01 december 2023

Allison Russell - The Returner

Allison Russell heeft de afgelopen twee decennia een prachtig cv opgebouwd en bewijst ook met haar tweede soloalbum The Returner weer dat ze bulkt van het talent, al kwam ik daar persoonlijk pas achter na een paar keer horen
Na het prachtige Outside Child uit 2021 verwachte ik wonderen van Allison Russell, maar die hoorde ik in eerste instantie niet op het rijkelijk met strijkers versierde en vaak wat funky klinkende The Returner. Het is een album dat bij mij wat meer tijd nodig had dan de muziek die Allison Russell hiervoor maakte, maar wanneer alles op zijn plek is gevallen blijkt dat ook het tweede soloalbum van de Canadese muzikante weer van een bijzonder hoog niveau is. Allison Russell verwerkt nog wat meer invloeden, heeft een stel uitstekende muzikanten om zich heen verzameld en zingt met nog wat meer soul dan we van haar gewend zijn. Het komt allemaal samen in een stel prachtige songs.



De Canadese muzikante Allison Russell bracht tweeënhalf jaar geleden haar eerste soloalbum uit. Met het fascinerende Outside Child maakte ze wat mij betreft behoorlijk wat indruk in het voorjaar van 2021. Dat deed de oorspronkelijk uit Montreal afkomstige muzikante met een bijzondere mix van met name folk, soul, jazz en country, met prachtige klanken en een al even mooie productie en zeker ook met de aansprekende en zeer persoonlijk songs op het album. 

Het meest onder de indruk was ik echter van de geweldige zang van Allison Russell, die op Outside Child imponeerde met een soulvolle stem, maar ook met de wijze waarop ze haar stem doseerde en met de hoeveelheid gevoel die ze in haar zang stopte. Dat laatste was niet zo gek, want op het album stond haar zware jeugd vol misbruik centraal. 

Allison Russell kwam in 2021 natuurlijk niet uit de lucht vallen. Ze had jaren eerder al indruk gemaakt als lid van de Canadese band Po’ Girl, vormde samen met JT Nero het duo Birds Of Chicago en maakte samen met Rhiannon Giddens, Leyla McCalla en Amythyst Kiah de gelegenheidsband Our Native Daughters. Het was voor mij reden genoeg om twee maanden geleden met torenhoge verwachtingen uit te kijken naar het tweede soloalbum van Allison Russell. 

The Returner verscheen begin september, maar in eerste instantie stelde het album me flink teleur. Natuurlijk was er nog steeds die fantastische stem en ook in muzikaal opzicht bevatte The Returner genoeg ingrediënten om indruk te maken, maar de songs op het album pakten me op een of andere manier niet. Het is achteraf bezien lastig om uit te leggen wat ik niet goed vond aan het album, want nu ik het wat vaker heb gehoord vind ik The Returner een fantastisch album. 

Ik denk dat ik het in eerste instantie wat teveel van alles vond. Zowel de zang als de muziek op het album zijn wat zwaarder aangezet dan op Outside Child, met hier en daar flink wat strijkers en in het oor springende achtergrondvocalen. Allison Russell heeft haar muzikale palet verder nog wat verbreed met een flinke dosis funk en zeker ook pop, waardoor de songs op The Returner wat minder subtiel klinken dan die op haar vorige album. 

De Canadese muzikante die haar thuisbasis Nashville tijdelijk verruilde voor Los Angeles, werkt op haar tweede album vooral samen met vrouwelijke muzikanten, onder wie Brandi Carlile, Brandy Clark en voormalig Prince protegees Wendy & Lisa. In muzikaal opzicht ligt The Returner deels in het verlengde van de muziek die Allison Russell in het verleden maakte, maar het klinkt allemaal net wat uitbundiger met hier en daar een vleugje Prince. 

Ik moest er best even aan wennen, maar inmiddels hoor ik vooral de pure klasse van The Returner, dat steeds weer de aandacht trekt met muzikale wendingen, imponeert met soulvolle zang en dat uiteindelijk toch weer overtuigt met de eigenzinnige songs van Allison Russell, die bij mij steeds makkelijker indruk maken. 

The Returner is een album dat hier en daar is ontvangen met jubelrecensies, maar ik ben zeker niet de enige die in eerste instantie teleurgesteld was door het tweede album van de Canadese muzikante. Inmiddels weet ik dat de schrijvers van jubelrecensies gelijk hadden en moedig ik iedereen die het album bij eerste beluistering wat vond tegenvallen aan om het toch nog eens te proberen met dit bijzondere album. Erwin Zijleman

De muziek van Allison Russell is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Canadese muzikante: https://allisonrussell.bandcamp.com/album/the-returner.


The Returner van Allison Russell is verkrijgbaar via de Mania webshop: