06 juni 2020

Sarah Jarosz - World On The Ground

Sarah Jarosz is alweer toe aan haar vijfde soloalbum en slaagt er in om weer een flinke stap vooruit te zetten op een bijzonder mooi en uiterst veelzijdig rootsalbum
Sarah Jarosz debuteerde op haar 17e en heeft op haar 29e al een vijftal fraaie albums op haar naam staan. World On The Ground is wat mij betreft de beste van het stel. Sarah Jarosz begon ooit in de bluegrass, maar tekent inmiddels voor een verrassend veelzijdig rootsgeluid, waarin ook plaats is voor invloeden uit de folk, country, jazz en pop. In muzikaal opzicht klinkt het allemaal geweldig, maar Sarah Jarosz maakt op haar nieuwe album de meeste indruk met haar zang en vooral met haar songs. Het zijn intieme en persoonlijke songs die terugkeren naar het kleine Texaanse dorp waarin ze opgroeide. Geweldig album van de altijd nog jonge Amerikaanse muzikante. 

Sarah Jarosz vierde een week of twee geleden pas haar 29e verjaardag, maar draait inmiddels toch al heel wat jaren mee in de muziek. Op haar tiende kon ze met de besten mee op de mandoline (en later ook op de banjo) en stond ze op het podium met oude bluegrass helden, op haar zestiende tekende ze haar eerste platencontract bij het aansprekende Sugar Hill Records, om vervolgens op haar zeventiende te debuteren. 

Song Up in Her Head (2009), Follow Me Down (2011), Build Me Up from Bones (2013) en Undercurrent (2016) waren stuk voor stuk uitstekende albums, waarop Sarah Jarosz langzaam opschoof van bluegrass naar breder georiënteerde Amerikaanse rootsmuziek. Deze week verscheen World On The Ground en ook het vijfde album van de muzikante, die werd geboren in Texas maar inmiddels al weer een tijd in New York woont, is van een bijzonder hoog niveau. 

Sarah Jarosz heeft flink de tijd genomen voor haar nieuwe album, maar zat de afgelopen jaren zeker niet stil. Zo vormde ze samen met Sara Watkins en Aoife O'Donovan het trio I’m With Her, dat de afgelopen twee jaar stevig aan de weg timmerde en een uitstekend debuut afleverde. Op World On The Ground werkt de singer-songwriter uit New York samen met de gelouterde muzikant, songwriter en producer John Leventhal, die de afgelopen decennia een indrukwekkend CV heeft opgebouwd. Sarah Jarosz en John Leventhal hebben het album voor een belangrijk deel samen gemaakt, waarbij het natuurlijk helpt dat beiden op flink wat instrumenten uit de voeten kunnen. 

Op World On The Ground keert Sarah Jarosz terug naar de plek waar ze opgroeide, Wimberley, een dorp onder de rook van Austin, Texas. Het album staat vol mooie persoonlijke verhalen en al even mooie songs, die vaak een ingetogen karakter hebben. Sarah Jarosz schuurde met haar eerste albums nog dicht tegen de traditionele bluegrass aan, maar bestreek op haar laatste albums zoals eerder gezegd al een veel breder palet. World On The Ground trekt deze lijn door en kan uit de voeten met folk, country, jazz, pop en hier en daar een vleugje bluegrass. 

Dat bredere palet hoor je in de instrumentatie waarin gitaren domineren en de banjo wat aan terrein heeft verloren, al eist het instrument de hoofdrol op in de traditioneel aandoende slottrack. Het klinkt allemaal prachtig, met een hoofdrol voor prachtig gitaarwerk en fraaie accenten van andere instrumenten. 

Ook in de zang hoor je dat Sarah Jarosz haar hele jonge jaren achter zich heeft gelaten. Haar stem klinkt warmer en volwassener en draagt de mooie songs op het album met speels gemak. Het levert een fraai album op, dat misschien nog wel het meest opvalt door de uitstekende songs op het album. Sarah Jarosz is gegroeid als zangeres, maar heeft als songwriter nog veel grotere stappen gezet. De persoonlijke songs op het album steken knap in elkaar en hebben een fraai evenwicht gevonden tussen traditie, aanstekelijkheid en diepgang. 

Ik was altijd al zeer gecharmeerd van de muziek van Sarah Jarosz, maar met World On The Ground laat de nog altijd jonge Amerikaanse muzikante de status van belofte definitief achter zich. Sarah Jarosz behoort ook met haar vijfde album weer tot de smaakmakers binnen de Amerikaanse rootsmuziek en is nog lang niet uitgegroeid. Erwin Zijleman


World On The Ground van Sarah Jarosz is verkrijgbaar via de Mania webshop: