31 december 2023

Lindsay Lou - Queen Of Time

De Amerikaanse muzikante Lindsay Lou was in het verleden vooral actief in de bluegrass, maar levert met Queen Of Time een verrassend veelzijdig en zowel in muzikaal als vocaal opzicht ijzersterk album af
AllMusic.com schaart Queen Of Time van Lindsay Lou onder de beste countryalbums van 2023. Daar is wel wat voor te zeggen, maar het is ook veel meer dan een countryalbum. Lindsay Lou heeft een verleden in de bluegrass, maar op Queen Of Time kan ze in meerdere uithoeken van de Amerikaanse rootsmuziek uit de voeten. De muzikante uit Nashville laat zich op Queen Of Time begeleiden door een aantal uitstekende muzikanten, waaronder de nodige snarenwonders, waardoor het album fantastisch klinkt. Lindsay Lou schrijft ook nog eens uitstekende songs en is een prima zangeres, waardoor haar nieuwe album makkelijk indruk maakt en dat vervolgens blijft doen.



Queen Of Time van Lindsay Lou heb ik afgelopen herfst zeker beluisterd. Het is een album dat me direct opviel door bijzonder mooi snarenwerk en door een mooie en emotievolle stem. Op een of andere manier, en waarschijnlijk door het enorme aanbod afgelopen herfst, verloor ik het album echter ook weer snel uit het oog, tot AllMusic.com het vorige week schaarde onder de mooiste countryalbums van 2023. 

De hernieuwde kennismaking met het album viel me zeker niet tegen en dit keer bleek Queen Of Time van Lindsay Lou een blijvertje. Lindsay Lou is een muzikante uit Nashville, Tennessee, die de afgelopen jaren vooral aan de weg timmerde in de bluegrass scene. Ze maakte een aantal soloalbums en een aantal albums met haar band The Flatbellys, maar het op het eigenzinnige Kill Rock Stars label verschenen Queen Of Time moet gaan zorgen voor de doorbraak van Lindsay Lou. 

Ik heb geen idee hoe het album het in de Verenigde Staten heeft gedaan, maar in Nederland heb ik er helaas niet veel over gelezen. Dat is jammer, want de muzikante uit Nashville heeft veel te bieden. In de openingstrack verrast ze direct met haar mooie stem en het gevoel waarmee ze haar songs vertolkt. Lindsay Lou zingt met veel emotie, maar haar stem klinkt ook warm. 

Het is een stem die mee kan met de vaak mooie stemmen in de bluegrass en die ook uitstekend uit de voeten kan in de countrymuziek die pop Queen Of Time eveneens een belangrijke rol speelt. De zang op Queen Of Time doet me heel af en toe en met name in de door bluegrass beïnvloede songs wat denken aan Alison Krauss, maar de zang van Lindsay Lou klinkt wel wat minder clean en kan ook rauw en doorleefd klinken. 

De zang op Queen Of Time is dik in orde, maar ook in muzikaal opzicht heeft Lindsay Lou een fraai album afgeleverd. In de openingstrack speelt levende bluegrass legende Jerry Douglas de sterren van de hemel op zijn dobro, maar ook het mandoline spel van Dominick Leslie trekt de aandacht. Fraai snarenwerk keert terug in alle songs op Queen Of Time, dat verrassend veelzijdig is ingekleurd door flink wat topmuzikanten. Naast al het fraaie snarenwerk verdient ook zeker de soepel spelende ritmesectie een eervolle vermelding, net als de in het genre wat atypische synths. 

Het album van Lindsay Lou is niet alleen veelzijdig ingekleurd, maar verwerkt ook uiteenlopende invloeden. Soms hoor je vooral bluegrass, soms domineert de country, maar de Amerikaanse muzikante kan ook uit de voeten met Fleetwood Mac achtige pop, met folk, met psychedelica en zelfs met wereldmuziek. 

Lindsay Lou heeft een aantal persoonlijke songs geschreven over verlies, echtscheiding en de coronapandemie die zoveel muzikanten werkloos thuis deed zitten, maar Queen Of Time is zeker geen zwaar klinkend album. De muzikante uit Nashville schrijft niet alleen uitstekende songs, maar kan ook uit de voeten met songs van anderen zoals in de door Maya de Vitry en Phoebe Hunt geschreven openingstrack Nothing Else Matters en de zwoele vertolking van Billy Swan's I Can Help. 

Door het wat traditionele werk op een deel van het album viel het kwartje bij mij niet direct in september, maar Queen Of Time is zeker geen traditioneel album. Het is wel een album dat steeds mooier wordt en dat Lindsay Lou wat mij betreft op de kaart zet als een groot talent. Erwin Zijleman

De muziek van Lindsay Lou is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Amerikaanse muzikante: https://lindsaylou.bandcamp.com/album/queen-of-time.


Queen Of Time van Lindsay Lou is verkrijgbaar via de Mania webshop: