05 december 2023

Jaimie Branch - Fly Or Die Fly Or Die Fly Or Die ((World War))

Fly Or Die Fly Or Die Fly Or Die ((World War)) van Jaimie Branch is prominent vertegenwoordigd in de jaarlijstjes en daar valt echt helemaal niets op af te dingen, want wat is dit een spectaculair album
De Amerikaanse muzikante Jaimie Branch overleed in de herfst van 2022 onverwacht op slechts 39-jarige leeftijd. Bijna een jaar later verscheen postuum haar derde album Fly Or Die Fly Or Die Fly Or Die ((World War)). Het is een album waarop het label jazz is geplakt, maar Jaimie Branch maakt veel meer dan jazz. Fly Or Die Fly Or Die Fly Or Die ((World War)) is een album met een bonte mix van genres en stijlen en er gebeurt soms zo veel dat het je duizelt. Het is ook een album vol muzikaal vuurwerk, maar Jaimie Branch verliest de song met een kop en een staart nooit helemaal uit het oog. Het is doodzonde dat ze er niet meer is, maar haar muzikale erfenis is indrukwekkend.



In flink wat jaarlijstjes kom ik Fly Or Die Fly Or Die Fly Or Die ((World War)) van Jaimie Branch tegen. Het is een album dat ik eerder dit jaar heb laten liggen omdat het vooral in de hokjes jazz en avant-garde werd geduwd. Bij jazz en avant-garde denk ik aan muziek waar ik vooral heel onrustig van wordt of zelfs rode vlekken krijg, maar Fly Or Die Fly Or Die Fly Or Die ((World War)) van Jaimie Branch heeft vooralsnog alleen positieve effecten. 

Het is het derde album van de Amerikaanse muzikante, die met Fly Or Die uit 2017 en Fly Or Die II uit 2019 al twee albums afleverde die met name in jazzkringen hoog werden gewaardeerd. Fly Or Die Fly Or Die Fly Or Die ((World War)) is een postuum uitgebracht album, want de Amerikaanse muzikante overleed in de herfst van 2022 plotseling op slechts 39-jarige leeftijd. 

Na beluistering van Fly Or Die Fly Or Die Fly Or Die ((World War)) kan ik alleen maar concluderen dat de muziekwereld door de dood van Jaimie Branch een enorm talent heeft verloren. Het is niet alleen een groot verlies voor de jazzwereld, want op Fly Or Die Fly Or Die Fly Or Die ((World War)) laat Jaimie Branch horen dat ze in vele genres uit de voeten kan. De muzikante die opereerde vanuit Brooklyn klink vooral jazzy wanneer haar trompet de hoofdrol speelt, maar dat is lang niet altijd het geval. 

Wanneer keyboards, cello en fluit het voortouw nemen klinkt er zelf een vleugje progrock door in de muziek van Jaimie Branch, maar de Amerikaanse muzikante kan ook uit de voeten met soul, funk, gospel, blues, hiphop, dub en wereldmuziek. Wanneer zang wordt toegevoegd aan de songs op Fly Or Die Fly Or Die Fly Or Die ((World War)) hoor je af en toe een vleugje pop, maar de door bijzondere ritmes en ruwe vocalen gedomineerde songs hebben ook wel wat van de postpunk van The Slits of de ruwe energie van het debuutalbum van Bow Wow Wow. 

Wanneer de trompet van Jaimie Branch door de postpunk klanken heen snijdt krijgt Fly Or Die Fly Or Die Fly Or Die ((World War)) een uniek maar ook bijzonder opwindend geluid. Er gebeurt echt van alles in de bijzondere muziek van Jaimie Branch, die lak heeft aan hokjes en conventies. Ze speelt zelf de pannen van het dak met haar trompet, maar ook de muzikanten die haar begeleiden, met een hoofdrol voor de fantastische drummer, spelen de sterren van de hemel en voegen een bijzonder rijk en veelzijdig klankenpalet toe aan de songs van de muzikante uit Brooklyn. 

Het is razend knap hoe Fly Or Die Fly Or Die Fly Or Die ((World War)) het ene moment kan overdonderen met een partij muzikaal vuurwerk om bang van te worden en het volgende moment terug kan keren naar de essentie. 46 minuten en 51 minuten kun je alleen maar ademloos luisteren naar dit fascinerende album, dat bij volgende beluisteringen eindeloos nieuwe dingen laat horen. 

Het is ontzettend triest dat Jaimie Branch slechts 39 jaar oud is geworden en tijdens haar leven slechts in kleine kring erkenning heeft gekregen voor haar unieke muziek, maar gelukkig heeft ze Fly Or Die Fly Or Die Fly Or Die ((World War)) nog kunnen voltooien voor haar plotselinge dood. Het is een album dat zoals gezegd opduikt in flink wat jaarlijstjes en dat is volkomen terecht. Laat je niet afschrikken door labels als jazz en avant-garde, want dit is echt een zeldzaam goed album dat in geen enkel hokje past. Erwin Zijleman

De muziek van Jaimie Branch is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van het label van de Amerikaanse muzikante: https://intlanthem.bandcamp.com/album/fly-or-die-fly-or-die-fly-or-die-world-war.


Fly Or Die Fly Or Die Fly Or Die ((World War)) van Jaimie Branch is verkrijgbaar via de Mania webshop: