03 december 2023

Dusty Stray - Fire Place

De Amerikaanse muzikant Jonathan Brown maakte als Dusty Stray al vijf bijzonder mooie albums, maar legt de lat nog een stukje hoger op zijn nieuwe album Fire Place, dat dertien songs lang imponeert
Ik volg de vanuit Amsterdam opererende Jonathan Brown inmiddels al een flink aantal jaren en raak steeds meer onder de indruk van de muziek die hij als Dusty Stray maakt. Het deze week verschenen Fire Place volgt ruim vijf jaar na het prachtige Estranged en is nog wat indrukwekkender. De songs van de Amerikaanse muzikant zijn nog wat mooier en avontuurlijker ingekleurd en zijn bovendien nog wat persoonlijker. Fire Place is een album vol behoorlijk weemoedige songs, maar het zijn ook wonderschone songs, die steeds weer verrassen met bijzondere klanken en tijdloze melodieƫn. Hoogste tijd dat de prachtalbums van Jonathan Brown in veel bredere kring op de juiste waarde worden geschat.



Het is zo langzamerhand een prachtig stapeltje albums dat de Amerikaanse muzikant Jonathan Brown heeft gemaakt onder de naam Dusty Stray. De nog altijd vanuit Amsterdam opererende muzikant maakte sinds 2009 vijf uitstekende albums en die albums krijgen deze week gezelschap van album nummer zes. 

Jonathan Brown, die werd geboren op Taiwan en via Texas, BelgiĆ« en Spanje vanwege de liefde in Amsterdam terecht kwam, leverde net iets meer dan vijf jaar geleden met het prachtige Estranged zijn beste album tot dat moment af en heeft ons geduld sindsdien stevig op de proef gesteld. Dat geduld wordt deze week dan eindelijk beloond met de release van het zesde album van Dusty Stray, Fire Place. 

Jonathan Brown werkte op een aantal van zijn vorige albums, waaronder het bovengenoemde Estranged, samen met de legendarische Amerikaanse producer (Mark) Kramer, die onder andere werkte met Galaxie 500, Low en Will Oldham. Op Fire Place is Kramer niet van de partij en werkt Jonathan Brown samen met de Britse muzikant Stuart Cullen, die bekender is onder de naam Pilote en met wie Jonathan Brown in 2020 een album maakte onder de naam VeldHans. 

Deze Stuart Cullen heeft zeker niet dezelfde status als Kramer, maar heeft met Fire Place van Dusty Stray fraai werk afgeleverd. Hij heeft het geluid van Dusty Stray voorzien van bijzondere nieuwe impulsen, waarvan de accenten van keyboards me het meest opvallen. Ook op Fire Place draait het echter vooral om de songs van Jonathan Brown en die zijn weer van een indrukwekkende schoonheid. 

De Amerikaanse muzikant was in het verleden niet vies van flink wat melancholie en die melancholie kun je in bakken af scheppen van Fire Place, dat in tekstueel opzicht is getekend door liefdesverdriet, wat een echt breakup album oplevert. Ook in muzikaal opzicht is het nieuwe album van Dusty Stray een album vol melancholie. De meeste songs op het album zijn sober en stemmig ingekleurd met een hoofdrol voor snareninstrumenten, maar Fire Place is ook een warm klinkend album dat het uitstekend doet op de koude avonden van het moment. 

De songs van Jonathan Brown zijn in de basis behoorlijk ingetogen folksongs met hier en daar invloeden uit de country, maar de muzikant uit Amsterdam heeft zijn songs ook dit keer fantasierijk ingekleurd met flink wat instrumenten, waardoor de songs behoorlijk gevarieerd klinken. De muziek van Dusty Stray klinkt af en toe Beatlesque en af en toe Dylanesque, maar Jonathan Brown schrijft ook eigentijds klinkende popsongs. Het zijn popsongs die hij op fraaie wijze vertolkt, want de Amerikaanse muzikant beschikt over een aangename stem en zingt bovendien met veel gevoel. 

Door de lange stilte rond Dusty Stray moest ik de vorige albums er eerlijk gezegd wel weer even bij pakken, maar inmiddels durf ik wel te concluderen dat Fire Place zeker niet onder doet voor het in 2019 terecht geprezen Estranged. De songs van Jonathan Brown zijn nog net zo mooi als in het verleden, maar de gevarieerde instrumentatie, de wat vollere productie en de persoonlijke teksten zorgen er voor dat Fire Place op mij nog wat meer indruk maakt dan zijn voorgangers. 

In kleine kring is Dusty Stray inmiddels een vaste waarde, maar de vanuit onze hoofdstad opererende muzikant verdient wat mij betreft wel wat meer aandacht. Of hij die gaat krijgen zo aan het einde van het jaar is helaas maar de vraag, maar het zou zeer verdiend zijn. Fire Place is het zoveelste prachtalbum van Dusty Stray. Erwin Zijleman

De muziek van Dusty Stray is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Amerikaanse muzikant: https://dustystray.bandcamp.com/album/fire-place.


Fire Place van Dusty Stray is verkrijgbaar via de Mania webshop: