15 december 2023

Superviolet - Infinite Spring

De Amerikaanse muzikant Steve Ciolek timmerde aan de weg met zijn band The Sidekicks, maar laat op het zeer overtuigende Infinite Spring van Superviolet horen dat hij ook een eigenzinnig singer-songwriter is
In de Verenigde Staten haalt Infinite Spring van Superviolet een aantal jaarlijstjes, maar hier heeft het album nauwelijks aandacht gekregen. Dat is niet terecht, want Steve Ciolek heeft met zijn nieuwe project een bijzonder overtuigend album afgeleverd. Het is een album dat niet lijkt op de rockmuziek die de Amerikaanse muzikant eerder maakte. Infinite Spring is meer een singer-songwriter album, maar wel een eigenzinnig singer-songwriter album dat uiteenlopende invloeden verwerkt. Je hoort misschien niet direct hoe goed dit album is, maar als de bijzondere songs van Steve Ciolek blijven hangen ben je snel verkocht en wordt dit album alleen maar interessanter.



Infinite Spring van Superviolet ben ik het afgelopen jaar een paar keer tegen gekomen in met name de Amerikaanse muziekmedia, maar het was er nog niet van gekomen om naar het album te luisteren. Toen ik het album zag opduiken in een aantal aansprekende jaarlijstjes heb ik dat wel gedaan en het album is me zeker niet tegen gevallen. 

Superviolet is een project van de Amerikaanse muzikant Steve Ciolek, die in het verleden deel uit maakte van de naar verluidt zwaar onderschatte band The Sidekicks. Ondanks vijf albums had ik nog nooit van deze band gehoord en ook Superviolet heeft in Nederland nauwelijks aandacht getrokken het afgelopen jaar. Dat is jammer, want Steve Ciolek laat op het debuutalbum van zijn nieuwe project horen dat hij een zeer getalenteerde muzikant is. 

Waar The Sidekicks vooral een rockband was kiest de muzikant uit Columbus, Ohio, op het eerste album van Superviolet vooral voor singer-songwriter materiaal en dat gaat hem uitstekend af. Infinite Spring werd gemaakt met een aantal voormalige bandleden en met collega muzikant Zac Little (Saintseneca), die het album ook produceerde. Infinite Spring van Superviolet kan worden omschreven als een singer-songwriter album, maar het is zeker geen doorsnee singer-songwriter album geworden. 

Steve Ciolek is zijn verleden als rockmuzikant zeker niet vergeten en heeft zijn rocksongs als Superviolet in een afwijkend jasje gestoken. De instrumentatie is vooral akoestisch, met fraaie versiersels van onder andere keyboards en incidenteel blazers, maar de songs op Infinite Spring hebben ook een rauw en lo-fi randje. 

Steve Ciolek springt in een aantal songs ver over zijn recente rockverleden heen en voorziet zijn songs van invloeden uit de jaren 60 en 70, wat weer goed past bij het singer-songwriter karakter van het album. Superviolet bevat een aantal heerlijk zonnige songs met dito koortjes, maar ook als de zon uitbundig schijnt in de songs van de Amerikaanse muzikant kan zomaar een donkere wolk overdrijven. 

Het is knap hoe Superviolet invloeden uit flink wat genres verwerkt, met zevenmijlslaarzen door de geschiedenis van de popmuziek springt en bijzonder mooie arrangementen combineert met nog altijd wat stekelig klinkende songs. Ik moest zeker even wennen aan het album, maar inmiddels begrijp ik de zeer lovende recensies die het album heeft gekregen zeker. Ook de lof voor de cultband The Sidekicks begrijp ik inmiddels, wat het extra zonde zou maken als ook het nieuwe project van Steve Ciolek niet de aandacht krijgt die het verdient. 

Infinite Spring van Superviolet is een album met een duidelijk eigen geluid, maar wat echo’s van alles tussen The Beatles en Wilco voorzien de songs op het album van een aangename nostalgische twist. Het tijdens de pandemie jaren 2020 en 2021 in een oud huis opgenomen album is bovendien voorzien van een bijzondere sfeer, wat de songs op het album voorziet van extra glans. 

Het is een album dat de tijd moet krijgen om te groeien, want de songs van Superviolet beschikken over veel meer potentie dan ze op het eerste gehoor laten horen. Het verklaart misschien waarom het album, zeker in Nederland tussen wal en schip is gevallen, maar Infinite Spring verdient echt een veel beter lot. Erwin Zijleman

De muziek van Superviolet is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Amerikaanse muzikant: https://supervioletmusic.bandcamp.com/album/infinite-spring-2.


Infinite Spring van Superviolet is verkrijgbaar via de Mania webshop: