12 juni 2020

Scarce - Demos 1993

Hoe groot Scarce had kunnen worden hoor je op de verzameling demo’s uit 1993. Het mocht helaas niet zo zijn
De Amerikaanse band Scarce leek verzekerd van een gouden toekomst, maar het noodlot besloot anders. Het verhaal van de band eindige echter niet na de release van het geweldige debuutalbum Deadsexy, maar kreeg een vervolg vanaf 2008. Op bandcamp verscheen onlangs een verzameling demo’s die goed laat horen hoe groot de belofte van Scarce was. Het inspireerde Menno Pot tot een prachtig verhaal in de Volkskrant, dat nieuwsgierig maakt naar de muziek van de band inclusief de vroege demo’s. Het is muziek die ondanks het verstrijken van 27 jaren nog altijd staat als een huis en de grote belofte die Scarce ook was onderstreept.

Op AllMusic.com staat een kort stukje over de Amerikaanse band Scarce. De band rond Chick Graning en Joyce Raskin werd in 1993 begeerd door alle grote platenmaatschappijen en leek verzekerd van een rooskleurige toekomst in de muziek. Het liep anders. Chick Graning werd vlak voor de geplande release van de band getroffen door een ernstige hersenbloeding, die hem bijna het leven kostte en veroordeelde tot lang en intensief revalideren. 

De Amerikaanse muzikant moest niet alleen opnieuw leren lopen en gitaar leren spelen, maar moest ook de songs van zijn band leren spelen. Na de lange revalidatie verscheen eindelijk Deadsexy, het debuut van de band. Het album werd goed ontvangen, maar de muzikale chemie tussen Chick Graning en Joyce Raskin bleek verdwenen, waardoor de band uit elkaar viel voor het avontuur van Scarce echt was begonnen. 

Het verhaal stopt hier bij AllMusic.com, maar het verhaal van Scarce ging wel degelijk verder. Het wordt mooi verteld in het boek Aching To Be: A Girl’s True Rock And Roll Story van Joyce Raskin uit 2007 en werd onlangs verder uitgeplozen door Volkskrant journalist Menno Pot (hier terug te lezen). 

De opkomst en Scarce is mij medio jaren 90 ontgaan, maar nieuwsgierig geworden door het verhaal van Menno Pot ben ik op zoek gegaan naar Deadsexy, dat helaas niet meer te vinden is op de streaming media, maar nog wel tweedehands op de kop kan worden getikt. Het is een sensationeel album, zeker als je het plaatst in de tijd waarin het werd uitgebracht. Ik ben cd's aan het uitbannen (ik doe vinyl of streaming), maar het debuut van Scarce koester ik vanaf nu.

Na het boek van Joyce Raskin, die overigens meerdere interessante boeken schreef werd Scarce weer tot leven gebracht, wat drie EP’s opleverde. Onlangs werd hier een fraaie verzameling demo’s aan toegevoegd. Het zijn demo’s die in 1993 werden opgenomen en die fraai laten horen hoe goed Scarce was. 

De songs kwamen uiteindelijk terecht op Deadsexy, maar ook in de wat ruwere vorm hoor je goed hoe veelbelovend Scarce in 1993 was. In muzikaal opzicht positioneert de band zich ergens tussen de Pixies en Nirvana met flink wat sterke wapens. De gruizige strot van Chick Granning, de zwoele achtergrondzang van Joyce Raskin, de dwingende baslijnen, het energieke drumwerk en de fraaie gitaarlijnen. Het wordt allemaal versterkt door de geweldige songs, die je ondanks de ruwe vorm onmiddellijk dierbaar zijn. Het is misschien maar een verzameling demo’s, maar het is een redelijk alternatief voor Deadsexy en bovendien is het bijzonder om een band aan het werk te horen in de periode voor haar debuut. 

Het is na beluistering van de demo's niet moeilijk om je voor te stellen hoe groot Scarce had kunnen worden wanneer dit debuut gewoon in 1994 was verschenen en de band was blijven bestaan, maar het liep helaas anders. Ook het heropgerichte Scarce is echter de moeite waard. De belofte van Deadsexy gaat de band nooit meer vervullen, maar de drie EP’s die na 2008 verschenen zijn prima. Je haalt ze voor iets meer dan 12 dollar op bij bandcamp en krijgt dan ook de fraaie verzameling demo’s er nog bij. Het boek van Joyce Raskin en een tweedehands exemplaar van Deadsexy (bij Discogs zijn er nog flink wat te vinden) maken de verzameling Scarce materiaal nagenoeg compleet. Erwin Zijleman

Alle muziek van Scarce, met uitzondering van het debuut Deadsexy is te vinden op bandcamp: https://scarce1.bandcamp.com.