12 juni 2020

Hannah White & The Nordic Connections - Hannah White & The Nordic Connections

De Britse Hannah White werkt samen met de Noorse band The Nordic Connections en het blijkt een gouden combinatie, goed voor een meer dan uitstekend rootsalbum
Je hebt af en toe zangeressen die je met hun eerste noten al genadeloos verleiden, maar vervolgens steeds meer indruk maken. De Britse Hannah White is zo’n zangeres. Desondanks is ze me nooit zo opgevallen, maar op het eerste album dat ze heeft gemaakt met de uit Noorse muzikanten bestaande band The Nordic Connections valt alles op zijn plek. Het titelloze debuut van Hannah White en haar band is een authentiek klinkend rootsalbum met een voorliefde voor tijdloze countrymuziek vol gevoel. Met name de countryballads zijn onweerstaanbaar, terwijl de muzikale uitstapjes buiten de country zorgen voor de broodnodige variatie. Fraai album.

Toen ik voor het eerst luisterde naar het titelloze debuutalbum van Hannah White & The Nordic Connections, was ik er van overtuigd dat het een album betrof van Amerikaanse muzikanten en dat het een in Nashville gemaakt album was. 

Dat blijkt niet het geval. Hannah White komt uit Londen en maakte al eerder twee soloalbums onder haar eigen naam, terwijl haar band The Nordic Connections bestaat uit Noorse muzikanten. Het titelloze debuut van Hannah White en haar band werd dan ook niet opgenomen in Nashville, maar in het Noorse Bergen, alwaar het album vrijwel live werd opgenomen in een broodfabriek (!). 

Dat de muziek van Hannah White en The Nordic Connections me in gedachten al naar Nashville bracht is overigens niet zo gek, want het is muziek die voornamelijk invloeden uit de Amerikaanse rootsmuziek bevat. Het is Amerikaanse rootsmuziek die wat traditioneler aanvoelt dan de meeste muziek die nu wordt gemaakt in Nashville en het is ook nog eens rootsmuziek die zich niet beperkt tot de countrymuziek, al vormen invloeden uit de country wel de hoofdmoot op het album. 

Bij beluistering van het eerste album van Hannah White & The Nordic Connections valt direct op dat Hannah White is voorzien van een bijzonder aangename en hele mooie stem. Het is een stem die prachtig zacht kan klinken, maar die ook stevig kan uithalen, die hier en daar voorzien is van de onmisbare countrysnik, maar die ook heerlijk warm en soulvol klinkt. Het is een stem die makkelijk indruk maakt, maar pas toen ik het album met de koptelefoon beluisterde, hoorde ik pas goed hoe bijzonder de zang op het album is. 

De stem van Hannah White is het eerste sterke wapen van haar debuutalbum, maar er is meer. Zo bestaat haar band The Nordic Connections uit een aantal zeer competente Noorse muzikanten, die prachtig ingetogen maar zeer gloedvol spelen. Je hoort hierbij goed dat het album nagenoeg live is opgenomen, want de zang en de instrumentatie spelen steeds prachtig op elkaar in en tillen elkaar regelmatig naar grote hoogten. 

Zeker wanneer Hannah White en haar band kiezen voor countryballads vol warme pedal steel klanken en de van melancholie overlopende stem van Hannah White is de betovering meedogenloos, maar ook in de wat meer uptempo songs maken de Britse zangeres en haar Noorse band makkelijk indruk en spelen de Noorse muzikanten heerlijk avontuurlijk, waarbij niet alleen de pedal steel maar ook de gitaren, banjo, keyboards en ritmesectie een hoofdrol opeisen. 

In de wat meer ingetogen countrysongs op het album herinnert Hanah White aan een aantal grote countryzangeressen uit een inmiddels ver verleden (afwisselend Emmylou Harris en Dolly Parton) en schaart ze zich moeiteloos onder de smaakmakers in het genre, maar ook als de Britse muzikante en haar Noorse band buiten de lijntjes van de country kleuren, maakt het titelloze debuutalbum makkelijk indruk met ook bluesy, jazzy en soul-accenten. 

Waar in de meeste genres wat rustiger aan wordt gedaan wanneer het gaat om het uitbrengen van nieuwe albums, is het nog steeds dringen binnen de rootsmuziek in het algemeen en de countrymuziek in het bijzonder. Het aanbod is niet alleen groot maar ook van hoge kwaliteit, want wat verschijnen er de laatste weken mooie rootsalbums. Het debuutalbum van Hannah White & The Nordic Connections hoort hier zeker bij. Erwin Zijleman

Een fysiek exemplaar van het album is verkrijgbaar via de webshop van Hannah White: https://www.hannahwhitemusic.com/shop.