03 juni 2020

Nicole Atkins - Italian Ice

Nicole Atkins omarmt de soul op Italian Ice nog wat steviger dan op haar vorige album, maar geeft ook een prachtige eigen draai aan alle mooie invloeden uit het verleden
Nicole Atkins heeft inmiddels vijf prachtige albums op haar naam staan, maar is in Nederland nog niet heel bekend. Dat is jammer, want ook album nummer vijf is weer van hoog niveau. De Amerikaanse muzikante toog dit keer naar de fameuze Muscle Shoals Sound Studio, waar een leger aan topmuzikanten haar opwachtte. Italian Ice heeft zich natuurlijk laten beïnvloeden door de soul die decennia geleden in deze roemruchte studio werd gemaakt, maar Nicole Atkins doet op haar nieuwe album ook nadrukkelijk haar eigen ding. Het levert een soulplaat op die het verleden van het genre eert, maar die uiteindelijk toch vooral eigentijds klinkt. De beste album van Nicole Atkins tot dusver en dat zegt wat.


Ik heb tot dusver wel wat met de muziek van de Amerikaanse muzikante Nicole Atkins. Neptune City (2007), Mondo Amore (2011), Slow Phaser (2014) en Goodnight Rhonda Lee (2017) zijn stuk voor stuk uitstekende albums en het zijn bovendien albums waarop de muzikante uit Nashville, Tennessee, steeds weer een net wat andere kant van zichzelf laat zien, waardoor geen enkel hokje precies past. 

Nicole Atkins schakelde het afgelopen decennium tussen pop (noir) en Amerikaanse rootsmuziek, maar koos op het uitstekende Goodnight Rhonda Lee drie jaar geleden duidelijk voor de rootsmuziek. Het is een lijn die wordt doorgetrokken op het deze week verschenen Italian Ice. 

Op Goodnight Rhonda Lee werkte Nicole Atkins samen met het producerscollectief Niles City Sound een wat retro klinkend rootsgeluid uit en het was een rootsgeluid met een voorkeur voor soul. Op Italian Ice omarmt Nicole Atkins de soul nog wat steviger en kiest ze bovendien voor een nog wat authentieker geluid. 

Italian Ice werd opgenomen in de fameuze Muscle Shoals Sound Studio in Alabama, waar onder andere bassist David Hood en toetsenist Spooner Oldham aanschoven. Beiden maakten in een ver verleden deel uit van The Muscle Shoals Rhythm Section en werkten met de groten der aarde, onder wie Aretha Franklin. Hier bleef het niet bij, want met Britt Daniel (Spoon), John Paul White (The Civil Wars), Seth Avett (The Avett Brothers) en leden van The Dap-Kings en The Bad Seeds is de gastenlijst op zijn minst indrukwekkend te noemen. Om het nog wat indrukwekkender te maken schoof de van Alabama Shakes bekende Ben Tanner aan als producer. 

Nicole Atkins beschikte hiermee over alle ingrediënten voor het bereiden van een portie vintage soul, maar ze koos ervoor om een eigen draai te geven aan het beproefde recept. In de openingstrack van Italian Ice neemt Nicole Atkins je nog even mee naar de hoogtijdagen van The Muscle Shoals Rhythm Section en laat ze horen dat ze uitstekend uit de voeten kan als soulzangeres. Italian Ice bevat meer songs die de hoogtijdagen van de Muscle Shoals Sound Studio laten herleven, maar kiest ook voor een wat eigentijdser geluid met een randje nostalgie. 

Hier en daar hoor je flarden van de meer psychedelische soul van Curtis Mayfield, maar Italian Ice flirt ook met de disco die vanaf de jaren 70 opdook. Nicole Atkins stijgt door het geven van een eigen draai aan de invloeden uit het verleden ver uit boven de retro soul albums waarmee we de afgelopen jaren zijn overspoeld, waardoor Italian Ice geen moment als overbodig aanvoelt of verveelt. 

Dankzij de imposante gastenlijst klinkt het album werkelijk geweldig, maar ook de zang van Nicole Atkins is dik in orde en draait trefzeker om het veelzijdige geluid op het album heen. Ook de songs op het album zijn van hoog niveau en nodigen niet alleen uit tot luieren, maar ook tot zeer aandachtig luisteren. 

Het levert een rootsalbum op dat de groten uit het verleden op gepaste wijze eert, maar dat ook vooruit durft te kijken. Het is een zeldzame combinatie, maar het is ook een combinatie die bij Nicole Atkins inmiddels al heel wat jaren in goede handen is. Ik heb zoals gezegd al vanaf het begin een zwak voor haar albums, maar Italian Ice is weer net wat beter dan zijn voorgangers en dat is knap. Heel knap zelfs. Erwin Zijleman

De muziek van Nicole Atkins is ook verkrijgbaar via haar bandcamp pagina: https://nicoleatkins.bandcamp.com/album/italian-ice.



Italian Ice van Nicole Atkins is verkrijgbaar via de Mania webshop:
LP (coloured), 22,99 euro
LP, 22,99 euro
cd, 12,99 euro