succesvolle Amerikaanse collega’s. 

Nu is het al een tijdje dringen in het genre en ik moet eerlijk zeggen dat verzadiging af en toe dreigt, maar ik vind Cacaphony eigenlijk in alle opzichten interessanter dan de bulk van de albums in het genre. Dat zit hem niet alleen in de uitstekende zang en het veelkleurige geluid, maar ook in de songs, die zoals gezegd lekker in het gehoor liggen of zelfs buitengewoon aanstekelijk zijn, maar toch ook verrassende dingen laten horen, waardoor Cacaphony een steeds interessanter album wordt. 

Het is een album dat ik er waarschijnlijk negen van de tien keer niet uit zou pikken, maar hoe vaker ik naar het album luister, hoe meer ik overtuigd raak van de kwaliteiten van Paris Paloma. Ik had tot voor kort de neiging om met een grote boog heen te lopen om alles dat op TikTok populair is, maar het platform is er heel af en toe wel degelijk een die goede tips kan opleveren, die overigens ook makkelijk uit de playlists van Spotify zijn te halen. 

Door de populariteit op TikTok heeft Paris Paloma mijn steun niet nodig, al denk ik dat er veel meer niet-TikTok’ers zijn die prima uit de voeten kunnen met dit veelzijdige en over de hele linie genomen uitstekende album. Erwin Zijleman

De muziek van Paris Paloma is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Britse muzikante: https://parispaloma.bandcamp.com/album/cacophony.


Cacaphony van Paris Paloma is verkrijgbaar via de Mania webshop: